Núria Reserva v lahvi Magnum 1,5 l je skvělé víno na rodinnou oslavu, party s přáteli či k jídlu do restaurace. Ideální je k těmto příležitostem pro její svěží, lehký, chutný a pocitově příjemně sladký profil.
Přitom je to kvalitní a velmi suché šumivé víno jen s necelými 4 g/l zbytkového cukru, které zrálo minimálně 20 měsíců v lahvích tradičním způsobem, tedy tzv. Méthode Traditionnelle.
Kromě 1,5 l Magnum si stejné víno můžete dopřát také v klasické 0,75 l lahvi. Více
Vlastnosti
Lehká a chutná Cava z řady Núria. Do expedičního likéru vinařství přidává kapku muškátu a i to nepatrné množství dodalo do svěží Cavy mladistvý charakter s příjemnou chutí a vůní.
Zajímavý je také kontrast mezi pocitově příjemnou jemnou sladkostí vína a skutečností, že zbytkový cukr činí jen necelé 4 gramy na litr. Víno by tedy mohlo být označeno jako Extra Brut, ale výrobce jej značí jako Brut.
Barva je zlatavě žlutá. Ve vůni najdeme květiny, ovoce jako například jablka a sušenky. Lehké citrusové aroma.
V ústech harmonické, svěží a příjemně pocitově nasládlé, což důrazní květinové a ovocné aroma. Na patře je Cava elegantní a její bublinky tvoří krémovou pěnu, kde se objevují bílé a žluté plody, nádech mandlí a pečiva.
Nakonec dlouhý a příjemný závěr díky originálnímu expedičnímu likéru s přidaným muškátovým aromatickým vínem.
Velikost láhve
Je na Vás 1,5 l Magnum příliš velké? Vyzkoušejte stejné víno v klasické 0,75 l lahvi.
Zrání
Cava Núria Reserva ve vinařství Miguel Pons zraje v lahvích vždy nejméně 20 měsíců.
Vinařství však provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání.
Víno proto zrálo dokonce více než 30 měsíců.
Výroba
Ručně sklizené a vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a vylisovány.
Víno fermentuje v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař po celou dobu výroby velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství povoleného množství.
Po fermentaci jsou vína filtrována neagresivním způsobem, aby byla zachována podstata hroznů. Následně je provedena kupáž a lahvování s přidáním tirážního likéru. Poté je víno ponecháno po dobu minimálně 20 měsíců v podzemních cavas (sklepech), kde prochází procesem tradičního druhotného kvašení v lahvích.
Degorzáž, neboli odkalení, Miguel Pons provádí bez zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Víno a vinice
K výrobě této Cavy se používají ručně sbírané hrozny z vlastních vinic.
Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách.
Ocenění
9,52 bodů v průvodci Guia de Vins de Catalunya
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut
Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 povoleného množství siřičitanů.
Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.
Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává.
Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.
Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.
Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.
A zajímavý je i postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Takže například pro šumivé víno Cava certifikované v BIO (organické) kvalitě je stanoveno max. povolené množství siřičitanů 155 mg/l. Ale Cavy od Miguela Ponse mají ve většině případů jen 40 až 50 mg/l SO2 a i ty s nejvíce siřičitany jsou pod zmíněnou 1/2 BIO normy.
Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.
S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě.
Ocenění | Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Reserva |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2020 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 1,5l Magnum |
Odrůda | 45% Macabeo a 55% Xarel·lo |
Ocenění | Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Reserva |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2020 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 1,5l Magnum |
Odrůda | 45% Macabeo a 55% Xarel·lo |