Cava Miguel Pons Brut BIO 2021

TIP Wines4U BIO
Cena
249 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
236,55 Kč s DPH

Výrobce

Kód produktu
S0056

Skladem
ks

Jedno z nelevnějších šumivých vín Cava v naší nabídce a přitom BIO certifikace a tolik skvělé chuti!

Jak se můžete přesvědčit v přiloženém videu, kde je vidět degorzáž a finalizace končeného vzhledu lahví, tak Cava de Guarda ročníku 2021 zrála až do naší objednávky. Tedy přibližně 20 měsíců.

Vyzkoušejte její vůni plnou bílého a žlutého ovoce i svěží chuť s nádechy medu a mandlí.

Je vhodná na běžné popíjení i jako doplněk k jídlu. Více

Vlastnosti
Miguel Pons zpracovává Cavu velmi šetrně s ohledem na zachování typických odrůdových vlastností použitých hroznů.

V případě jeho Cavy z kategorie de Guarda se to skvěle vydařilo.

Svěží Cava je světle žlutá se zelenými odlesky. Nabízí jemnou vůni bílého a žlutého ovoce a máslové briošky.

První pocit na patře se skládá z nuancí bílého ovoce, medu, lehkého doteku mandlí a jemné svěžesti díky dokonalému prolnutí tradičních odrůd. To vše je doprovázeno elegantními a krémovými bublinkami, které jsou podpisem vinařství Miquel Pons.

Zrání
Cava de Guarda ve vinařství Miguel Pons zraje v lahvích vždy nejméně 15 měsíců, ačkoliv předpisy pro DO Cava stanoví minimum 9 měsíců. 

Vinařství však provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání.

Jak se můžete přesvědčit v přiloženém videu, kde je vidět degorzáž a finalizace končeného vzhledu lahví pro naší objednávku, tak Cava de Guarda ročníku 2021 zrála až do naší objednávky v září 2023. Tedy přibližně 21 měsíců.  

Výroba
Ručně sklizené a vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a vylisovány. 

Víno fermentuje v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař po celou dobu výroby velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství, které mu umožňuje oranická (BIO) certifikace.

Po fermentaci jsou vína filtrována neagresivním způsobem, aby byla zachována podstata hroznů. Následně je provedena kupáž a lahvování s přidáním tirážního likéru. Poté je víno ponecháno po dobu minimálně 15 měsíců v podzemních cavas (sklepech), kde prochází procesem tradičního druhotného kvašení v lahvích.

Degorzáž, neboli odkalení, Miguel Pons provádí bez zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.

Víno a vinice
Miguel Pons využívá hrozny z vlastních vinic na nichž dnes již 100% vína pěstuje v BIO (organické) kvalitě.

Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách.

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 množství siřičitanů povoleného pro BIO (organická) vína. 

Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.

Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává. 

Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.

Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.

Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.

A zajímavý je i postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.

Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Ta například pro šumivé víno Cava certifikované v BIO (organické) kvalitě stanovuje max. množství siřičitanů 155 mg/l. A pro bílá a růžová vína se zbytkovým cukrem pod 2 g/l je pro certifikovaná BIO (organická) vína povoleno max. 150 mg/l siřičitanů. 

Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.

S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě. 

Parametry
Ocenění TIP Wines4U
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava de Guarda
Značka Miguel Pons
Ročník 2021
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 45% Macabeo, 45% Xarel·lo a 10% Parellada
BIO certifikace Ano