ValSotillo Finca Buenavista 2019


Cena
363 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
344,85 Kč s DPH

Výrobce
ValSotillo

Kód produktu
S0083

K dodání v lednu 2025
ks

Další vynikající Roble z produkce ValSotillo, které je ještě ovocnější a pocitově sladší, ačkoliv je to samozřejmě suché víno.

Jedná se o speciální výběr hroznů z špičkových vinic z lokality Finca Buenavista, které jsou více vyzrálé a lépe dozrávají v lahvích.

Po fermentaci a malolaktické fermentaci víno zrálo 6 měsíců v kombinaci sudů z francouzského a amerického dubu.

Dokonalé provedení se může pochlubit mj. oceněním 93 bodů v průvodci Guía Peñin, 2x 92 body (James Suckling a Guía Vinos Gourmets) či 90 body od Wine Enthusiast. Více

Vlastnosti vína
Špičkové Roble má po nalití tmavě červenou barvu s třešňovým lemem.

Ve vůni převažují tmavé ovocné plody jako ostružiny, borůvky či černé třešně. Ovocné dojmy doplní příjemné toastové aroma, kořenité nuance a lehce krémové dubové dřevo.

Víno je bohaté a chutné v ústech, nečekaně elegantní a dobře vyvážené. Koncentrovaná ovocnost na patře krásně harmonizuje s sladší a sametovou tříslovinou.

Každopádně Roble ValSotillo Finca Buenavista rozhodně vyzkoušejte. Nebudete litovat.

A určitě doporučujeme víno porovnat s ValSotillo Tempranillo Roble, které také zraje 6M v sudech. Které vám více zachutná? 

Zrání
Víno zrálo 6 měsíců v sudech z francouzského a amerického dubu a dále dozrává do prodeje v lahvích. 

Výroba
Sklizeň probíhala od 1. do 7. října. Hrozny se sbíraly ručně do malých nádob a byly rychle dopraveny do vinařství k zpracování. 

Fermentace proběhla při kontrolované teplotě v nerezových tancích a to výhradně s přírodními kvasinkami. Rovněž následnou malolaktickou fermentaci (neboli jablečno-mléčné kvašení) ponechává vinařství probíhat přirozeně bez pomocného doplnění bakterií, které se obvykle přidávají pro nastartování malolaktické fermentace. 

Víno a vinice
Réva pochází z vinic nacházejících se v nadmořské výšce 840 metrů v Sotillo de la Ribera.

Vinice jsou obhospodařovány udržitelně bez umělých hnojiv a chemických přípravků.

Převažuje jílovito-vápenaté uspořádání, které podporuje strukturu a charakter vína s přirozenými kousky vápence, který pomáhá dosáhnout elegance a komplexity.  

Keře révy jsou již desítky let stříhány do tzv. tvaru Goblet. Tento „pohárový“ typ tvarování znamená, že s poměrně nízkého kmene vede do všech stran několik (obvykle 3 až 4) ramen. Keř révy proto připomíná pohár na stopce nebo na špičku obrácený kužel. Jedná se o tvar, který je ideální do velmi suchých oblastí díky rychlé cirkulaci mízy do větví i dobrému větrání hroznů. Nevýhodou je nižší výnos a především nemožnost použití mechanizace, takže vinice musí být obhospodařovány kompletně ručně.
Tvarování keřů révy typu Goblet    Tvarování keřů révy typu Goblet, Zdroj: https://riberadelduero.es/

Ocenění
93 bodů Peñín Guide a současně ocenění za vynikající hodnotu vzhledem k ceně
92 bodů James Suckling
92 bodů Guía Vinos Gourmets
90 bodů a označení "Best Buy" od Wine Enthusiast 

Teplota podávání
13 - 15°C

Obsah cukru
Suché

Alergeny
Obsahuje siřičitany 

Vinařství
Vinařství ValSotillo, neboli Bodegas Ismael Arroyo se nachází v severovýchodní části oblasti Ribera del Duero.

Malebné údolí v okolí vesničky Sotillo de la Ribera skrývá nejen vlastní vinařství a cca 25 hektarů vlastních vinic, ale v kopci u vinařství najdete i unikátní systém podzemních štol vyrubaných do skály.

Přibližně 1200 metrů čtverečních pochází již z 16. století a potvrzuje, že v rodina Ismaela Arroya se vinařství věnuje nejméně 400 let. Dalších cca 800 čtverečních metrů rodinné vinařství přidalo koncem 20 stolení (v roce 1992). Díky tomu je dnes celý systém chodeb propojen přímo s vinařstvím a stovky nových dubových sudů i již naplněných lahví zrají v dokonalém tmavém a klidném prostředí s konstantní teplotou kolem 11 až 12°C.

Vinařství hospodaří udržitelně bez kapkové závlahy a chemických hnojiv a řez keřů se provádí pouze ručně bez použití mechanizace. 

Unikátní je rovněž proces fermentace, který u ValSotillo začíná výhradně spontánně, tj. díky přirozeným přírodním kvasinkám obsaženým ve slupce hroznů.

Parametry
Ocenění 93 bodů
Země Španělsko
Oblast Ribera del Duero
Klasifikace DO Ribera del Duero
Kategorie Joven Roble
Značka ValSotillo
Ročník 2019
Obsah alkoholu 14,7%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo
Ocenění 93 bodů
Země Španělsko
Oblast Ribera del Duero
Klasifikace DO Ribera del Duero
Kategorie Joven Roble
Značka ValSotillo
Ročník 2019
Obsah alkoholu 14,7%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo