Aromatická a elegantní reserva s tóny zralého ovoce, jemného koření, minerálů, lanýžů, kávy a čaje.
Zrání 24 měsíců v sudech dokonale sladilo ovocné nuance s sladkou tříslovinou, takže si v ústech vychutnáte nádhernou strukturu s tělem a silou, ale přitom i velkou jemností.
Seznam ocenění jako 95 bodů z Guía Vinos Gourmets, 94 bodů Wine Enthusiast, 92 bodů od Tima Atkina a stejně tak od Jamese Sucklinga se již téměř nevejde na popis vína.
A známka 4,2 z Vivino potvrzuje, že víno chutná i běžným uživatelům. Více
Vlastnosti vína
Reserva ValSotillo dokazuje potenciál oblasti Ribera del Duero i schopnosti malého vinařství vytvořit neobyčejné víno.
Velmi tmavě třešňově červená barva se ve sklence na okrajích láme do tmavě fialových odlesků.
Vůně je plná zralého ovoce s převahou ostružin a tmavých třešní, ale cítit můžete i nádech černého rybízu. Ovocné nuance doplní příjemné tóny vanilky, kávy, tabáku a koření.
Koncert chutí v ústech lze jen těžko popsat, protože víno báječně kombinuje plnost a sílu s hedvábnou jemností a elegancí. Rovněž seznam chutí, které vás potěší na patře, je skoro nekonečný a zahrnuje jak ovocné složky jako třešně, ostružiny či borůvky, tak i minerální a olejovité tóny. K tomu se přidá dlouhá dochuť s dozvuky jemných dřevin, kávových tónů a doutníkového kouře.
Zrání
Víno zrálo 24 měsíců v sudech z francouzského a amerického dubu. Následně dozrává minimálně rok v lahvi do prvního prodeje, ale obvykle vinař dobu zrání v lahvích prodlužuje, aby byl zcela spokojen s výslednou chutí vína.
Výroba
Sklizeň probíhala od 3. do 13. října. Hrozny se sbíraly ručně do malých nádob a byly rychle dopraveny do vinařství k zpracování.
Fermentace proběhla při kontrolované teplotě v nerezových tancích a to výhradně s přírodními kvasinkami. Rovněž následnou malolaktickou fermentaci (neboli jablečno-mléčné kvašení) ponechává vinařství probíhat přirozeně bez pomocného doplnění bakterií, které se obvykle přidávají pro nastartování malolaktické fermentace.
Aby bylo dosaženo výsledné výrazné tmavé barvy, je macerace rezervy výrazně prodloužena.
Víno a vinice
Réva pochází z vinic nacházejících se v nadmořské výšce 840 metrů v Sotillo de la Ribera.
Vinice jsou obhospodařovány udržitelně bez umělých hnojiv a chemických přípravků.
Převažuje jílovito-vápenaté uspořádání, které podporuje strukturu a charakter vína s přirozenými kousky vápence, který pomáhá dosáhnout elegance a komplexity.
Keře révy jsou již desítky let stříhány do tzv. tvaru Goblet. Tento „pohárový“ typ tvarování znamená, že s poměrně nízkého kmene vede do všech stran několik (obvykle 3 až 4) ramen. Keř révy proto připomíná pohár na stopce nebo na špičku obrácený kužel. Jedná se o tvar, který je ideální do velmi suchých oblastí díky rychlé cirkulaci mízy do větví i dobrému větrání hroznů. Nevýhodou je nižší výnos a především nemožnost použití mechanizace, takže vinice musí být obhospodařovány kompletně ručně.
Ocenění
95 bodů Guía Vinos Gourmets
94 bodů Wine Enthusiast
92 Tim Atkin
92 bodů James Suckling
91 bodů Peñín Guide
4,2 z Vivino
Teplota podávání
16 - 18°C
Obsah cukru
Suché
Alergeny
Obsahuje siřičitany
Vinařství
Vinařství ValSotillo, neboli Bodegas Ismael Arroyo se nachází v severovýchodní části oblasti Ribera del Duero.
Malebné údolí v okolí vesničky Sotillo de la Ribera skrývá nejen vlastní vinařství a cca 25 hektarů vlastních vinic, ale v kopci u vinařství najdete i unikátní systém podzemních štol vyrubaných do skály.
Přibližně 1200 metrů čtverečních pochází již z 16. století a potvrzuje, že v rodina Ismaela Arroya se vinařství věnuje nejméně 400 let. Dalších cca 800 čtverečních metrů rodinné vinařství přidalo koncem 20 stolení (v roce 1992). Díky tomu je dnes celý systém chodeb propojen přímo s vinařstvím a stovky nových dubových sudů i již naplněných lahví zrají v dokonalém tmavém a klidném prostředí s konstantní teplotou kolem 11 až 12°C.
Vinařství hospodaří udržitelně bez kapkové závlahy a chemických hnojiv a řez keřů se provádí pouze ručně bez použití mechanizace.
Unikátní je rovněž proces fermentace, který u ValSotillo začíná výhradně spontánně, tj. díky přirozeným přírodním kvasinkám obsaženým ve slupce hroznů.
Ocenění | 95 bodů, 4,2 Vivino |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Ribera del Duero |
Klasifikace | DO Ribera del Duero |
Kategorie | Reserva |
Značka | ValSotillo |
Ročník | 2018 |
Obsah alkoholu | 14,6% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |
Ocenění | 95 bodů, 4,2 Vivino |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Ribera del Duero |
Klasifikace | DO Ribera del Duero |
Kategorie | Reserva |
Značka | ValSotillo |
Ročník | 2018 |
Obsah alkoholu | 14,6% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |