Nuria Brut Rose Reserva BIO 2020

Cava Núria Reserva Rose
Cava Núria Reserva Rose

Cena
335 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
318,25 Kč s DPH

Výrobce
Miguel Pons

Kód produktu
S0053

Skladem
ks

Rosé Cava Núria v BIO kvalitě vznikla z místní odrůdy Trepat, která je charakteristická svou vůní a chutí červeného ovoce. Víno neobsahuje žádný přidaný expediční likér, aby se nerušila základní chuť hroznů.

I vy se tak můžete ponořit do snění a nechat se svádět krásně zbarveným a voňavým nápojem.

A nenechte se mýlit růžovou barvou a ovocnými tóny. Mimořádně kvalitní víno je velmi suché s jen cca 3 g/l zbytkového cukru. Více

Vlastnosti
Miguel Pons zpracovává Cavu velmi šetrně s ohledem na zachování typických odrůdových vlastností použitých hroznů.

Nyní můžete ochutnat další krásný kousek pod značkou Núria a to tentokrát v růžovém provedení.

BIO hrozny odrůdy Trepat dodaly nejen růžovou barvu, ale především vůni typického červeného ovoce. Ucítíte tak lesní bobule a jahody v kombinaci s typickými tóny zrání jako je pečivo a smetana.

Pro maximálně přírodní chuť použité odrůdy Cava neobsahuje žádný přidaný expediční likér. Víno se v chuti vyznačuje jemnou ovocností. Na patře je svěží a jeho bublinky dodávají krémovou až smetanovou texturu připomínající červené ovoce a pečivo. Má také plnou chuť a v závěru nabídne dlouhou příjemnou dochuť plnou smetanových tónů.

Zrání
Núria Reserva Rosé standardně zraje v lahvích vždy nejméně 20 měsíců. 

Vinařství však provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání.

Tato růžová Cava v naší nabídce tak zrála dokonce více než 30 měsíců. 

Výroba
Ručně sklizené a vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a vylisovány. K dosažení růžové barvy probíhá několik hodin macerace. 

Víno fermentuje v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař po celou dobu výroby velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství, které mu umožňuje organická (BIO) certifikace.

Po fermentaci jsou vína filtrována neagresivním způsobem, aby byla zachována podstata hroznů. Následně je provedeno lahvování s přidáním tirážního likéru. Poté je víno ponecháno po dobu minimálně 20 měsíců v podzemních cavas (sklepech), kde prochází procesem tradičního druhotného kvašení v lahvích.

Degorzáž, neboli odkalení, Miguel Pons provádí bez zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.

Víno a vinice
Miguel Pons využívá hrozny z vlastních vinic na nichž dnes již 100% vína pěstuje v BIO (organické) kvalitě.

Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách.

Ocenění
zlatá medaile z Premis Vinari Catalunya
89 bodů průvodce Peñín Guía
9,57 až 9,66 bodů v průvodci Guia de Vins de Catalunya

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 množství siřičitanů povoleného pro BIO (organická) vína. 

Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.

Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává. 

Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.

Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.

Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.

A zajímavý je i postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.

Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Takže například pro šumivé víno Cava certifikované v BIO (organické) kvalitě je stanoveno max. povolené množství siřičitanů 155 mg/l. Ale Cavy od Miguela Ponse mají ve většině případů jen 40 až 50 mg/l SO2 a i ty s nejvíce siřičitany jsou pod zmíněnou 1/2 BIO normy. 

Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.

S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě. 

Parametry
Ocenění Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Reserva
Značka Miguel Pons
Ročník 2020
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Trepat
Šumivé Rosé Rosé
BIO certifikace Ano
Ocenění Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Reserva
Značka Miguel Pons
Ročník 2020
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Trepat
Šumivé Rosé Rosé
BIO certifikace Ano