Pojďme se podívat jak taková ochutnávka "v terénu" a příprava na ní vypadá. Pak pochopíte, proč jsme tak hrdí na svůj výběr a nabídku. 

Kde jsme byli? 
Před pár dny jsme se vrátili z oblasti Penedés v Španělsku. Lokalita poblíž Barcelony je vyhlášená produkcí skvělé šumivé Cavy.

Ačkoliv oblastí chlubících se označením DO Cava existuje několik, tak Cava z 95% pochází právě odsud a tak je to tam doslova bublinkový fičák. 

Než vyrazíme .... aneb plošná analýza, hodnocení a výběr
Takový v našem případě 4 denní výlet za "bublinkami" se může zdát jako velká legrace, ale popravdě je za ním spousta tvrdé práce.

Začali jsme analýzou všech 127 vinařství z oblasti, které Cavu produkují. Probírali jsme všechny a postupně vyřazovali vinaře. Proč? Namátkou protože měli špatné hodnocení vín, nebo se jednalo o velký koncern a my hledáme malé rodinné vinaře či z důvodu neakceptovatelných cen, apod. 

Nakonec nám z tohoto síta "vypadlo" 17 vinařů, které jsme oslovili. S nimi jsme si pak vyměnili další informace o nabídce, ceníky a další detaily. 

Takže už konečně jedeme? 
Kdepak. Ani zdaleka ještě ne.

Po dalším kole zkoumání získaných podkladů jsme se rozhodli navštívit jen 8 vinařů a domluvili si u nich schůzky, včetně rezerv na cestu z místa na místo a na další zdržení.

Pak jsme si na vybrané vinaře udělali přípravu. Především v podobě výběru jaká vína chceme u nich otestovat, protože celá nabídka u některých vinařů zahrnuje 20 i více položek. A také v podobě ochutnávkových listů s mnoha poznámkami předem a s "kolonkami" na komentáře na místě.

Možná to zní divně, ale věřte mi, že pokud za den otestujete 20 až 50 vzorků, tak si toho moc nezapamatujete:-)

Ochutnávky, přesuny, řízení vozu a timing
Vlastní návštěvy pak obvykle kromě vlastní degustace zahrnují prohlídky vinic, sklepů a výroby.

Mezi ochutnávkami se samozřejmě musíme přesouvat autem, takže se víno "plive". Někdy je to dost škoda:-(, ale člověk si musí zachovat čistou hlavu nejen na řízení, ale také na další vzorky.

Mimochodem - vozíme s sebou alkohol tester a tak vím, že opravdu mám běžně změřených 0,00‰. Nebo, když mi to nedá a z toho nejlepšího vzorku si trochu "loknu", tak mám někde do 0,10‰, což je v Španělsku či Francii bohatě v povolené toleranci.

Nejtěžší je vždy dodržet domluvený timing. Aby to vyšlo, tak není žádnou výjimkou, že vyrazíme ráno před 8 hodinou a poslední ochutnávku končíme třeba před 21 hod. večer. 

Tolik k pocitům mnohých, že takový dovozce vína je asi pořád v lihu:-) a cesta za výrobci je prima výlet. Pokud to neděláte s láskou a vášní jako my, tak to raději nezkoušejte. 

Výsledek je radost a skvělá vína za příznivé ceny
Proces je tedy celkem náročný, ale cílem celého konání je samozřejmě najít nové zajímavé vinaře s skvělými podukty a ideálním poměrem cena/výkon. A to se nám daří právě díky výše popsanému usilí při hledání vína pro import. 

Když se vrátím z příkladu z Penedés, tak jsme z 127 zkoumaných, 17 oslovených a 8 navštívených vinařů vybrali jen 3 vinařství, o něž bychom rádi rozšířili naší nabídku.

To je celkem slušný "trychtýř", ne? Proto jsme hrdí na svůj výběr a takříkajíc za něj "dáváme ruku do ohně"!

Přejeme dobrou chuť a krásné zážitky s našimi víny