Ribera del Duero
![Ribera del Duero logo Ribera del Duero logo](https://wines4u-cz.s14.cdn-upgates.com/_cache/3/7/376743b5c5cb2d4f4cd2cc853f2bda15-ribera-logo-hlavni.jpg)
Úvod
Španělská oblast Ribera del Duero je u nás méně známá, ale za posledních 20 až 30 let je to jedna z nejdynamičtěji se rozvíjejících vinařských oblastí, která se stala pomyslným etalonem kvality.
Přitom se jedná o mladou oblast, která oficiální označení DO (tedy Denominacion de Origen) získala až v roce 1982.
V čem je tedy Ribera del Duero tak zvláštní?
Klimatické podmínky a geografie
Mimořádný charakter oblasti i produkovaných vín souvisí z neobvyklou geografickou polohou, protože leží na vysoko položené plošině, kde se réva pěstuje ve výškách 700 až 900 m n.m. (výjimečně i přes 1.000 metrů nad mořem) s velmi extrémním klimatem.
Oblast je vyhlášená dlouhou a velmi chladnou zimou s občasnými mrazy až na úrovni -20°C. Následné léto je mimořádně suché léto s teplotami často převyšujícími o několik stupňů 40° hranici.
A během vegetačního období révy se často výrazně liší denní a noční teploty, a to v létě někdy až o 30°C během jediného dne.
Vinice se rozkládají na úzkém pásu kolem klikatící se řeky Duero. Ta pramení poblíž oblasti Ribera v tzv. Iberském pohoří (španělsky Sistéma Ibérico či Cordillera Ibérica). Mimochodem řeka Duero z Ribery teče dále na západ, kde se po asi 400 km od španělské Ribery stává již pod portugalským názvem Duoro centrem stejnojmenné portugalské vinařské oblasti Duoro, která mj. produkuje slavné portské víno.
Celá oblast Ribera del Duero je dlouhá kolem 115 km, ale široká většinou jen několik kilometrů právě kolem řeky. Najdete ji asi 180 km na sever od Madridu.
Extrémní počasí jako faktor kvality
A jak tedy zmíněné extrémní podmínky ovlivní výsledná vína?
Dlouhá zima a krátké léto zajistí, že hrozny zrají později a bobule jsou malé, ale velmi intenzivní.
Krátké, mimořádně horné a suché vegetační období dodává vínům plnost, tmavší barvu, výraznější třísloviny a vyšší hladinu alkoholu. Neobvyklé střídání denních a nočních teplot zase pomáhá zvyšovat aroma a koncentraci vína. Vysoká poloha a typická půda, kde se mísí jílovito vápencové půdy přidají eleganci.
Výsledkem jsou typická červená plná vína, které charakterizuje výrazný profil, plnost a robustnost v kombinaci s výraznější tříslovinou a doslova koncentrovanou ovocností, kde nejčastěji najdete tóny tmavého ovoce jako jsou ostružiny, švestky či dokonce černý rybíz.
Kromě červených zmíněné náročné podmínky pomáhají také skvělým růžovým vínům. Výsledkem jsou jahodově až malinově zbarvená růžová vína s charakteristickými tóny lesních plodů a zralého ovoce. Profil růžových vín z Ribery je typicky ovocný a svěží a s atraktivní kyselinkou.
Historie a dnešní produkce
Vinařství se v oblasti vyvíjí nejméně 2.500 let, jak ostatně dosvědčují historické nálezy, jako unikátní římská podlahová mozaika či zdobení vinařskými motivy.
V oblasti je rovněž řada podzemních tunelů a chodeb vyhloubených do skály v průběhu 13 až 17 stolení. Některé kopce jsou provrtány tunely jako ementálský sýr, což krásně dokládá schéma z vesničky Sotillo de la Ribera, kde každá barva označuje jiné patro podzemních tunelů.
Přes dlouhou historii ještě na počátku 80 let dvacátého stolení existovalo v regionu jen pár vinařství a zbytek produkce vína byl určen pro vlastní spotřebu a známé. V té době se několik z tradičních vinařských rodin začalo věnovat propagaci místních vín a založilo regulatorní radu, která specifikoval pravidla a jednala s státem o vytvoření formálního prostředí. Díky tomu v létě 1982 oblast získala status DO (DO Ribera del Duero) s pevnými pravidly pro pěstování a výrobu vína.
Mimochodem jedním z vinařství, jež se o vznik oblasti zasadilo, bylo i vinařství Ismaela Arroya (ValSotillo) jejichž vína dovážíme.
Od té doby nastal bouřlivý rozvoj, kdy například počet vinařství stoupl z původních cca 12 na dnešních 300 vinařství.
Ročně se v oblasti vyprodukuje až 100 milionů lahví vína, nicméně poslední dva suché roky přinesly pokles na 85 až 90 milionů v roce 2023 a jen 85 v roce 2024.
Hrozny se v regionu produkují na 23 tisících hektarů a jejich pěstování se věnuje neuvěřitelné množství téměř 8 tisíc pěstitelů. Zejména větší vinařství proto většinu hroznů nakupují od malých pěstitelů.
Řada vinic je velmi starých s révou o stáří 80, 90 a více let.