Díky technologii karbonické macerace je víno lehké, svěží a s ovocnými tóny. Vynikne i jeho intenzivní třešňová barva, která je poctou odrůdě Tempranillo. Prostě ten nejlepší doplněk na grilovačku, letní party nebo jen tak posezení na lahvinkou.
A hodnocení 91 bodů od Tima Atkina u mladého vína zrovna moc často neuvidíte.
Více
Vlastnosti vína
Jako všechny své projekty a vína vytvořil Pedro Pecina toto víno pro radost. Celé jeho mikrovinařství se snaží vytvořit malou „továrnu smyslových požitků“.
Název Placeres Sensoriales se proto dá volně přeložit jako smyslové potěšení či smyslové požitky.
Toto víno je proto vyrobeno originální technologií takzvané karbonické macerace, která dává vyniknout ovocné chuti vína. Pro informace o této technologii se podívejte na článek Karbonická Macerace v našich Aktualitách.
Prvním, co Vás na víně zaujme, je jeho intenzivní třešňová barva. Víno vyniká svěžestí a jemnou kyselinkou. V chuti pocítíte především šťavnaté čerstvé ovocné tóny. Na patře je víno měkké a elegantní.
Zajímavá chuť, celková nízká roční produkce a číslování lahví přináší nečekanou exkluzivitu tohoto mladého vína.
Konzumace
Lehké a svěží víno si vyloženě říká o to být hlavní hvězdou zahradní party. Navíc budete originální. Díky nízké roční produkci jen lehce přes 8.000 lahví stejné víno rozhodně na party nikdo jiný nepřinese. Jeho ovocná chuť skvěle ladí se sýry, sušenou panenkou, letním ovocem či zeleninou.
Náš tip: Ovčí středně zralý sýr, obložené mísy s španělskou či italskou sušenou šunkou a parta kamarádů kolem, aby Vám s tou dobrotou pomohli. Objednávat tedy ideálně po kartonech.
Dostupnost
Celkově bylo vína vyrobeno jen 8.225 lahví a jednotlivé lahve jsou číslovány.
Zrání
V betonových tancích.
Výroba
Víno je vyrobeno pomocí karbonické macerace.
Jedná se vlastně o první stadium fermantace při němž celé bobule kvasí zevnitř bez přístupu kyslíku. To výrazně ovlivňuje konečnou svěží a ovocnou chuť vína.
Kvasnice, které konzumují cukr a produkují alkohol při karbonické maceraci napřed „žijí“ jen uvnitř jednotlivých bobulí. K produkci alkoholu používají dostupný CO2 k rozkladu cukrů a kyseliny jablečné v hroznech.
Hrozny jsou v Pedrově vinařství vcelku i s stopkou umístěny do obrovské betonové vany o objemu cca 16 tis. litrů, která zajistí, že k hroznům (vyjma vrchní vrstvy) nemá přístup kyslík. Uvnitř bobulí tak vzniká výše popsané kvašení, které uvolňuje chuťové látky z slupek vína. Vznikající alkohol bobule sám postupně zevnitř rozdrtí a z hroznů se uvolní štáva. Práci na výrobě vína pak již dokončí normální kvasná fermentace.
Fermantace probíhá celkem 10 dní. Bez technologie a bez složité enologie tak Pedro znovu objevuje a dává vyniknout všem ovocným chutím odrůdy Tempranillo.
Pro bližší informace o této technologii se podívejte na článek Karbonická Macerace v našich Aktualitách.
Víno a vinice
Víno pochází z malé vinice u městečka San Vicente de la Sonsierra v oblasti Rioja Alta. Hrozny jsou ručně sklízeny z keřů o stáří 40 let. Víno je vyrobeno 100% z odrůdy Tempranillo.
Ocenění
Tim Atkin 91 bodů
Podoblast
Rioja Alta
Teplota podávání
16 až 18°C
Obsah cukru
Suché
Alergeny
Obsahuje siřičitany
Vinařství
Miniaturní vinařství El Vino Pródigo je doslova zhmotněním snu majitelů o vlastním vinařství. Majitel Peciña Pedro Gil se milý a vtipný chlapík. Svou vitalitou a nadšením dokázal vytvořit opravdu nebývale výborná vína. Stačí mu to pouhé dvě malé vinice a vinařství, kde mezi nádržemi zbývá prostor o rozměrech cca panelákové koupelny. A občas pomoc přátel, protože např. uložení sudů nebo lahvování by v jeho v jeho mikro prostorech bylo nemožné.
Nám se jeho koncept i energie moc líbí. Perfektně to zapadá do naší koncepce dovážet Vám vína od zajímavých vinařů, kdy preferujeme malé rodinné projekty. A tak Vám umožníme ochutnat vína, která jsou u nás na trhu jinak zcela nedostupná.
Ocenění | TIP Wines4U, 91 bodů |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Rioja |
Klasifikace | DOCa Rioja |
Kategorie | Joven |
Značka | El Vino Pródigo |
Ročník | 2022 |
Obsah alkoholu | 13,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |
Ocenění | TIP Wines4U, 91 bodů |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Rioja |
Klasifikace | DOCa Rioja |
Kategorie | Joven |
Značka | El Vino Pródigo |
Ročník | 2022 |
Obsah alkoholu | 13,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |
Co je to karbonická macerace?
Karbonická macerace. Základní popis této technologie, rozdíl proti klasické fermentaci vína a chuťové parametry vín vyráběných za využití karbonické macerace.