Cava Miguel Pons Brut Reserva BIO 2020

Cava Miguel Pons Brut Reserva BIO
Cava Miguel Pons Brut Reserva BIO
90 bodů Medaile a ocenění TIP Wines4U BIO
Cena
295 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
280,25 Kč s DPH

Výrobce

Kód produktu
S0052

Skladem
ks

Výborná svěží Cava v kategorii Reserva s BIO certifikací je vhodná na běžné popíjení i jako aperitiv.

V chuti oceníte zralé bílé ovoce jako jablka a hrušky, dále lehký nádech meruněk a chybět samozřejmě nemohou ani typické citrusové tóny.

Dlouhé zrání 30 měsíců přináší opečené tóny, máslové, medové a oříškové nuance a také nádech sladkého máslového pečiva. Expediční likér přidal originální a typický buket z rodinného vinařství Pons. Více

Vlastnosti
Miguel Pons zpracovává Cavu velmi šetrně s ohledem na zachování typických odrůdových vlastností použitých hroznů.

V případě BIO Reservy se to nadmíru podařilo. Cava je svěží a příjemná na běžné popíjení i jako aperitiv.

Zaujme světle žlutá barva se zlatými odlesky a nepřetržitý proud bublinek, které vytváří dokonalou korunu ve sklenici a následně skvěle perlí i v ústech.

Ve vůni nabízí především zralé bílé ovoce jako jablka a hrušky, lehce peckoviny (meruňky) a typické citrusy. Objevují se i kořeněné náznaky a oříšky, které dodávají vůni komplexnost.

Na patře se v záplavě dokonalých bublinek projeví bílé zralé ovoce (jablka a hrušky) a citrusy. Zrání pak přináší opečené tóny, máslové, medové a oříškové nuance a také nádech sladkého máslového pečiva.  

Zrání
Reserva ve vinařství Miguel Pons zraje v lahvích vždy nejméně 24 měsíců. 

Vinařství však provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání.

Reserva v BIO kvalitě proto zrála dokonce 30 měsíců. 

Výroba
Ručně sklizené a vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a vylisovány. 

Víno fermentuje v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař po celou dobu výroby velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství, které mu umožňuje organická (BIO) certifikace.

Po fermentaci jsou vína filtrována neagresivním způsobem, aby byla zachována podstata hroznů. Následně je provedena kupáž a lahvování s přidáním tirážního likéru. Poté je víno ponecháno po dobu minimálně 24 měsíců v podzemních cavas (sklepech), kde prochází procesem tradičního druhotného kvašení v lahvích.

Degorzáž, neboli odkalení, Miguel Pons provádí bez zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.

Expediční likér vyrobený ze stejného vína přidal originální a typický buket z rodinného vinařství Pons. 

Víno a vinice
Miguel Pons využívá hrozny z vlastních vinic na nichž dnes již 100% vína pěstuje v BIO (organické) kvalitě.

Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách.

Ocenění
90 bodů Decanter World Wine Awards (Británie)
medaile Concours Mondial de Bruxelles (Belgie)
9,49 bodů v průvodci Guia de Vins de Catalunya

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 množství siřičitanů povoleného pro BIO (organická) vína. 

Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.

Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává. 

Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.

Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.

Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.

A zajímavý je i postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.

Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Takže například pro šumivé víno Cava certifikované v BIO (organické) kvalitě je stanoveno max. povolené množství siřičitanů 155 mg/l. Ale Cavy od Miguela Ponse mají ve většině případů jen 40 až 50 mg/l SO2 a i ty s nejvíce siřičitany jsou pod zmíněnou 1/2 BIO normy.  

Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.

S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě. 

Parametry
Ocenění TIP Wines4U, 90 bodů, Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Reserva
Značka Miguel Pons
Ročník 2020
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 45% Macabeo, 45% Xarel·lo a 10% Parellada
BIO certifikace Ano