Cava Muscandia Extra Brut Reserva BIO 2021

Medaile a ocenění BIO
Cena
363 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
344,85 Kč s DPH

Výrobce

Kód produktu
S0058

Skladem
ks

Cava Reserva z malého vinařství Muscandia v BIO kvalitě nabízí velmi čisté aroma citrusů, hrušek a jablek.

Na patře se objeví mírná příjemná kyselost, která dodává vínu svěžest a je současně vyvážena velmi lehkou sladkostí. Suché víno v kategorii Extra Brut má zbytkový cukr jen 4,5 g/l.

Eduard Viader opět dokazuje co umí. Je neuvěřitelné, jak si tento mladý vinař dokáže hrát se zpracováním šumivého vína. A to vše při neskutečném úsilí, s nímž rekonstruuje původně téměř zbořený statek na důstojné sídlo vinařství a v budoucnu i jako svůj domov. Více

Vlastnosti
BIO Cava Reserva, která zrála v lahvích 26 měsíců potěší hned v úvodu svou světle žlutou barvou se zelenými odlesky.

Vůně je čerstvá a aromatická s tóny jablek, hrušek a citrusů.

Svěží chuť nabídne skvělou rovnováhu mezi pocitovou sladkostí (byť se jedná o velmi suché víno v kategorii Extra Brut) a příjemnou kyselostí.

Malé a dobře integrované bublinky jsou nejen krásné na pohled, ale také dodávají vínu příjemný pocit v ústech. Celkově nic příliš agresivního a velmi elegantní a vyvážená Cava. 

Zrání
Vinařství Muscandia je specialista na dlouhé zrání. Současně je to jeden z mála vinařů, který proces setřásání (tzv. remuláž) a také odkalení (tedy degorzáž) provádí výhradně ručně.

S jistotou tak můžete vědět, že Vámi právě zakoupenou láhev měl majitel vinařství Eduard Viader již mnohokrát osobně v ruce. Vždyť jen proces setřásání s denním pootočením každé lahve trvá mezi 14 dny až 3 týdny. Takže i Vaší láhev musel Eduard držet minimálně 15x až 20x v rukou.  
Ruční odkalení ve vinařství Muscandia

Dále je typické, že finální degorzáž a uzavření hřibovitou korkovou zátkou provádí vinařství až po objednání, takže vína celou dobu dál ve sklepích zrají v lahvích na kalech. 

Což znamená, že Reserva z roku 2021 zrála před objednáním a exportem do ČR více než 26 měsíců.  

Výroba
Hrozny jsou sklízeny výhradně ručně. Po přesunu do vinařství jsou znovu pečlivě protříděny a šetrně zpracovány. Fermentace probíhá v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Následně je provedena kupáž, kdy vinař pečlivě zvažuje % jednotlivých odrůd a poměry vína z různých vinic či dokonce různých částí dané vinice, aby dosáhl očekávaných vlastností výsledné směsi. 

Po lahvování je přidán tirážní likér a víno je uzavřeno a uloženo do sklepů k pocesu zrání. První fází je sekundární fermentace vyvolaná reakcí kvasnic. Ta trvá pouze první 2 až 4 týdny. Při ní vznikne v láhvích požadovaný tlak a především naše vytoužené bublinky. Pak je Cava dál ponechána k dlouhému zrání na kalech. 

Jak je již řečeno výše, tak degorzáž se provádí ručně. Díky tomu nedochází k zmrazení hrdla lahve, které je běžné u většiny vinařství a nechází tak k nežádoucímu teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína. 

Víno a vinice
Muscandia využívá výhradně hrozny s BIO (organickou) certifikací. Vinice se obecně rozkládají v širším okolí vinařství, ale v případě Reservy v provedení Extra Brut se dokonce hned dvě vinice dodávající hrozny pro toto víno nachází v těsném sousedství domovského statku Can Rossell de la Llena. 

Viz obrázek. 

Reserva je kupáž 60% odrůdy Xarel-lo, 20% Macabeo a 20% Parellada, což jsou typické odrůdy, které se v oblasti Penedés pěstují již stovky let a které vytváří tradiční charakter zdejší Cavy.

Xarel-lo přispívá v kupážích nejen lehkým ​citrusovým a jablečným aroma, ale především příjemnou kyselostí a svěžestí. Macabeo nabízí kupážím eleganci a aroma zralých exotických citrusů, peckovin a květinové tóny. Parellada se svými svěžními ořechovými tóny a nádechem citrusových plodů dodává blendům texturu a tělo. 

Ocenění
medaile z Premis Vinari Catalunya

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Extra Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany

Vinařství
Maličké vinařství Muscandia založil Eduard Cayón Viader v roce 2009 ve věku pouhých 21 let. Původně začínali ve dvou s bratrem Albertem, který je starší jen o 6 let, takže jejich projekt byl v té době opravdu obrovským dobrodružstvím a svou činnost zahájili doslova jako garážová firma.

Od počátku se věnovali maximální kvalitě svých vín, což ještě podpořili klasickými postupy jako je ruční otáčení lahví při setřásání kalů či ruční proces odkalení. Výsledek se brzy dostavil v podobě prvních cen z velkých mezinárodních soutěží.

A tak dětské krůčky Muscandia již dávno opustila. Firma rostla a Eduard, který si vinařství po odchodu bratra do zahraničí 100% převzal, již kolem roku 2018 objevil a koupil nádherný, ale téměř rozpadlý statek Can Rossell de la Llena.

Romantické místo uprostřed vinic je tak novým sídlem vinařství. První rekonstrukce zajistila prostory pro výrobu a zrání vína, které do té doby zrálo ve starých sklepeních v hloubce až 13 metrů.

V rámci dalších úprav budou již brzy na statku la Llena dokončeny také reprezentační prostory na ochutnávky vín. V okolí pak Eduard vlastní také již 4 hektary vinic. Rodina se těší, že až dokončí rekonstrukci pracovní části vinařství, tak se pustí také do oprav obytné části a z krásného místa se stane jejich nový domov.

Vinařství je rovněž úzce spjato s udržitelností.

Získalo certifikaci pro výrobu vín s označením BIO (tedy organických vín). Takže s výjimkou mimořádné nejstarší Gran Reservy ročníku 2014 jsou všechna jejich vína v BIO kvalitě. Zmíněná Gran Reserva 2014 je mimochodem opravdová rarita. Zraje již déle než 100 měsíců a je k dispozici pouze v 1,5l Magnum lahvi. 

Vedle BIO produkce nedávno vinařství dokončilo rovněž instalaci solárních panelů na střechy statku la Llena, takže celý provoz je nyní odpojen od sítě a pracuje v „ostrovním“ energetickém režimu.

Stále malý projekt s produkcí kolem 50 tisíc lahví vína ročně Eduard provozuje s obrovským nasazením, zápalem a vášní.

My jej za to doslova obdivujeme a rádi jej podpoříme.

Přidejte se k nám a vyzkoušejte vína z vinařství Muscandia.

Parametry
Ocenění Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Reserva
Značka Muscandia
Ročník 2021
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 60% Xarel-lo, 20% Macabeo a 20% Parellada
BIO certifikace Ano