Základní červené z vinařství ValSotillo, které překvapí svou bohatostí a kvalitou.
Krásná vůně plná ostružin a dalších plodů. Příjemná ovocná chuť, která zůstává stabilní. Prostě přátelské, ovocné a příjemně zralé červené víno, které potěší i zkušené milovníky vína.
A chutná i znalcům, o čemž svědčí 90 bodové hodnocení Tima Atkina či průvodce Guía Vinos Gourmets.
Více
Vlastnosti vína
Červené 100% Tempranillo z malého rodinného vinařství v oblasti Ribera del Duero má čistou a jasnou barvu červených třešní s fialovými tóny.
V nose vás zaujmou tóny červeného a tmavého ovoce, kde převládají ostružiny a moruše. Celkově je vůně příjemně výrazná a koncentrovaně ovocná.
V ústech je víno nečekaně silné a pevným tělem, ačkoliv zrálo jen v nerezi. Celkový zážitek doplní ovocné tóny a dlouhá stabilní chuť i dochuť.
Zrání
Víno zraje v nerezi.
Výroba
Sklizeň probíhala od 26. září do 6. října. Hrozny se sbíraly ručně do malých nádob.
Fermentace probíhá při kontrolované teplotě v nerezových tancích a to výhradně s přírodními kvasinkami. Rovněž následnou malolaktickou fermentaci (neboli jablečno-mléčné kvašení) ponechává vinařství probíhat přirozeně bez pomocného doplnění bakterií, které se obvykle přidávají pro nastartování malolaktické fermentace.
Víno a vinice
Réva pochází z vinic nacházejících se v nadmořské výšce 850 metrů v Sotillo de la Ribera.
Vinice jsou obhospodařovány udržitelně bez umělých hnojiv a chemických přípravků.
Převažuje jílovito-vápenaté uspořádání, které podporuje strukturu a charakter vína s přirozenými kousky vápence, který pomáhá dosáhnout elegance a komplexity. Místy vinice přechází až do písčité půdy.
Keře révy jsou již desítky let stříhány do tzv. tvaru Goblet. Tento „pohárový“ typ tvarování znamená, že s poměrně nízkého kmene vede do všech stran několik (obvykle 3 až 4) ramen. Keř révy proto připomíná pohár na stopce nebo na špičku obrácený kužel. Jedná se o tvar, který je ideální do velmi suchých oblastí díky rychlé cirkulaci mízy do větví i dobrému větrání hroznů. Nevýhodou je nižší výnos a především nemožnost použití mechanizace, takže vinice musí být obhospodařovány kompletně ručně.
Ocenění
90 bodů Tim Atkin
90 bodů Guía Vinos Gourmets
Teplota podávání
12°C
Obsah cukru
Suché
Alergeny
Obsahuje siřičitany
Vinařství
Vinařství ValSotillo, neboli Bodegas Ismael Arroyo se nachází v severovýchodní části oblasti Ribera del Duero.
Malebné údolí v okolí vesničky Sotillo de la Ribera skrývá nejen vlastní vinařství a cca 25 hektarů vlastních vinic, ale v kopci u vinařství najdete i unikátní systém podzemních štol vyrubaných do skály.
Přibližně 1200 metrů čtverečních pochází již z 16. století a potvrzuje, že v rodina Ismaela Arroya se vinařství věnuje nejméně 400 let. Dalších cca 800 čtverečních metrů rodinné vinařství přidalo koncem 20 stolení (v roce 1992). Díky tomu je dnes celý systém chodeb propojen přímo s vinařstvím a stovky nových dubových sudů i již naplněných lahví zrají v dokonalém tmavém a klidném prostředí s konstantní teplotou kolem 11 až 12°C.
Vinařství hospodaří udržitelně bez kapkové závlahy a chemických hnojiv a řez keřů se provádí pouze ručně bez použití mechanizace.
Unikátní je rovněž proces fermentace, který u ValSotillo začíná výhradně spontánně, tj. díky přirozeným přírodním kvasinkám obsaženým ve slupce hroznů.
Ocenění | 90 bodů |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Ribera del Duero |
Klasifikace | DO Ribera del Duero |
Kategorie | Joven |
Značka | ValSotillo |
Ročník | 2023 |
Obsah alkoholu | 13,9% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |
Ocenění | 90 bodů |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Ribera del Duero |
Klasifikace | DO Ribera del Duero |
Kategorie | Joven |
Značka | ValSotillo |
Ročník | 2023 |
Obsah alkoholu | 13,9% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |