Špičková Crianza, kterou známý hodnotitel vín Tim Atkin dokonce označil jako „BEST CRIANZA IN RIOJA”. Po vůni plné ovocných nuancí a koření následuje elegantní chuť s příjemnými tříslovinami a perfektně vyladěnou kyselostí.
Tim Atkin ohodnotil 94 body, což je u Crianzy nevídaně vysoká známka.
Zajímavost: Heras Cordon stejnou Crianzu dodává jako víno pro Vatikán. Takže můžete ochutnat víno, které má na stole i papež.
K dispozici také v MAGNUM 1,5 l lahvi.
Více
Vlastnosti
Třešňově červená barva s cihlově červenými okraji, jasná a čistá. Vůně ovocných stromů a ovoce, kde nejvíce vyniknou maliny a švestky. Cítit lze také karamel a tóny elegantního koření jako hřebíček, muškátový oříšek či vanilka.
V ústech je pocit elegantní a hedvábný s příjemnými tříslovinami a kyselostí. Na patře ladí opět ovocné tóny v kombinaci s minerály. Jak již prozradil nos, náznaky exotického koření nacházíte i na patře. Dlouhá, příjemná a pikantní dochuť završuje toto komplexní víno.
Jen těžko lze uvěřit, že se jedná „pouze“ o Crianzu. Zajímavá je také kupáž 80% Tempranilla s 10% Mazuela a 10% Graciana.
Výjimečný charakter všech vín značky Heras Cordon podtrhuje i typická láhev s plastickým rodovým erbem.
Dárek nebo oslava?
Jako dárek nebo na oslavu máme pro Vás stejné víno v MAGNUM 1,5 l lahvi.
Konzumace
Vhodné k kvalitním sušeným šunkám, španělským typů salámů a klobásek, také k většině masových předkrmů a k sýrům. Dále velmi pěkně ladí s grilovaným tmavším masem a drobnou srstnatou či s pernatou zvěřinou. Výborné i pro samostatnou konzumaci.
Náš tip: Pečený bažant na víně.
Zrání
13 měsíců v sudech z amerického dubu a minimálně 12 měsíců v lahvi před uvedením na trh.
Výroba
Ve vinařství proběhně další třídění s výběrem nejkvalitnějších hroznů a jemné a pomalé lisování v pneumatickém lisu.
Macerace v předfermentační fázi po dobu 2-3 dny při teplotě 12°C. Následně řízená fermentace výhradně s přírodními „divokými“ kvasinkami při kontrolované teplotě 30°C v nerezových tancích. Pro zvýšení extrakce barviva se provádí každodenní přečerpávání přes vrstvu hroznových slupek.
Následuje malolaktická fermentace ještě v nerezu, takže do barelů je víno stáčeno až po malolaktické fermentaci.
Víno a vinice
Kupáž skládající se z 80% odrůdy Tempranillo z vinic starých 25 až 37 let; z 10% odrůdy Mazuelo a z 10% odrůdy Graciano – obojí z vinic s révou o stáří přibližně 24 let.
Vinice se nachází ve dvou podoblastech regionu Rioja a to Rioja Alavesa a Rioja Alta většinou ve výškách kolem v 550 metrech nad mořem a s jílovito-vápenatou a kamenitou půdou.
Odrůda Tempranillo vínu přináší své nezaměnitelné aroma a příspěvek barvy. Mazuelo vyniká také intenzitou barvy, příjemnou kyselinkou a strukturou, stejně jako Graciano, které vínům navíc dává neobyčejnou svěžest. Tato kombinace poskytuje vínům ideální podmínky rovněž pro další zrání. Hrozny jsou sklízeny 100% ručně s výběrem jen těch nejlepších a dobře vyzrálých. Transportovány jsou v 20 kg přepravkách.
Prořezávání vinic se provádí se na začátku června a na začátku srpna. Výhonky a listy révy bránící hroznům v správném větrání jsou odstraněny. Současně vinařství redukuje hrozny, tak aby produkce pro Crianzu nepřesáhla 4.000 kg z hektaru. (Zajímavost: pro Reservu vinařství používá produkci 3.000 kg z hektaru).
Ocenění
Tim Atkin 94 bodů
Doslova Tim Atkin označil toto víno jako „BEST CRIANZA IN RIOJA”.
Podoblast
Kombinace Rioja Alta a Rioja Alavesa
Teplota podávání
16°C
Obsah cukru
Suché
Alergeny
Obsahuje siřičitany
Vinařství
Rodinné vinařství Bodegas y Viñedos Heras Cordon leží na hranici mezi podoblastech regionu Rioja – tedy Rioja Alavesa a Rioja Alta. Vlastní vinice o rozloze cca 70 hektarů se nachází v obou těchto podoblastech. Vína z Heras Cordon se proto ve většině případů vyznačují unikátní kupáží, kde se v každé lahvi spojují výhody obou těchto oblastí.
Historie komerční výroby vína v rodině sahá až do 19 století. Během prvních let bylo víno ovšem určeno jen pro místní spotřebu. Produkce pak rostla především v druhé polovině 20 století až v 80. letech tři sourozenci, kteří jsou dodnes vlastníky vinařství, založili společnost na pěstování révy.
Nyní vinařství sídlí v obci Fuenmayor, kde se pod vnější kamennou stavbou skrývá moderní zázemí plné technologie i prostor na uskladnění sudů a lahví.
Ocenění | 94 bodů |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Rioja |
Klasifikace | DOCa Rioja |
Kategorie | Crianza |
Značka | Heras Cordon |
Ročník | 2018/2019 |
Obsah alkoholu | 14% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 80% Tempranillo, 10% Mazuelo, 10% Graciano |
Ocenění | 94 bodů |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Rioja |
Klasifikace | DOCa Rioja |
Kategorie | Crianza |
Značka | Heras Cordon |
Ročník | 2018/2019 |
Obsah alkoholu | 14% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 80% Tempranillo, 10% Mazuelo, 10% Graciano |
Víno pro Vatikán
Víte jaké víno se pije u papežského stolu?
My ano! A můžete ho u nás na Wines4U dokonce ochutnat.
Vinařství Heras Cordón z oblasti Rioja papež Jan Pavel II. již v roce udělil 2001 certifikaci, která odlišuje oficiální dodavatele Vatikánu. Ta je stále platná a potvrzená oběma následujícími papeži.