Suché a velmi svěží růžové víno v BIO kvalitě. Ihned ucítíte, že převzalo ovocné i květinové vůně (fialky a další květy) použité odrůdy, jejíž neobvyklý název Ull de llebre pochází z katalánštiny a je to jeden z místních výrazů pro Tempranillo.
Na patře je elegantní a vyvážené s harmonickým koncertem aromatických vjemů (maliny, jahody, meloun), které nás vrací do symfonie počátečních vůní.
Opakované zlaté medaile z soutěže Premis Vinari Catalunya naznačují, že stojí za to ochutnat. Více
Vlastnosti
Růžové suché víno z červené odrůdy Tempranillo převzalo příjemnou ovocnost odrůdy a přitom nabízí nebývalou svěžest a lehkost. Na mladé víno je současně velmi komplexní.
Díky maceraci pouze během lisování má světlou barvu se svůdným odstínem jemné růžové.
Lákavá je také jemná květinová vůně. Fialky a další květy se mísí s řadou červeného ovoce, jako je malina a jahoda. Následuje i lehká vůně peckovin a náznaky vodního melounu.
Na patře je to elegantní a vyvážená víno s harmonickým koncem aromatických vjemů (maliny, jahody, meloun), které nás vrací zpět do symfonie počátečních vůní
Konzumace
Všestranné víno ideální jako aperitiv, k lehčím jídlům s rýží a těstovinám nebo třeba Carpacciu. Ladí také s měkkými sýry a saláty.
Výborné i jen tak na popíjení.
Výroba
Vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a velmi jemně vylisovány. Macerace rmutu s moštem pro dosažení růžové barvy probíhá pouze po dobu lisování, aby byl zachován cílový světlý odstín růžové.
Víno fermentuje v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství, které mu umožňuje oranická (BIO) certifikace.
Při lahvování vinařství plní zbylý postor dusíkem, aby zamezil styku vína v lahvi s kyslíkem a tím nedocházelo k nežádoucí změně chuti vína.
Obecně výrobní filozofie vinařství znamená respekt k hroznům s cílem získat přírodní produkty s teritoriálním charakterem. Vyrábí vína jen s nízkým obsahem zbytkového cukru a pouze s prvolisováním moštů získaných z hroznů z vlastních statků s organickou (BIO certifikací).
Vína Miquel Pons jsou výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává.
Víno a vinice
Miguel Pons využívá hrozny z vlastních vinic na nichž dnes již 100% vína pěstuje v BIO (organické) kvalitě. Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách.
Zdánlivě neobvyklá odrůda Ull de llebre je ve skutečnosti katalánským pojmenováním pro Tempranillo. Mimochodem v překladu z katalánštiny to znamená zaječí oko, což vystihuje krásně tmavou až téměř černou barvu dokonale vyzrálých hroznů této odrůdy. Hrozny pro Nuria de Montagrull Rosé pochází z vinic se stářím révy 50 let.
Ocenění
2x zlatá medaile Premis Vinari Catalunya
Teplota podávání
8°C
Obsah cukru
Suché
Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 množství siřičitanů povoleného pro BIO (organická) vína.
Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.
Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává.
Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.
Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.
Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.
A zajímavý je i postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Ta například pro růžové víno certifikované v BIO (organické) kvalitě s zbytkovým cukrem pod 2 g/l stanovuje max. množství siřičitanů 150 mg/l. Nicméně růžová Núria de Montargull obsahuje méně než 1/3 tohoto množství, a to 45 mg/l.
Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny na všech svých vinicích již pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.
S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě.
Ocenění | Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Penedés |
Kategorie | Joven |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2023 |
Obsah alkoholu | 12,8% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Ull de llebre (Tempranillo katalánsky) |
BIO certifikace | Ano |
Ocenění | Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Penedés |
Kategorie | Joven |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2023 |
Obsah alkoholu | 12,8% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Ull de llebre (Tempranillo katalánsky) |
BIO certifikace | Ano |