Cantiga Tempranillo 2022

hvězda 1 hvězda 2 hvězda 3 hvězda 4 hvězda 5 (1)Počet hvězdiček je 5 z 5

Cena
281 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
266,95 Kč s DPH

Výrobce
Bodegas Daniel Puras, S.L.

Kód produktu
S0024

Skladem
ks

Chcete úvodní kurz do chutí vín z regionu Rioja? Pak je Cantiga Tempranilo dobrý začátek. Mladé, ale již velmi plné víno po 5 měsících zrání v dubu přináší intenzivní chuť i vůni odrůdy Tempranillo a dosahuje kvality mnohem dražších a vyzrálejších vín.

A nenechte se odradit nenápadností lahví tohoto vinařství. Vyzkoušejte jejich obsah ... Více

Vlastnosti vína
Je neuvěřitelné jak Daniel Puras péčí o své vinice a pak zpracováním hroznů v maličkém vinařství dokáže v jednotlivých vínech zvýraznit Terroir. Dokazuje to i v základním Tempranillu, které je chuťově tak bohaté, že by mohlo klidně patřit o jednu až dvě kategorie vín výše.

Barva vína je intenzivní, tmavá až zářivě purpurově červená.

Převládají ovocné (maliny a třešně) a květinové (fialka) vůně. Ty jsou dále umocněny balzamikovými a minerálními tóny pocházejícími z terroiru vinic. Rovnováhu a protipól dodávají vůně pražených lískových oříšků a kořeněná aromata (vanilka a pepř). Vůni i chuť výborně dokresluje vliv dobře odměřeného času v dubu.

Má méně tříslovin a kyselinky, ale vyniká chutí a vůní a je nečekaně plné. Vhledem k mládí vína překvapí příjemná mineralita hroznů a také dlouhá příjemná dochuť vína.

Dostupnost 
Vyrobeno 18.100 lahví. 

Zrání
Zraje pět měsíců v jedno a tříletých francouzských a amerických dubových sudech.

Ačkoliv vinařství využívá pro zrání sudy z francouzského i amerického dubového dřeva tak všechny sudy pocházejí z místní výroby společnosti Murua z oblasti Rioja.

Výroba
Hrozny se sklizí až říjnu a pochází z vinic starých 30 až 40 let. Při sběru a transportu se vinařství vyhýbá nejteplejším denní hodinám, aby bylo zaručeno, že hrozny dorazí do vinařství v perfektních podmínkách.

Hrozny byly po převezení do vinařství šetrně odstopkovány. Následovala macerace s cílem získat z ovoce barvu, vůně a chutě. Fermentace pak probíhala při kontrolované teplotě 26°C. Během fermentace byla prováděna častá technika „remontage“, tedy přečerpávání vína ze dna tanku a jeho rozstřikování přes vršek kvasícího moštu a slupky za účelem zefektivnění kontaktu červeného vína se slupkami.

Nakonec před vlastním lahvováním bylo víno několikrát dekantováno a velmi šetrně filtrováno, aby si zachovalo veškerou barvu a aroma.

Víno a vinice
Vinařství vlastní 11 hektarů vinic v městečku Briones a sousedním San Asensio v oblasti Rioja Alta. Vinice se nachází na okraji historických svahů Valpierre v nadmořské výšce 550 metrů. Jsou orientované na jihovýchod a východ.  

Typ půdy a šikmé svahy poskytují vinicím skvělou přírodní drenáž. Všechna vína jsou pěstována v nepříliš úrodných jílovito-vápenatých půdách, které jsou ideální pro dosažení dobře vyvážených hroznů.

Nejstarší réva má již přes 70 let a zbytek vinic byl vysazen v letech 1984 až 1990, takže i na těchto vinicích se stáří keřů pohybuje mezi 30 let až téměř 40 lety.

Vinařství využívá výhradně odrůdy Tempranillo. Cílem vinařství je vytvářet vína, která odrážejí terroir jejich vinic. Pomáhá samozřejmě i místní klima. Rioja Alta je zemí ovlivněnou Atlantickým prouděním a přitom je chráněna před nadměrnými větry a dešťovými bouřemi přírodními stěnami pohoří Cantabria a pohoří La Demanda. Každý večer přichází do oblasti chladný vzduch, který osvěžuje vinnou révu a udržuje kyselost v hroznech. To je nezbytné pro chuťovou vyváženost vína.

Podoblast
Rioja Alta

Teplota podávání
15 až 17°C

Obsah cukru
Suché

Alergeny
Obsahuje siřičitany

Vinařství
Malé rodinné vinařství Daniela Purase jsme v městečku Briones v oblasti Rioja Alta objevili jen díky doporučení jiného našeho oblíbeného vinaře. Přitom jsme kolem šli či jeli autem již mnohokrát předtím a několik dní jsme dokonce bydleli doslova za rohem. Nicméně tak jako u mnoha podobných malých vinařů vám musí návštěvu někdo místní domluvit, protože když jdete jen tak náhodou kolem, je vždy zavřeno.

Vy tak můžete díky Wines4U ochutnat další vína, které nejen, že nikdy nebyla v ČR, ale která běžně neseženete ani přímo ve Španělsku.

Daniel s rodinou (kromě manželky mu již několik let pomáhá i syn David) pod značkou Cantiga produkuje jen přibližně 30.000 lahví ročně. Takže je pro něj vinařství pořád spíše jen koníčkem, než opravdovou prací. Což je hodně znát na tom, jak si se svými víny hraje.

Hrozny z rodinných cca 11 hektarů vinic většinou sám nespotřebuje a prodává je jiným vinařstvím. Cílem vinařství je vytvářet vína, která odrážejí terroir jejich vinic. Ačkoliv vinařství nemá certifikaci pro bio kvalitu, tak péče o vinice je rodinou řešena ohleduplně v režimu udržitelného zemědělství. Všechna hnojiva a ošetření jsou tak šetrná k přírodě a vinařství Daniela Purase dosahuje záměrně jen nízké výnosnosti pod 6 000 kg na hektar.

Od roku 2019 jeho vína smí využívat místní onačení Vino de Pueblo de Briones.

Parametry
Ocenění TIP Wines4U
Země Španělsko
Oblast Rioja
Klasifikace DOCa Rioja
Kategorie Joven
Značka Cantiga
Ročník 2022
Obsah alkoholu 14%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo
Ocenění TIP Wines4U
Země Španělsko
Oblast Rioja
Klasifikace DOCa Rioja
Kategorie Joven
Značka Cantiga
Ročník 2022
Obsah alkoholu 14%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo