ValSotillo Rosado 2023

ValSotillo Rosado
ValSotillo Rosado

Cena
265 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
251,75 Kč s DPH

Výrobce
ValSotillo

Kód produktu
S0080

K dodání v lednu 2025
ks

Svěží a ovocné růžové víno s dobrou kyselinkou potvrzuje, že extrémní teplotní podmínky v Ribera del Deuro modrým odrůdám opravdu svědčí.

ValSotillo Rosado snadno poznáte podle výraznější až malinové růžové barvy i výraznějšího chuťového charakteru. A bude to setkání, na které budete dlouho a rádi vzpomínat.

Víno se již může pochlubit i oceněním znalců, a to 90 body od Tima Atkina. Více

Vlastnosti vína
100% odrůda Tempranillo z vinic v nadmořské výšce kolem 840 m n. m. dodala vínu výrazně tmavě jahodovou až malinovou barvu s jasným okrajem.

Vůně dobré intenzity s tóny červeného ovoce, jahod a malin vyniká na čistém a svěžím pozadí.

V ústech je ovocné a svěží a přitom výraznější než většina růžových. Má dobře sestavenou kyselost, která dodává vínu živost. Je krásně suché s jasnými jahodovými a malinovými tóny a brusinkovým závěrem.

Zajímavostí je, že se ValSotillo Rosado vyrábí metodou známou jako „Bleeding“ nebo také „Saignée“ v francouzštině. Obojí znamená totéž, tedy jakési „vykrvácení“ části šťávy z červeného vína. Jedná se o metodu, jejímž výsledkem je růžové víno vyrobené stékáním (odtud asociace s krvácením) určitého množství volně vytékajících šťáv z právě rozdrcených hroznů s tmavou slupkou. 

Tato šťáva se posbírá a následně již dál fermentuje jako růžové víno. Výsledek je pak výraznější a tmavší barva než u růžových vín vyráběných tradiční macerací a obvykle i více chuti bobulových plodů jako jahod, malin či ostružin.

Zrání
Víno zrálo výhradně v nerezi. 

Výroba
Sklizeň probíhala od 26. září do 6. října. Hrozny se sbíraly ručně do malých nádob a byly rychle dopraveny do vinařství k zpracování.

Následně se základ pro Rosado získal technikou známou jako „Bleeding“ nebo ve francouzštině „Saignée“, což je výraz označující „krvácení“. Metoda Saignée je vlastně vedlejším produktem výroby červeného vína, kdy se na před začátkem fermentace vypustí malé množství volně stékající šťávy. To červenému vínu pomáhá zvýšit koncentraci zbývající šťávy stejným způsobem, jakým byste redukovali omáčku pro zesílení chuti.

Jakmile byla šťáva oddělena, vinař ji použil k výrobě skvělého růžového. Následná fermentace růžového vína probíhala při kontrolované teplotě v nerezových tancích a to výhradně s přírodními kvasinkami.  

Víno a vinice
Réva pochází z vinic nacházejících se v nadmořské výšce 840 metrů v Sotillo de la Ribera.

Vinice jsou obhospodařovány udržitelně bez umělých hnojiv a chemických přípravků.

Převažuje jílovito-vápenaté uspořádání, které podporuje strukturu a charakter vína s přirozenými kousky vápence, který pomáhá dosáhnout elegance a komplexity.  

Keře révy jsou již desítky let stříhány do tzv. tvaru Goblet. Tento „pohárový“ typ tvarování znamená, že s poměrně nízkého kmene vede do všech stran několik (obvykle 3 až 4) ramen. Keř révy proto připomíná pohár na stopce nebo na špičku obrácený kužel. Jedná se o tvar, který je ideální do velmi suchých oblastí díky rychlé cirkulaci mízy do větví i dobrému větrání hroznů. Nevýhodou je nižší výnos a především nemožnost použití mechanizace, takže vinice musí být obhospodařovány kompletně ručně.
Tvarování keřů révy typu Goblet    Tvarování keřů révy typu Goblet, Zdroj: https://riberadelduero.es/

Ocenění
90 bodů Tim Atkin 

Teplota podávání
7 - 9°C

Obsah cukru
Suché

Alergeny
Obsahuje siřičitany 

Vinařství
Vinařství ValSotillo, neboli Bodegas Ismael Arroyo se nachází v severovýchodní části oblasti Ribera del Duero.

Malebné údolí v okolí vesničky Sotillo de la Ribera skrývá nejen vlastní vinařství a cca 25 hektarů vlastních vinic, ale v kopci u vinařství najdete i unikátní systém podzemních štol vyrubaných do skály.

Přibližně 1200 metrů čtverečních pochází již z 16. století a potvrzuje, že v rodina Ismaela Arroya se vinařství věnuje nejméně 400 let. Dalších cca 800 čtverečních metrů rodinné vinařství přidalo koncem 20 stolení (v roce 1992). Díky tomu je dnes celý systém chodeb propojen přímo s vinařstvím a stovky nových dubových sudů i již naplněných lahví zrají v dokonalém tmavém a klidném prostředí s konstantní teplotou kolem 11 až 12°C.

Vinařství hospodaří udržitelně bez kapkové závlahy a chemických hnojiv a řez keřů se provádí pouze ručně bez použití mechanizace. 

Unikátní je rovněž proces fermentace, který u ValSotillo začíná výhradně spontánně, tj. díky přirozeným přírodním kvasinkám obsaženým ve slupce hroznů.

Parametry
Ocenění 90 bodů
Země Španělsko
Oblast Ribera del Duero
Klasifikace DO Ribera del Duero
Kategorie Joven
Značka ValSotillo
Ročník 2023
Obsah alkoholu 13,9%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo
Ocenění 90 bodů
Země Španělsko
Oblast Ribera del Duero
Klasifikace DO Ribera del Duero
Kategorie Joven
Značka ValSotillo
Ročník 2023
Obsah alkoholu 13,9%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo