Jedno z nelevnějších šumivých vín Cava v naší nabídce a přitom BIO certifikace a tolik skvělé chuti!
Vyzkoušejte její vůni plnou bílého a žlutého ovoce i svěží chuť s nádechy medu a mandlí. Je vhodná na běžné popíjení i jako doplněk k jídlu.
Navíc je víno báječně vyzrálé. V případě Cavy Miguel Pons Brut BIO 2021 se jednalo o 20 měsíců zrání v lahvích, přičemž pravidla Cavy stanovují minimum 9 měsíců.
V přiloženém videu, kde je vidět degorzáž a finalizace končeného vzhledu lahví, můžete také vidět, že Cava u Miguela Ponse zraje až do objednávky a odkalení probíhá bez zmrazení hrdla, aby se zabránilo teplotnímu šoku. Více
Vlastnosti
Miguel Pons zpracovává Cavu velmi šetrně s ohledem na zachování typických odrůdových vlastností použitých hroznů.
V případě jeho Cavy z kategorie de Guarda se to skvěle vydařilo.
Svěží Cava je světle žlutá se zelenými odlesky. Nabízí jemnou vůni bílého a žlutého ovoce a máslové briošky.
První pocit na patře se skládá z nuancí bílého ovoce, medu, lehkého doteku mandlí a jemné svěžesti díky dokonalému prolnutí tradičních odrůd. To vše je doprovázeno elegantními a krémovými bublinkami, které jsou podpisem vinařství Miquel Pons.
Zrání
Cava de Guarda ve vinařství Miguel Pons zraje v lahvích vždy nejméně 15 měsíců, ačkoliv předpisy pro DO Cava stanoví minimum 9 měsíců.
Vinařství však provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání.
V případě Cavy de Guarda ročníku 2021 probíhalo zrání v lahvích na kalech přibližně 21 měsíců.
Výroba
Ručně sklizené a vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a vylisovány.
Víno fermentuje v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař po celou dobu výroby velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství, které mu umožňuje oranická (BIO) certifikace.
Po fermentaci jsou vína filtrována neagresivním způsobem, aby byla zachována podstata hroznů. Následně je provedena kupáž a lahvování s přidáním tirážního likéru. Poté je víno ponecháno po dobu minimálně 15 měsíců v podzemních cavas (sklepech), kde prochází procesem tradičního druhotného kvašení v lahvích.
Degorzáž, neboli odkalení, Miguel Pons provádí bez zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína. O způsobu odkalení a finálního balení se můžete přesvědčit i v přiloženém videu, kde je vidět degorzáž a finalizace končeného vzhledu lahví přímo pro naší objednávku Cavy de Guarda.
Víno a vinice
Miguel Pons využívá hrozny z vlastních vinic na nichž dnes již 100% vína pěstuje v BIO (organické) kvalitě.
Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách.
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut
Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 množství siřičitanů povoleného pro BIO (organická) vína.
Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.
Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává.
Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.
Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.
Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.
A zajímavý je i již zmíněný postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Takže například pro šumivé víno Cava certifikované v BIO (organické) kvalitě je stanoveno max. povolené množství siřičitanů 155 mg/l. Ale Cavy od Miguela Ponse mají ve většině případů jen 40 až 50 mg/l SO2 a i ty s nejvíce siřičitany jsou pod zmíněnou 1/2 BIO normy.
Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.
S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě.
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava de Guarda |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2021 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 45% Macabeo, 45% Xarel·lo a 10% Parellada |
BIO certifikace | Ano |
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava de Guarda |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2021 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 45% Macabeo, 45% Xarel·lo a 10% Parellada |
BIO certifikace | Ano |