Cava Rabetllat i Vidal Brut

TIP Wines4U
Cena
255 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
242,25 Kč s DPH


Kód produktu
S0040

Skladem
ks

Nechce se Vám platit za vína z Champagne? Tak vyzkoušejte Cavu, která vzniká stejnou tradiční metodou druhotného zrání v lahvi obohacující chuť vína.

Svěží a lehká, ale přitom plná. To je Cava Brut z rodinného vinařství Finca Ca n’Estella, která zrála v lahvi 12 měsíců. Perfektní na oslavu i na večerní posezení na terase. Zaujme komplexní vůně a chuť citrusů, žlutých květů a mandlí.
Více

Vlastnosti
Šumivé víno vyráběné tradiční metodou nabídne vynikající poměr cena / výkon a zároveň hravou a osvěžující chuť. Hrozny odrůd Macabeo a Xarel-lo pěstovaných na vlastních vinicích Finca Ca N'Estella pochází z 70 až 80 let staré révy se výborně hodí na dlouhé zrání v lahvi.

V dané cenové relaci lze jen málokdy nalézt tak intenzivní chuť, perlení ve sklenici a příjemnou vůni.

Barva vína je slámově žlutá s tóny a náznaky zelené. Po nalití se vytváří krásná jemná pěna s jemnými bublinkami. Voní intenzivně s tóny mandlí a ořechů a náznakem citrusů. V ústech se jemná bublinková chuť se velmi dobře snoubí s počátečními příjemně kyselými tóny a nasládlým zakončením.

Co dodat víc? Vyzkoušejte sami rozdíl mezi tradiční metodou druhotného zrání v lahvi, které rozvíjí chuť vína a metodou druhotného zrání v tanku (tzv. Charmat metoda). Tradiční zrání je používané samozřejmě pro vína z Champagne, ale stejnou metodou se vyrábí i Cava či Crémant. Naopak Charmatova metoda je typická pro výrobu Prosecca.

Konzumace
Vhodné k podávání s předkrmy nebo dezerty, které nejsou příliš sladké. Bude chutné také k těstovinám.

Perfektní pro samostatné popíjení.

Zrání
Víno bylo lahvováno v lednu a únoru a poté ponecháno v podzemních cavas (sklepech), kde procházelo procesem tradičního druhotného kvašení v lahvích.

V lahvích víno zrálo 12 měsíců, pak proběhla degorzáž (neboli odkalení) a finální uzavření klasickou hřibovitou zátkou.

Výroba
Hrozny byly sklízeny ručně a poté částečně ostopkovány, aby se optimalizoval proces lisování. Po vylisování byl mošt ponechán 36 hodin při 14°C, aby se oddělily kaly od moštu. Mošt se následně nechal kvasit 15 dní při teplotě 17°C.

Po ukončení fermentačního procesu byl mošt smíchán, ponechán nějakou dobu k stabilizaci, následně přefiltrován a poté připraven k stáčení do lahví, kde zrál 12 měsíců. 

Víno a vinice
Kupáž odrůd Macabeo a Xarel-lo. Zejména odrůda Macaebo je svým charakterem a vyšší kyselinkou k zrání ideální a poskytuje výslednému vínu bohatou paletu ovocných chutí.

Ruční sklizeň z vlastních vinic a velmi staré keře révy (70 až 80 let) dodávají vínu kvalitu a pestrost.

Vinice mají písčito kamenité podloží a příznivé klima pro výrobu špičkových vín přináší kombinace Středozemního moře na jihu a pohoří Sierra de Montserrat na severu.

Celkově Finca vlastní cca 40 hektarů vinic ve výšce kolem 200 m.n.m. a nejstarší část révy odrůdy Xarel-lo přesahuje 90 let . Vinice jsou všechny velmi blízko, takže i z nejvzdálenějšího místa jsou hrozny za pouhých 10 minut ve vinařství. Výroba tak začíná čerstvými, vysoce kvalitními hrozny, kterým nehrozí předčasné kvašení nebo oxidace.

Ocenění
Není 

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany  

Vinařství
Finca Ca n'Estella je malé rodinné vinařství z oblasti Penedés vyhlášené především produkcí skvělého šumivého vína Cava. Aktuálně je řízeno již 3. generací, nicméně historie vinic sahá dokonce až do roku 1800, kdy vinařství založila rodina Estella, která byla původním vlastníkem usedlosti.

Rodina vyrábí jak Cavu pod značkou Rabetllat i Vidal tak i tichá vína Clot dels Oms.

Z pěstovaných odrůd převažuje u bílých Macabeo, Xarel-lo, Gewürztraminer a Chardonnay.

Z toho jsou většina tradiční odrůdy vhodné pro Cavu. Mezi nimi je nejdůležitější Macabeo (v některých oblastech známé jako Viura), které dodává komplexní chuť citrusů, žlutých květů a mandlí a jehož vyšší kyselinka se skvěle hodí k dlouhému zrání Cavy.

Z červených odrůd pak vinařství pěstuje zejména Tempranillo a Merlot.

V Penedés mimochodem vzniká 95 % z celkové produkce Cavy, ačkoliv její výroba je možná i v dalších španělských vinařských regionech jako je Navarra, Rioja, Valencie, Extremadura či Aragon. Šumivá vína přitom mají ve Španělsku mnohaletou tradici. Poprvé byl šumivý nápoj dnes označovaný jako Cava vyroben dle francouzského vzoru a představen roku 1868 na světové výstavě v Paříži.

A tato tradiční metoda druhotného kvašení v lahvi, která je stejná jako u šampaňského, zůstala dodnes základním znakem Cavy. Stejně jako ovocný charakter, svěžest a příjemná kyselinka.

Dovoz do ČR
Obvykle je naše filozofie pro dovoz vína je založena na tom, že jsme jediný dovozce do ČR. Což dle dohody s vinařstvím mělo platit i pro Finca Ca n'Estella, ale ukázalo se, že vinařství dodá také jinému dovozci. Produkty z Finca Ca n'Estella je tak možné koupit i mimo náš eshop.

Parametry
Ocenění TIP Wines4U
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava de Guarda
Značka Cava Rabetllat i Vidal
Ročník Neuvedeno
Obsah alkoholu 12%
Objem 0,75l
Odrůda Macabeo a Xarel-lo