Degustace pokračují
Ač jsme se v poslední době trochu odmlčeli s novými články, tak se rozhodně neschováváme.
Vždyť od poslední zveřejněné ochutnávky přibylo minimálně 8 dalších degustací.
Ač jsme se v poslední době trochu odmlčeli s novými články, tak se rozhodně neschováváme.
Vždyť od poslední zveřejněné ochutnávky přibylo minimálně 8 dalších degustací.
Ochutnávky Wines4U samozřejmě pokračují dál i v roce 2024.
Po lednové degustaci jsme sice únor s ohledem na jeho tzv. "suchý" charakter vynechali, ale v březnu jsme se opět potkali na Smíchově a ochutnali dalších 10 vzorků.
V rámci trendu ochrany zdraví se spotřebitelé stále více zajímají, jak je to ve víně se siřičitany.
Je jich ve vínech moc nebo málo? Dá se vyrobit víno bez siřitanů? A co také BIO víno? Znamená BIO certifikace, že víno nemá žádné siřičitany?
Pojďme se tedy podívat na problematiku SO2 ve víně blíže.
Cukr je jedním z zabijáků naší doby. To je jasný závěr všech dietologů.
Ale jak je to s cukrem ve víně? Je to ho tam moc nebo jen trošku?
A vyznáte se v údajích o zbytkovém cukru? Nebo zkoušeli jste si to někdy přepočítat na sklenku vína?
My jsme to udělali a zde si můžete přečíst víc.
Aplikace Vivino na hodnocení vína je fenomén a většina z nás ho používá. Prostě vyfotíte vinětu a za chvilku máte dostupné hodnocení vína včetně základních informací. Jednoduché, rychlé, zadarmo a většinou spolehlivé řešení.
Na tom nic nezmění, že někteří odborníci se proti tomu ohrazují.
Pojďme se tedy podívat na téma Vivino trochu hlouběji
Co se skrývá za záhadným názvem degustace Rioja III?
Je to jednoduché. Jednalo se o v pořadí již třetí ochutnávku zaměřenou výhradně na vína z oblasti Rioja, kterou jsme organizovali v prostorách kavárny Ty Kávo na Smíchově.
Zajímá vás co a jak chutnalo?
V krásné restauraci Fjaka v Hradci Králové jsme měli v listopadu 2023 možnost prezentovat celkem 10 výborných vzorků šumivého vína.
Večer se podařil a těšíme se, že se opět brzy potkáme na stejném místě na další ochutnávce spojené s výbornými Tapas specialitami. A mezitím si hosté budou mít možnost v Fjaka vychutnat i některá naše vína, včetně těch z ochutnávky.
Šumivá vína pořád táhnou zájem a tím spíše před blížícími se Vánocemi a koncem roku.
A tak jsme opět v listopadu 2023 v kavárně Ty Kávo ochutnali 10 vzorků bublinek.
Převažovalo španělské šumivé víno Cava, ale ani Francie se nenechala zahanbit a vyslala do boje Crémant i šampaňské.
Šumivé víno Cava je u nás pořád málo známé.
Občas o něm uslyšíte, že je to "něco jako španělské Prosecco". To je ale velký omyl. Cava má mnohem blíže k šampaňskému. A to nejen stejnou metodou výroby, ale také kvalitou či senzorickou bohatostí.
Podívejte se tedy v tomto příspěvku na podrobnosti o šumivém víně Cava.
Hledáte skvělé šumivé víno, ale nechce se vám investovat do šampaňského?
Pak neváhejte a vyzkoušejte šumivé víno Cava.
Tento španělský klenot se vyrábí stejnou tradiční metodou jako zmíněné šampaňské a nabídne tak mnohem bohatší a zajímavější chuťě a vůně než vína vyráběná v tanku, tedy například běžné tuzemské sekty nebo oblíbené Prosecco.
A to vše za zlomek ceny vín z Champagne a často dokonce i za lepší cenu než jiná zmíněná šumivá vína.
Šampaňské samozřejmě každý zná, ale kdo se chce dozvědět víc, tak ať čte dál.
Víte třeba proč je tak drahé? Tak se schválně podívejte, kolik v oblasti Champagne stojí 1 kg hroznů z místních vinic. Pochopíte víc. A získáte také další zajímavé informace.
Víte jaké si dát za víno až nastanou říjnové mlhy? A co až se vrátí na pár dní sluníčko a budeme se hřát odpoledne na terase? Nebo jaké "bublinky" si máme připravit 28.10. na oslavu vzniku československého státu? Těch 105 let přece nebudeme slavit s čajem nebo limonádou.
Na vše jsme odpověděli dne 5.10.2023 na naší degustaci s podtitulem "podzimní mix".
Co znamená „tradiční metoda“ nebo „Méthode Champenoise“ případně „Méthode Traditionnelle“?
A co přesně chtěl autor říci, když používá termíny typu „sekundární fermentace v lahvi“ nebo „zrání v lahvi na kalech“?
V červenci jsem vybrali v regionu Penedés poblíž Barcelony tři nová vinařstí vyrábějící především skvělé šumivé víno Cava.
Nyní se již vína připravují na import a tito vinaři provádějí odkalení, tedy tzv. degorzáž až po objednávce.
Proto se zde můžete podívat na video, jak se přímo v akci finalizují lahve, které se pak během několika dní naloží na paletu a pojedou do ČR, abychom je mohli zde nabídnout.
Jaké víno si dát během babího léta? Přes den je ještě krásně teplo a můžeme se hřát na terase, ale večer se ochladí a buď se schováme do tepla, nebo nažhavíme gril a party jede dál...
Proto jsme dne 14.9. ochutnávali 10 vhodných vzorků od bílého, přes růžové až po několik červených vín.
Víte jaké víno se pije u papežského stolu?
My ano! A můžete ho u nás na Wines4U dokonce ochutnat.
Vinařství Heras Cordón z oblasti Rioja papež Jan Pavel II. již v roce udělil 2001 certifikaci, která odlišuje oficiální dodavatele Vatikánu. Ta je stále platná a potvrzená oběma následujícími papeži.
V roce 1948 zazněla známá věta "Právě se vracím z hradu" a pak následovala doba temna.
To už máme naštěstí za sebou, takže u nás to je právě naopak.
Věta: "Právě se vracíme z uchutnávek" přináší samou radost, nová skvělá vína a zážitky.
Dne 3.8.2023 jsme ochutnali krásných 10 vzorků šumivého vína vyráběného tradiční metodou. Děkujeme všem návštěvníkům za účast, skvělou náladu a podporu našeho projektu.
Byli jste báječní a i když nám nakonec nějací účastníci nečekaně odpadli, tak jste bojovali statečně a v 16 lidech jste všech 17 připravených lahví nakonec zvládli.
Děkujeme všem 20 účastníkům. Díky vám se první "vlastní" Wines4U ochutnávka móóóć podařila
V krásném sklepení domu rodiny Havlových na Rašínově nábřeží jsme dne 25.5.2023 měli možnost poprvé veřejně prezentovat 10 vzorků z naší nabídky.
Koncem června 2023 jsme rozšířili nabídku o nová vína.
Jaká?
Valserrano Gran Reserva 2016 z naší nabídky dosáhlo skvělého ocenění 97 bodů na soutěži Decanter.
Co je ProWein? Ráj pro milovníky vína a současně něco blízkého představě pekla pro každého adiktologa:-)
Umíme obojí!
Prostřednictvím platební brány Comgate vám nabízíme i platby přes Apple Pay a Google Pay.
Zjednodušeně řečeno jsou tak označena některá mimořádná vína, která nelze zařadit dle běžného systému kategorizace vín.
Karbonická macerace. Základní popis této technologie, rozdíl proti klasické fermentaci vína a chuťové parametry vín vyráběných za využití karbonické macerace.
Ptáte se, proč jsme začali naší nabídku vínem z oblasti Rioja?
Tak jako mnoho jiného v životě to bylo částečně dílem náhody a částečně záměr.