Vivino ANO či NE? 
Než se pustíme do faktografie ohledně Vivina, tak je dobré si položit tuto základní otázku.

A odpověď zní určitě ano, protože ani ten nejlepší znalec nemůže znát miliony produkovaných značek, rozdíly mezi ročníky, apod.

Laikovi, který si chce někde v obchodě najít dobré víno, nepomůže ani hodnocení znalců, protože odborníky je bohužel ohodnoceno jen méně než 25% vín. Nemluvě ani tom, že většina znaleckých posudků je dostupná pouze na placených částech jejich webů. 

Takže Vivino se nabízí jako dobrá pomůcka, která je navíc zdarma. A díky geniální jednoduchosti, kdy stačí vyfotit vinětu, je rychlé a dostupné. 

Jistě, jako u všeho je třeba nezapomínat také na selský rozum. Například mimořádně nízký počet hodnotitelů v kombinaci s vysokou známkou je třeba brát trochu obezřetně. A samozřejmě ani víno s vysokým ratingem nemusí sedět zrovna vám. Ale to jsou drobné kosmetické vady, které najdeme na každém produktu. 

Vivino historie a velikost
Myšlenku na aplikaci Vivino pojal její zakladatel Heini Zachariassen (viz foto níže) již v roce 2009. Tehdy na cestě na večírek stál před regály plnými vína v kodaňském obchodě a marně v záplavě krásných vinět pátral, co si má vybrat. A tak vznikla myšlenka z níž vyrostl dnešní obr.
Zakladatel aplikace Vivino Heini Zachariassen

Ačkoliv již byl Heini zkušeným zakladatelem start-up firem, tak sám podobný úspěch nečekal. Vždyť v době, kdy aplikaci poprvé představili, již existovalo kolem 600 konkurenčních aplikací na hodnocení vín. 

První verze pro iPhone spuštěná v roce 2011 byla založena na pouhých 5.000 fotografiích vín v databázi. Napřed fotografie pro srovnání přibývaly pomalu, ale pak prostá nabídka dárku v podobě vývrtky pro největšího "dodavatele" fotografií přinesla boom s asi 50 tisíci novými obrázky.

Následně počty rychle rostly a například koncem roku 2014 již aplikace získávala kolem 250 tisíc obrázků denně. Nejednalo se samozřejmě jen o nová vína, ale i tak dokázal najatý tým přibližně padesáti Indů každý den doplnit asi 25 tisíc nových položek vín do porovnávací databáze.   

Překotný růst pokračoval a Vivino má dnes (tedy na přelomu let 2023/24) přes 67 milionů uživatelů a více než 18 milionů vín v databázi, které pochází z téměř 250 tisíc vinařství. Uživatelé scanovali již celkem více než 2,6 miliardy vinět, dali vínům přes 290 milionů ratingů a kolem 100 milionů podrobných hodnocení a popisů. 

Tím je Vivino mnohonásobně (některé zdroje uvádějí až 100 násobně) větší než jeho nejbližší konkurenti. 

A neuvěřitelné je, že cca 95% nárůstu počtu uživatelů je dosaženo organicky a pouze 5% přivádí placená reklama. 

Hodnocení Vivino
Aplikace Vivino hodnotí vína pomocí vlastní stupnice s maximem 5 hvězdiček. Nejvíc vín s podílem téměř 1/3 ze všech ratingů najdete mezi hodnocením 3,6; 3,7 až 3,8, přičemž každý z zmíněných třech ratingů má podíl přes 10%. 

Většina uživatelů však hledá vína s hodnocením 3,9 a více, kde ovšem jejich podíl výrazně klesá. Zatímco např. hodnotu 4,0 má ještě téměř 7% hodnocených vín, tak hodnotu 4,2 má již jen méně než 4% vín.

Detailní rozpad distribuce ratingů uvádí přiložený graf (zdroj Vivino.com). 
Graf rozložení Vivino ratingů

Rating Vivino a percentil
Další možností, jak se podívat na hodnocení na Vivino, je porovnání ratingu s percentilem, který vyjadřuje srovnání s ostatními víny.

Obecně je percentil označení pro relativní umístění v porovnání s ostatními posuzovanými (vzorky, lidmi, atd.) na stupnici počítáno do hodnoty 100 (hodnota 100 je nejvyšším umístěním). Je tak vyjádřeno, kolik procent ostatních mělo horší výsledek než posuzovaný.

Takže v případě Vivina každý bod na křivce ratingů odpovídá nějakému percentilu. Například hodnota 4,0 tak znamená, že dané víno je lepší než 85% z vín na trhu. Viz graf (zdroj Vivino.com)
Hodnocení Vivino a percentil

Vivino versus 100 bodová znalecká škála 
Dalším velmi zajímavým srovnáním je hodnocení Vivina s hodnocením znalců.

Většině milovníků vína je známa 100 bodová škála hodnocení. Tu začal používat již v v 80. letech 20. století uznávaný spisovatel a kritik vína Robert Parker. Ač kolegové kritici napomínali Parkerovu metodu za přílišné zjednodušení zážitku z degustace vína, tak se začala brzy prosazovat v předních vinařských publikacích, jako je Wine Spectator, Decanter či Wine Enthusiast. 

Dnes je tak zařazení na 100 bodové stupnici tím nejčastějším znaleckým ohodnocením vína. Jednotliví hodnotitelé se samozřejmě maličko liší, ale obecně i tak víme, že již známka mezi 85 až 89 nabídne velmi kvalitní vína. Hodnocení 90 až 95 pak přestavuje opravdu skvělé víno a cokoliv od 96 bodů (včetně) výše je víno mimořádné kvality nabízející ojedinělý zážitek. Téma je natolik zajímavé, že se mu budeme věnovat v zvláštním článku. 

Jak ale toto hodnocení znalců napárovat na rating z aplikace Vivino?

Srovnáním více než 100 tisíc znaleckých hodnocení s ratingem vín na Vivino se podařilo nalézt korelaci mezi znaleckou 100 bodovou stupnicí a max. pěti hvězdičkami ratingu od Vivino. Takže například hodnota 4,0 z Vivino odpovídá přibližně 90 bodům hodnocení znalců. 

Detail viz následující tabulka (zdroj Vivino.com): 
Srovnání znaleckého hodnocení s ratingem na Vivino

Vivino hodnocení na Wines4U
S ohledem na výše uvedené proto u nás na eshopu hodnocení (rating) z Vivino běžně používáme a uvádíme.

Vy tak můžete vína na úrovni celého našeho eshopu i v jednotlivých kategoriích snadno filtrovat podle ocenění. A to jak od znalců, tak i dle ratingu z Vivino.

Takže např. u šumivých vín zjistíte, že rating 4,0 z Vivino mají 4 šumivá vína v cenové relaci od 235 Kč do 424 Kč. Nebo, že hodnocení 4,3 mezi červenými víny nabízí celkem 5 položek, a to již v ceně od 379 Kč. 

Nebo se podívejte na kompletní přehled vín s hodnocením 4,0 až 4,3 z Vivino.

A tak dále ... 

Přejeme dobrou chuť!