Penedés, Španělsko
Oblast Penedés je známa díky vynikajícího šumivého vína Cava, které se vyrábí metodou tradičního sekundárního zrání v lahvi stejně jako šampaňské. Ačkoliv oblastí DO Cava existuje ve Španělsku několik, tak ve skutečnosti 95% produkce tohoto šumivého vína pochází právě z okolí Barcelony.
Kromě již zmíněné produkce šumivých vín Penedés nabízí také zajímavá tichá vína. Pro výrobu růžových vín se používají především odrůdy Trepat, které dodávají typické jahodové tóny a samozřejmě chybět nemůže ani tradiční španělská odrůda Tempranillo.
V této oblasti ležící zhruba mezi Barcelonou a městem Tarragona se víno pěstuje již tisíce let. Víno těží na jedné straně z středomořského proudění vlhkosti a současně z vyšších pohoří, které většinu oblasti Penedés brání před chladem ze severu.
V různých částech pak najdeme i rozdílné klimatické podmínky. Například spíše chladnější Alt Penedès vyznačuje kontrastem horkých dní s chladnými nocemi a réva je tam vysázena až do neobvyklé nadmořské výšky 800 m.n.m. Naopak pobřežní teplejší pás Baix Penedès je více ovlivněn silným slunečním zářením s horkými a vlhkými léty.
Kombinace klimatické různorodosti a změn ve složení a bohatosti půdy pak obohacuje výsledná vína.
Vinice v oblasti celkem zabírají plochu asi 25 tisíc hektarů.
Oblast Penedés je průkopníkem v organickém vinařství. Již nyní je přes 60% vín s klasifikací DO Penedés produkováno v organické kvalitě bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů. Cílem je, aby veškerá vína nesoucí označení DO Penedés byla od roku 2025 výhradně BIO (organická).
1 | Nuria de Montargull Rosé BIO 2023Kód: S0048 Skladem |
265 Kč
Cena - karton
251,75 Kč
|
---|