Rosé Cava Núria v BIO kvalitě vznikla z místní odrůdy Trepat, která je charakteristická svou vůní a chutí červeného ovoce. Víno neobsahuje žádný přidaný expediční likér, aby se nerušila základní chuť hroznů.
I vy se tak můžete ponořit do snění a nechat se svádět krásně zbarveným a voňavým nápojem.
A nenechte se mýlit růžovou barvou a ovocnými tóny. Mimořádně kvalitní víno je velmi suché s jen cca 3 g/l zbytkového cukru. Více
Vlastnosti
Miguel Pons zpracovává Cavu velmi šetrně s ohledem na zachování typických odrůdových vlastností použitých hroznů.
Nyní můžete ochutnat další krásný kousek pod značkou Núria a to tentokrát v růžovém provedení.
BIO hrozny odrůdy Trepat dodaly nejen růžovou barvu, ale především vůni typického červeného ovoce. Ucítíte tak lesní bobule a jahody v kombinaci s typickými tóny zrání jako je pečivo a smetana.
Pro maximálně přírodní chuť použité odrůdy Cava neobsahuje žádný přidaný expediční likér. Víno se v chuti vyznačuje jemnou ovocností. Na patře je svěží a jeho bublinky dodávají krémovou až smetanovou texturu připomínající červené ovoce a pečivo. Má také plnou chuť a v závěru nabídne dlouhou příjemnou dochuť plnou smetanových tónů.
Zrání
Núria Reserva Rosé standardně zraje v lahvích vždy nejméně 20 měsíců.
Vinařství však provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání.
Tato růžová Cava v naší nabídce tak zrála dokonce více než 30 měsíců.
Výroba
Ručně sklizené a vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a vylisovány. K dosažení růžové barvy probíhá několik hodin macerace.
Víno fermentuje v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař po celou dobu výroby velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství, které mu umožňuje organická (BIO) certifikace.
Po fermentaci jsou vína filtrována neagresivním způsobem, aby byla zachována podstata hroznů. Následně je provedeno lahvování s přidáním tirážního likéru. Poté je víno ponecháno po dobu minimálně 20 měsíců v podzemních cavas (sklepech), kde prochází procesem tradičního druhotného kvašení v lahvích.
Degorzáž, neboli odkalení, Miguel Pons provádí bez zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Víno a vinice
Miguel Pons využívá hrozny z vlastních vinic na nichž dnes již 100% vína pěstuje v BIO (organické) kvalitě.
Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách.
Ocenění
zlatá medaile z Premis Vinari Catalunya
89 bodů průvodce Peñín Guía
9,57 až 9,66 bodů v průvodci Guia de Vins de Catalunya
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut
Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 množství siřičitanů povoleného pro BIO (organická) vína.
Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.
Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává.
Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.
Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.
Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.
A zajímavý je i postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Takže například pro šumivé víno Cava certifikované v BIO (organické) kvalitě je stanoveno max. povolené množství siřičitanů 155 mg/l. Ale Cavy od Miguela Ponse mají ve většině případů jen 40 až 50 mg/l SO2 a i ty s nejvíce siřičitany jsou pod zmíněnou 1/2 BIO normy.
Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.
S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě.
Ocenění | Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Reserva |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2020 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Trepat |
Šumivé Rosé | Rosé |
BIO certifikace | Ano |
Ocenění | Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Reserva |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2020 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Trepat |
Šumivé Rosé | Rosé |
BIO certifikace | Ano |