ValSotillo, malé rodinné vinařství z Ribery del Duero
Bodegas Ismael Arroyo - ValSotillo je malé rodinné vinařství, které najdete v malebné vesničce Sotillo de la Ribera v provincii Burgos.
Moderní vinařstí bylo založeno až roku 1979, ale tradice výroby vína se v rodině Ismaela Arroya předává z generace na generaci již nejméně 400 let, což dokazuje například rukopis z roku 1787 o platbě desátků a daní, které se odváděly z vína městu, církvi, radnici a kurátovi či z novější doby diplom I. třídy pro víno, udělený v roce 1902.
Nicméně hlavním důkazem staletí tradic jsou unikátní podzemní sklepní štoly a chodby vyhloubené ve skále, které pochází z 16. století.
Celkem mají neuvěřitelnou plochu cca 2000 metrů čtverečních z nichž je 1200 metrů historických a dalších přibližně 800 metrů čtverečních rodina přidala v roce 1992. Díky novým chodbám se podařilo původní podzemní komplex napojit přímo na provoz vinařství, takže dnes veškeré víno z produkce ValSotillo zraje v tomto historickém podzemí ve vynikajících podmínkách.
Přirozená konstantní teplota mezi 11 až 12ºC. po celý rok spolu s absencí vibrací, hluku a světla, které umožňuje vínům excelentně zrát.
Procházka stovkami metrů podzemí kolem nekončících řad krásných nových sudů z amerického a francouzského dubu o objemu 225 litrů, či lahví s zrajícím vínem narovnaných do obrovských hranic je velký zážitek.
Výsledkem jsou vína mimořádné konstituce, širokého buketu a textury.
Vinařství vlastní 25 hektarů vinic, osázených pouze odrůdou Tinta del País (Tempranilllo) a část hroznů také nakupuje vždy od stejných a osvědčených vinařů z Sotillo de la Ribery.
Vinařství využívá hrozny z vinic o průměrné stáří 50 let, ale některé vinice jsou staré až 90 let.
Vinice jsou vysazeny na dobře větraných a slunných stráních, v půdách s jílovito-vápenatými půdami, které místy přechází až do písčitého charakteru. Typický je i častý výskyt vápencových a pískovcových útvarů a prvků. To vše ovlivňuje zrání hroznů a přispívá k bohatosti chutí a vůní vína.
Růst révy vinařství rozvíjí přirozeně, s ohledem na životní prostředí, bez kapkové závlahy nebo chemických hnojiv. Řez se provádí ručně nůžkami a réva je formována tradičním způsobem do tvaru Goblet.
Hrozny se sbírají ručně a vždy do malých nádob. Během sklizně je cesta z hroznů do vinařství velmi krátká, protože všechny pocházejí z obce Sotillo de la Ribera. Dorazí proto v perfektním stavu, aby začaly svůj výrobní proces ve vinařství.
Hrozny jsou přijímány v malé násypce, odkud se dostávají do procesu zpracování od odstopkovače až po nerezové tanky, kde probíhá fermentace.
Fermentace u vín z ValSotillo začíná vždy spontánně, tj. díky přírodním kvasinkám, které existují ve slupce hroznů, a obvykle trvá 7 až 15 dní.
1 | ValSotillo Rosado 2023Kód: S0080 K dodání v lednu 2025 |
265 Kč
Cena - karton
251,75 Kč
|
||
---|---|---|---|---|
2 | ValSotillo Reserva Vinedos Seleccionados 2016Kód: S0086 K dodání v lednu 2025 |
1 199 Kč
Cena - karton
1 139,05 Kč
|
||
3 | ValSotillo Reserva 2018Kód: S0085 K dodání v lednu 2025 |
785 Kč
Cena - karton
745,75 Kč
|
||
4 | ValSotillo Crianza 2020Kód: S0084 K dodání v lednu 2025 |
499 Kč
Cena - karton
474,05 Kč
|
||
5 | ValSotillo Finca Buenavista 2019Kód: S0083 K dodání v lednu 2025 |
363 Kč
Cena - karton
344,85 Kč
|
||
6 | ValSotillo Tempranillo Roble 2021Kód: S0082 K dodání v lednu 2025 |
349 Kč
Cena - karton
331,55 Kč
|
||
7 | ValSotillo Tempranillo 2023Kód: S0081 K dodání v lednu 2025 |
301 Kč
Cena - karton
285,95 Kč
|