Proč nás napadlo vybírat vína na babí léto?  
Hlavní důvod výběru tématu babího léta je proměnlivost počasí a teplot během dne. Přes den bývá většinou krásně teplo a tak se hodí především lehká bílá vína.

Nebo přijde vhod naše růžové Pinot Noir Brise d’Été® Rosé. To by se dalo nazvat doslova "terasovým speciálem" k osvěžení za teplých dní. Vždyť také Brise d’Été znamená v překladu letní vánek.

Večer se ale o babím létě obvykle ochladí a k večeři či grilovačce se tak více dostanou ke slovu i červená vína. 

Co jsme ochutnávali? 
Vyzkoušeli jsme celkem 10 vzorků.

Začínali jsme 5x bílým vínem. První vzorek byla lehká Marques del Hueco 100% Viura z oblasti Rioja s příjemnou kyselinkou a lehce máslovým závěrem. Dále jsme pokračovali např. přes velmi neobvykle suchý Gewürztraminer značky Clot Dels Oms z oblasti Penedés, která je vyhlášena především skvělým šumivým vínem Cava. A skončili jsme u lehce barikovaného bílého Larchago Blanco Barrica z vinařství rodiny Chavarri

V růžovém byl připraven již zmíněný vzorek výborného alsaského z rodinného vinařství Frey Sohler.

V případě čtyř vzorků červeného jsme na začátek opět vyzkoušeli originální technologii karbonické macerace. Jednalo se tentokrát její typický produkt z mikrovinařství Pedra Peciny nazvaný Placeres Sensoriales Maceracion Carbonica

Dále jsme pokračovali přes výborné Cantiga Tempranillo z dalšího maličkého vinařství Daniela Purase a báječnou Valserrano Crianza až po závěrečnou dokonale vyzrálou Izabre Reservu ročníku 2014. 

A co dalšího se během degustace událo?  
Během večera jsme v rámci povídání opět představili řadu zajímavých témat spojených s testovanými víny či místem jejich původu.

Prošli jsme tak například informace o výrobě vína, včetně třeba zajímavostí o maceraci či malolaktické fermentaci. Podívali jsme se také podrobněji na oblasti, z nichž vína pochází, zabývali se schématem a délkou zrání červených vín v oblasti Rioja či základním popisem rozdělení vinařských oblastí v Francii. 

A chybět samozřejmě nemohly ani moje oblíbené statistické údaje tentokrát uvedené na příkladech, které můžeme denně vidět kolem sebe. Například, že roční produkce vín ve Španělsku je prakticky shodná s objemem rybníka Svět u Třeboně. Tématu "statistika není jen nuda" se mimochodem budeme věnovat v samostatném článku. 

Prostě jako obvykle jsme spojili dobrá vína s zážitkem a dokonce i vzděláváním. 

Kdy příště můžete ochutnat, pobavit se a ještě se něco nového dozvědět?  
Zveme Vás srdečně na Degustaci "podzimní mix" dne 5.10.2023.

Opět za symbolických 275 Kč ochutnáte zajímavých 9 vzorků o malých vinařů z oblastí Rioja a Penedés ve Španělsku a Alsasko v Francii.