Náhoda?
V první řadě jsme náhodou na myšlenku změnit náš vinný koníček na skutečný import vín přišli právě na ochutnávkách v regionu La Rioja.
Stejně tak náhodou jsme objevili i některá vinařství. Třeba výborné vinařství Solana de Ramirez Ruiz z městečka Abalos v oblasti Rioja Alta.

Stačilo, že se opět náhodou jiný náš oblíbený vinař z Bodegas y Viñedos Heras Cordon zmínil, že v Abalos bude druhý den fiesta.

Vyrazili jsme tam a nestačili se divit. S typicky španělským temperamentem v Abalos vyhrávalo několik kapel a všechna vinařství měla doslova „den otevřených dveří“. Pak už si jen na náměstí koupit erární skleničku, žetony a jít ochutnávat. Mimochodem ta sklenička byla vyrobená v Čechách v Crystalexu. Taky hezká náhodička.

Vyzbrojeni skleničkou jsme ve vinařství Solana de Ramirez Ruiz zakopli o jejich skvělou Valsarte Crianza Clasico 2017 (mimochodem s hodnocením 4,0 z Vivino) a bylo náhodou rozhodnuto. 

Nebo záměr?
Druhým důvodem, proč Rioja, je záměr nabídnout Vám vynikající vína. Víno Rioja je totiž i v moři španělských vín skutečným pojmem.

Navíc se nám moc líbí, že vína tam opravdu zrají v dubových sudech. Přísná klasifikace vín tak garantuje, že např. příslušná červená Rioja Reserva zrála přinejmenším 3 roky a z toho minimálně rok v sudech. A třeba červená Rioja Crianza má za sebou minimálně 1 rok zrání v dubovém sudu.

Proto jsme podzim 2022 strávili výběrem zajímavých vinařství z regionu Rioja. A pak následně jsme všechna nabízená vína ochutnali a vybrali přímo na místě. Dalo to spoustu práce a tak jsme před otevřením eshopu stihli jen tento region. Ale vyplatilo se to. Podařilo se nám najít i několik opravdu maličkých rodinných vinařství, kam nás vždy musel někdo jiný uvést a doporučit.

Díky tomu si tak můžete poprvé koupit i u nás v ČR nejen již zmíněnou Valsarte Crianza Clasico 2017, ale třeba také Cantiga Rioja Reserva 2015 z maličkého vinařství rodiny Puras (značka Cantiga).

A mnoho dalších skvělých vín. 

Kam pojedeme příště?
V Španělsku a regionu Rioja rozhodně neskončíme.

Už teď se moc těšíme do našeho oblíbeného Alsaska v Francii. A pak samozřejmě nemůžeme vynechat ani vinařský ráj v okolí Bordeaux.