Muscandia vytvořila další výborné růžové šumivé víno Cava, které je přitom odlišné od jiných růžových šumivých vin v naší nabídce.
Suché víno nabídne svěží chuť, lehkou příjemnou kyselost a nádherný bohatý řetízek bublin. Pinot Noir samozřejmě přidává své typické tóny červeného bobulovitého ovoce.
Růžová Cava doslova táhne chuť na další napití a bude výborná jako aperitiv, který povzbudí chuť k jídlu.
BIO certifikace, kategorie Reserva, zrání 26 měsíců, Extra Brut provedení a ruční práce při setřásání i odkalení.
Co dodat? Prostě skvělá hodnota za přijatelnou cenu.
Více
Vlastnosti
Víno z 100% odrůdy Pinot Noir v BIO kvalitě je světle, ale intenzivně růžové.
Bohatě pění a i několik minut po nalití budete mít ve sklenici krásný řetízek bublin. Ovšem jen pokud vám ve sklenici po pár minutách ještě zbude nějaké víno. Je totiž opravdu dobré.
Vůně je svěží a čistá. Nabízí se červené bobulovité ovoce, které doplňují květinové a cukrářské tóny.
Chuť je příjemná a víno je snadno pitelné. Je mimořádně dobře vyvážené. Není totiž ani příliš ovocné, ani příliš sladké a ani příliš kyselé. K tomu bohaté bublinky a pěkná dochuť.
Celkově vydařená růžová Reserva, která táhne chuť na další napití.
Zrání
Vinařství Muscandia je jeden z mála vinařů, který proces setřásání (tzv. remuláž) a také odkalení (tedy degorzáž) provádí výhradně ručně.
S jistotou tak můžete vědět, že Vámi právě zakoupenou láhev měl majitel vinařství Eduard Viader již mnohokrát osobně v ruce. Vždyť jen proces setřásání s denním pootočením každé lahve trvá mezi 14 dny až 3 týdny. Takže i Vaší láhev musel Eduard držet minimálně 15x až 20x v rukou.
Dále je typické, že finální degorzáž a uzavření hřibovitou korkovou zátkou provádí vinařství až po objednání, takže vína celou dobu dál ve sklepích zrají v lahvích na kalech.
Což znamená, že Reserva Rosé z roku 2021 zrála před objednáním a exportem do ČR více než 26 měsíců.
Výroba
Hrozny jsou sklízeny výhradně ručně. Po přesunu do vinařství jsou znovu pečlivě protříděny a šetrně zpracovány. Po jemném pneumatickém lisování byl mošt po dobu několika hodin ponechán ve styku s rmutem pro dosažení požadované růžové barvy.
Fermentace probíhá v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Pak je víno lahvováno, do každé lahve je přidán tirážní likér a víno je uzavřeno a uloženo do sklepů k pocesu zrání. První fází je sekundární fermentace vyvolaná reakcí kvasnic. Ta trvá pouze první 2 až 4 týdny. Při ní vznikne v láhvích požadovaný tlak a především naše vytoužené bublinky. Pak je Cava dál ponechána k zrání na kalech.
Jak je již řečeno výše, tak degorzáž se provádí ručně. Díky tomu nedochází k zmrazení hrdla lahve, které je běžné u většiny vinařství a nechází tak k nežádoucímu teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Víno a vinice
Muscandia využívá výhradně hrozny s BIO (organickou) certifikací. Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství.
BIO Rose Reserva je vyrobena 100% z modré odrůdy Pinot Noir, tedy v překladu Rulandské modré. Pro dosažení růžové barvy je víno po vylisování krátce macerováno.
Pinot Noir dodal vínu své typické aroma červeného ovoce.
Ocenění
zlatá medaile z Premis Vinari Catalunya
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Extra Brut
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Maličké vinařství Muscandia založil Eduard Cayón Viader v roce 2009 ve věku pouhých 21 let. Původně začínali ve dvou s bratrem Albertem, který je starší jen o 6 let, takže jejich projekt byl v té době opravdu obrovským dobrodružstvím a svou činnost zahájili doslova jako garážová firma.
Od počátku se věnovali maximální kvalitě svých vín, což ještě podpořili klasickými postupy jako je ruční otáčení lahví při setřásání kalů či ruční proces odkalení. Výsledek se brzy dostavil v podobě prvních cen z velkých mezinárodních soutěží.
A tak dětské krůčky Muscandia již dávno opustila. Firma rostla a Eduard, který si vinařství po odchodu bratra do zahraničí 100% převzal, již kolem roku 2018 objevil a koupil nádherný, ale téměř rozpadlý statek Can Rossell de la Llena.
Romantické místo uprostřed vinic je tak novým sídlem vinařství. První rekonstrukce zajistila prostory pro výrobu a zrání vína, které do té doby zrálo ve starých sklepeních v hloubce až 13 metrů.
V rámci dalších úprav budou již brzy na statku la Llena dokončeny také reprezentační prostory na ochutnávky vín. V okolí pak Eduard vlastní také již 4 hektary vinic. Rodina se těší, že až dokončí rekonstrukci pracovní části vinařství, tak se pustí také do oprav obytné části a z krásného místa se stane jejich nový domov.
Vinařství je rovněž úzce spjato s udržitelností.
Získalo certifikaci pro výrobu vín s označením BIO (tedy organických vín). Takže s výjimkou mimořádné nejstarší Gran Reservy ročníku 2014 jsou všechna jejich vína v BIO kvalitě. Zmíněná Gran Reserva 2014 je mimochodem opravdová rarita. Zraje již déle než 100 měsíců a je k dispozici pouze v 1,5l Magnum lahvi.
Vedle BIO produkce nedávno vinařství dokončilo rovněž instalaci solárních panelů na střechy statku la Llena, takže celý provoz je nyní odpojen od sítě a pracuje v „ostrovním“ energetickém režimu.
Stále malý projekt s produkcí kolem 50 tisíc lahví vína ročně Eduard provozuje s obrovským nasazením, zápalem a vášní.
My jej za to doslova obdivujeme a rádi jej podpoříme.
Přidejte se k nám a vyzkoušejte vína z vinařství Muscandia.
Ocenění | TIP Wines4U, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Reserva |
Značka | Muscandia |
Ročník | 2021 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Pinot Noir |
Šumivé Rosé | Rosé |
BIO certifikace | Ano |
Ocenění | TIP Wines4U, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Reserva |
Značka | Muscandia |
Ročník | 2021 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Pinot Noir |
Šumivé Rosé | Rosé |
BIO certifikace | Ano |