Nuria de Montargull Rosé BIO 2022

Medaile a ocenění BIO
Cena
247 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
234,65 Kč s DPH

Výrobce

Kód produktu
S0048

Skladem
ks

Suché a velmi svěží růžové víno v BIO kvalitě. Ihned ucítíte, že převzalo ovocné i květinové vůně (fialky a další květy) použité odrůdy, jejíž neobvyklý název Ull de llebre pochází z katalánštiny a je to jeden z místních výrazů pro Tempranillo.

Na patře je elegantní a vyvážené s harmonickým koncertem aromatických vjemů (maliny, jahody, meloun), které nás vrací do symfonie počátečních vůní.

Opakované zlaté medaile z soutěže Premis Vinari Catalunya naznačují, že stojí za to ochutnat. Více

Vlastnosti
Růžové suché víno z červené odrůdy Tempranillo převzalo příjemnou ovocnost odrůdy a přitom nabízí nebývalou svěžest a lehkost. Na mladé víno je současně velmi komplexní.

Díky maceraci pouze během lisování má světlou barvu se svůdným odstínem jemné růžové.

Lákavá je také jemná květinová vůně. Fialky a další květy se mísí s řadou červeného ovoce, jako je malina a jahoda. Následuje i bílé ovoce a náznaky vodního melounu.

Na patře je to elegantní a vyvážená víno s harmonickým koncem aromatických vjemů (maliny, jahody, meloun), které nás vrací zpět do symfonie počátečních vůní

Konzumace
Všestranné víno ideální jako aperitiv, k lehčím jídlům s rýží a těstovinám nebo třeba Carpacciu. Ladí také s měkkými sýry a saláty.

Výborné i jen tak na popíjení.

Výroba
Vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a velmi jemně vylisovány. Macerace rmutu s moštem pro dosažení růžové barvy probíhá pouze po dobu lisování, aby byl zachován cílový světlý odstín růžové.  

Víno fermentuje v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství, které mu umožňuje oranická (BIO) certifikace. 

Při lahvování vinařství plní zbylý postor dusíkem, aby zamezil styku vína v lahvi s kyslíkem a tím nedocházelo k nežádoucí změně chuti vína.

Obecně výrobní filozofie vinařství znamená respekt k hroznům s cílem získat přírodní produkty s teritoriálním charakterem. Vyrábí vína jen s nízkým obsahem zbytkového cukru a pouze s prvolisováním moštů získaných z hroznů z vlastních statků s organickou (BIO certifikací). 

Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává. 

Víno a vinice
Miguel Pons využívá hrozny z vlastních vinic na nichž dnes již 100% vína pěstuje v BIO (organické) kvalitě. Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách. 

Zdánlivě neobvyklá odrůda Ull de llebre je ve skutečnosti katalánským pojmenováním pro Tempranillo. Mimochodem v překladu z katalánštiny to znamená zaječí oko, což vystihuje krásně tmavou až téměř černou barvu dokonale vyzrálých hroznů této odrůdy. Hrozny pro Nuria de Montagrull Rosé pochází z vinic se stářím révy 50 let.

Ocenění
2x zlatá medaile Premis Vinari Catalunya

Teplota podávání
8°C 

Obsah cukru
Suché

Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 množství siřičitanů povoleného pro BIO (organická) vína. 

Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.

Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává. 

Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.

Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.

Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.

A zajímavý je i postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.

Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Ta například pro šumivé víno Cava certifikované v BIO (organické) kvalitě stanovuje max. množství siřičitanů 155 mg/l. A pro bílá a růžová vína se zbytkovým cukrem pod 2 g/l je pro certifikovaná BIO (organická) vína povoleno max. 150 mg/l siřičitanů. 

Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny na všech svých vinicích již pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.

S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě. 

Parametry
Ocenění Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Penedés
Kategorie Joven
Značka Miguel Pons
Ročník 2022
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Ull de llebre (Tempranillo katalánsky)
BIO certifikace Ano