Skvělý bílý Crémant z oblasti Bordeaux nabízí jeden z nejlepších poměrů cena / výkon, který jsme kdy v Francii ochutnali.
Po příjemné a svěží vůni bílých květů víno zaujme v ústech díky doslova explozi jemných bublin. Plné a kulaté víno je dobře vyvážené. Nabídne závan příjemné kyselosti typické pro kvalitní šumivá vína, který přejde do sladkého pocitu, ač se jedná o suché šumivé víno v kategorii Brut.
Dlouhý závěr zanechá v ústech lehké mandlové tóny. Crémant Louis Vallon Brut se také může pochlubit několika medailemi a oceněními z soutěží a známkou 3,9 z Vivino, což je na šumivé víno velmi vysoká hodnota. Více
Vlastnosti
Crémant Louis Vallon Brut je dobrým příkladem, že v AOC Crémant d´Bordeaux šumivá vína umí a tradiční metoda nabídne pestrou škálu chutí a vůní.
Kombinace modrých odrůd Merlot, Cabernet Franc s bílou odrůdou Sémillon a kapkou Muškátu vytvořila vyvážené a plné šumivé víno.
Zlatavá barva je doplněná jemnými zelenými odlesky a výraznými proudy jemných bublin.
V nose zaujmou tóny zejména jablečných květů doplněné máslovými nuancemi a lehkým kvasnicovým aroma, které přineslo 12 měsíců sekundárního zrání.
Příjemný pocit v ústech navodí velké množství jemných bublin, které doplní lehký nádech citrusů, hrušky a broskvové tóny. Mandlové tóny v závěru.
Zrání
Po lahvování s přidáním tirážního likéru a uzavření lahví bylo víno uskladněno k druhotnému zrání.
Následovalo 12 měsících sekundární fermentace a zrání na kalech. Poté bylo víno setřásáno za pomoci gyropalet a následně proběhla degorzáž (neboli odkalení) a finální uzavření klasickou hřibovitou zátkou.
Výroba
Po výhradně ruční sklizni, která je jedním z základních pravidel pro výrobu Crémantu, byly hrozny v perforovaných bednách co nejrychleji dopraveny do vinařství. Tam probíhá šetrné lisování na ultra moderních pneumatických lisech.
Samozřejmostí je přitom dodržení dalšího pravidla pro šumivá vína Crémant, tj., že na výrobu 100 litrů moštu musí být spotřebováno minimálně 150 kg hroznů.
První fermentace probíhá po dobu 12 až 15 dní v nádržích s řízenou teplotou a následně je z jednotlivých vín vytvořena vhodná kupáž pro dané šumivé víno.
Víno a vinice
S ohledem na původ v oblasti Bordeaux, kde z cca 88% převažují modré odrůdy hroznů, ve většině šumivých vín z produkce Bordeaux Families (tedy značky Crémant Louis Vallon) najdete některé z modrých odrůd.
To samozřejmě není na škodu. Právě naopak, protože jak asi ví většina milovníků bublinek, tak v oblasti Champagne modré odrůdy představují celkem 70% hroznů používaných na výrobu slavného šampaňského.
Takže díky značce Crémant Louis Vallon můžete vyzkoušet, jak spojení šumivého vína a převážně modrých odrůd vytváří skvělý Crémant.
Crémant Louis Vallon Brut je kupáž bílého vína z dvou modrých odrůd Merlot, Cabernet Franc s bílou odrůdou Sémillon a přidaným malým množstvím Muškátu.
Pro šumivé víno jednotliví vinaři sdružení v Bordeaux Families dodávají hrozny z vinic s ideální kyselostí, která je potřebná pro kvalitní šumivá vína.
Značka Louis Vallon je mimochodem spojena s starou legendou. Podle ní se o mladého anglického vojáka staral francouzský kněz během stoleté války. Kněz vojákovi ukázal šumivé víno, které sám vyrobil a přitom mu popsal svou vinici v níž se při měsíčním světle údolí září a leskne (v originále „Vallon Luit“). Voják se vrátil do Anglie a mluvil nadšeně o „Luitovi Vallon“, což se později změnilo na Louis Vallon.
Ocenění
Zlatá medaile na soutěži Concours National Des Crémants
Ocenění v průvodci Hachette Guide des Vins
3,9 z Vivino
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Historie dnešního sdružení Bordeaux Familes začala již mezi světovými válkami, když se v roce 1934 spojilo 126 rodin do sdružení s názvem „společný sklep Sauveterre de Guyenne“.
Během let postupně další a další vinaři ocenili výhody sdílení nákladů na technologie, takže dnes sdružení zahrnuje kolem 300 vinařských rodin hospodařících v oblasti Bordeaux na ploše asi 5000 hektarů vinic.
Nám v ČR se forma družstevnictví díky historickým zkušenostem možná zdá poněkud zvláštní, ale v Francii jsou různé typy družstevních společností a sdružení zejména v zemědělské oblasti a vinařství poměrně běžné.
Produkce celého sdružení pod dnešním názvem Bordeux Families může dnes dosáhnout až 40 milionů lahví ročně, což je asi 7% roční produkce celé oblasti Bordeaux.
Nás ovšem zajímá produkce Crémantu. Ta je sama o sobě v oblasti Bordeaux poměrně malá, protože jen asi 1,3% z rozlohy vinic v oblasti se využívá na pěstování vína pro Crémant.
V případě Bordeaux Families se rozhodli do produkce Crémantů investovat energii i peníze a již mezi roky 2017 až 2019 proto produkce přesáhla 1 milion lahví ročně. V roce 2018 došlo také k přejmenování vinařství Saint-Pey-Génissac na Louis Vallon, což je dnes hlavní značka pro Crémanty z produkce sdružení. Během roku 2022 již produkce přesáhla 2 miliony lahví a technicky je schopné produkovat až 4 miliony lahví ročně.
S ohledem na velký podíl tmavých odrůd v oblasti jsou poměrně častá šumivá vína v provedení Blanc de Noir a samozřejmě skvělé růžové Crémanty.
Značka Crémant Louis Vallon a nealkoholická vína
Další inovací i investicí současně je nová linka na dealkoholizaci vína.
S obrovskou investicí přes 2,5 milionů EUR získalo sdružení Bordeaux Families na konci roku 2023 super moderní technologii, která je šetrnou cestou schopná dealkoholizovat až kolem 30 tisíc lahví vína denně. Linku s ohledem na kapacitu sdílí produkce tichých i šumivých vín a v případě šumivého vína umožnila vytvořit několik nových vín.
U nás na Wines4U proto můžete ochutnat to nejlepší, co moderní dealkoholizovaná vína nabízí.
Záměrně jsme nevybírali produkty s úplně nulovým zbytkovým množstvím alkoholu, protože ty jsou obvykle dochucovány aromaty (což vinařský zákon umožňuje) a chutnají proto více jako limonády.
Naopak jsme vybrali dvě špičková nealkoholická šumivá vína s 0,5% alkoholu (což je mimochodem stejně jako má populární nealkoholické pivo Birell). Ta zachovávají všechny původní senzorické vlastnosti, které vína měla před šetrnou dealkoholizací.
Hlavním rozdílem proti klasickému alkoholickému šumivému vínu je tak původ bublinek, které jsou vytvořeny přidáním CO2, protože nealkoholické šumivé víno neprochází sekundární fermentací.
Důležitý je rovněž komentář k množství cukru.
Ten se u nealkoholických šumivých vín často nechává záměrně vyšší, než je tomu u alkoholických verzí, protože cukr pomáhá vyniknout chuti a aromatům v nealkoholickém víně.
Například námi nabízená nealkoholická šumivá vína značky Louis Vallon mají přibližne 35 g/l zbytkového cukru.
K tomu je ovšem potřeba si uvědomit, že kalorická hodnota takového vína činí díky absenci alkoholu jen asi ¼ proti alkoholické verzi šumivého vína v provedení brut. To je dáno téměř dvojnásobnou kalorickou hodnotou alkoholu, protože 1 g alkoholu má 7 kcal, zatímco 1 g cukru jen 4 kcal.
Nealkoholické šumivé víno je tak k našemu zdraví ohleduplné nejen z hlediska absence alkoholu, ale dokonce i díky nízké kalorické hodnotě.
Ocenění | TIP Wines4U, Medaile a ocenění, 3,9 Vivino |
---|---|
Země | Francie |
Oblast | Bordeaux |
Klasifikace | AOC Crémant d´Bordeaux |
Kategorie | Crémant |
Značka | Louis Vallon |
Ročník | Neuvedeno |
Obsah alkoholu | 11,9% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Merlot, Cabernet Franc, Sémillon a malé množstí Muškátu |
Ocenění | TIP Wines4U, Medaile a ocenění, 3,9 Vivino |
---|---|
Země | Francie |
Oblast | Bordeaux |
Klasifikace | AOC Crémant d´Bordeaux |
Kategorie | Crémant |
Značka | Louis Vallon |
Ročník | Neuvedeno |
Obsah alkoholu | 11,9% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Merlot, Cabernet Franc, Sémillon a malé množstí Muškátu |