Koncem června 2023 jsme rozšířili nabídku o nová vína.

Jaká? 

Šumivá vína
Jako úplnou novinku nabízíme šumivá vína. Dovezli jsme výhradně vína vyráběná tzv. tradiční metodou, která je stejná jako u výroby šampaňského. Tedy druhotné zrání v lahvi, které výrazně obohacuje chuť vína. 

Nově u nás tedy koupíte vína typu Cava z Španělska, oblasti Penedés a vína typu Crémant z Francie, oblast Alsasko. 

Fenomén zmíněné tzv. druhotné fermentace je tak velký, že se mu budeme věnovat s samostaném článku. Zde stačí uvést, že i to nejkratší zrání nabízených vín trvalo 12 měsíců a na druhé straně spektra najdeme skutečný poklad, který zrál v lahvích neskutečných 80 měsíců!

V chuti a kvalitě jsou tak nová šumivá vína blízké šampaňskému, ale naštěstí v ceně jsou mu velmi, velmi vzdálena.

Vzdyť nejlevnější Cava Rabetllat i Vidal Brut stojí pouhých 255 Kč. A možná brzy dovezeme ještě výhodnější kousky. 

Nová bílá vína 
Dosud jsme nabízeli výraznou převahu červeného, což bylo dáno naší "startovní" oblastí Rioja.

Proto jsme v této várce dovezli nová bílá vína a celkem tak nabízíme 10 bílých vín.

Nově jsme přidali 5 bílých vín z Alsaska v Francii v odrůdách Pinot Blanc, Pinot Gris a samozřejmě typický místní Riesling v několika variacích z různých vinic. 

A jako zajímavost určitě doporučujeme vyzkoušet zajímavé Clot Dels Oms Gewürztraminer z oblasti Penedés ve Španělsku. Je to úplně jiné víno z odrůdy Gewürztraminer než jsme zvyklí. Na rozdíl od typických sladkých a polosladkých představitelů této odrůdy je svěží a suché (pouze 1 g/l zbytkového cukru) s příjemnou kyselinkou.

První růžové 
A v neposlední řadě jsme z Alsaska dovezli první tiché růžové víno. V položce šumivé víno sice najdete také růžové "bublinky", ale z tichých vín je tento růžový
Pinot Noir Brise d’Été® zatím sirotek. Budeme se snažit, aby se sám dlouho nebál.