ValSotillo Reserva Vinedos Seleccionados 2016


Cena
1 199 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
1 139,05 Kč s DPH

Výrobce
ValSotillo

Kód produktu
S0086

Skladem
ks

Speciální rezerva z výběru více než 60 let starých špičkových vinic nabídne mimořádný zážitek.

V tmavě červeném víně se skrývá bohaté ovocné aroma švestek a ostružin, které doplňují ušlechtilé tóny zrání v kvalitním dubu. Skvělá rovnováha mezi tříslovinou a kyselinkou potvrzuje perfektní práci vinaře na vinicích i při zpracování a zrání.

Víno chutná běžným uživatelům, což dokládá známka 4,3 z Vivino. A doslova nadchlo i znalce, kde dosáhlo například na ocenění 96 bodů a označení "Cellar Selection" od Wine Enthusiast či 94 bodů od Tima Atkina.
Více

Vlastnosti vína
ValSotillo Reserva VS (tj. Vinedos Seleccionados neboli vybrané vinice) je vyrobená z špičkových hroznů z révy o stáří více než 60 let. Zrála 24 měsíců v dubu a stejně dlouhou dobu v lahvích v dokonalých podmínkách podzemních chodeb vinařství.

Výsledkem je čistá barva tmavých třešní plná živých odlesků.

V nose je víno elegantní a aromatické. Nabídne tóny tmavého ovoce, koření, kouře, lanýžů a kávových zrn.

V ústech je víno dobře strukturované a vyvážené, s dobrým tělem a dlouhou dochutí. Výrazná a bohatá chuť potvrdí ovocné nuance švestek, ostružin a borůvek v kombinaci s vyváženou a příjemnou tříslovinou.

Zrání
Víno zrálo 24 měsíců v sudech z francouzského a amerického dubu. Následně dozrávalo cca 2 roky v lahvích do prvního prodeje. 

Výroba
Sklizeň v špičkových a velmi starých vybraných vinic (tedy Vinedos Seleccionados či ve zkratce VS) probíhala od 5. do 14. října. Hrozny se sbíraly ručně do malých nádob a byly rychle dopraveny do vinařství k zpracování. 

Macerace VS rezervy je výrazně prodloužena a trvá nejméně po dobu celého fermentačního procesu, aby se dosáhlo výsledné krásně tmavé barvy vína. 

Fermentace proběhla při kontrolované teplotě v nerezových tancích a to výhradně s přírodními kvasinkami. Rovněž následnou malolaktickou fermentaci (neboli jablečno-mléčné kvašení) ponechává vinařství probíhat přirozeně bez pomocného doplnění bakterií, které se obvykle přidávají pro nastartování malolaktické fermentace. 

Víno a vinice
Hrozny pro Vinedos Seleccionados (nebo ve zkratce VS) pochází špičkových vybraných vinic rodinného vinařství ValSotillo s révou o stáří přes 60 let. Vinice se nacházející se v nadmořské výšce 840 metrů v Sotillo de la Ribera. 

Vinice jsou obhospodařovány udržitelně bez umělých hnojiv a chemických přípravků.

Převažuje jílovito-vápenaté uspořádání, které podporuje strukturu a charakter vína s přirozenými kousky vápence, který pomáhá dosáhnout elegance a komplexity. 

Keře révy jsou již desítky let stříhány do tzv. tvaru Goblet. Tento „pohárový“ typ tvarování znamená, že s poměrně nízkého kmene vede do všech stran několik (obvykle 3 až 4) ramen. Keř révy proto připomíná pohár na stopce nebo na špičku obrácený kužel. Jedná se o tvar, který je ideální do velmi suchých oblastí díky rychlé cirkulaci mízy do větví i dobrému větrání hroznů. Nevýhodou je nižší výnos a především nemožnost použití mechanizace, takže vinice musí být obhospodařovány kompletně ručně.
Tvarování keřů révy typu Goblet    Tvarování keřů révy typu Goblet, Zdroj: https://riberadelduero.es/

Ocenění
96 bodů a označení "Cellar Selection" od Wine Enthusiast 
94 Tim Atkin
93 bodů Peñín Guide 
4,3 z Vivino

Teplota podávání
16 - 18°C

Obsah cukru
Suché

Alergeny
Obsahuje siřičitany 

Vinařství
Vinařství ValSotillo, neboli Bodegas Ismael Arroyo se nachází v severovýchodní části oblasti Ribera del Duero.

Malebné údolí v okolí vesničky Sotillo de la Ribera skrývá nejen vlastní vinařství a cca 25 hektarů vlastních vinic, ale v kopci u vinařství najdete i unikátní systém podzemních štol vyrubaných do skály.

Přibližně 1200 metrů čtverečních pochází již z 16. století a potvrzuje, že v rodina Ismaela Arroya se vinařství věnuje nejméně 400 let. Dalších cca 800 čtverečních metrů rodinné vinařství přidalo koncem 20 stolení (v roce 1992). Díky tomu je dnes celý systém chodeb propojen přímo s vinařstvím a stovky nových dubových sudů i již naplněných lahví zrají v dokonalém tmavém a klidném prostředí s konstantní teplotou kolem 11 až 12°C.

Vinařství hospodaří udržitelně bez kapkové závlahy a chemických hnojiv a řez keřů se provádí pouze ručně bez použití mechanizace. 

Unikátní je rovněž proces fermentace, který u ValSotillo začíná výhradně spontánně, tj. díky přirozeným přírodním kvasinkám obsaženým ve slupce hroznů.

Parametry
Ocenění 96 bodů, 4,3 Vivino
Země Španělsko
Oblast Ribera del Duero
Klasifikace DO Ribera del Duero
Kategorie Reserva
Značka ValSotillo
Ročník 2016
Obsah alkoholu 14,5%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo
Ocenění 96 bodů, 4,3 Vivino
Země Španělsko
Oblast Ribera del Duero
Klasifikace DO Ribera del Duero
Kategorie Reserva
Značka ValSotillo
Ročník 2016
Obsah alkoholu 14,5%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo