Viader Les Eretes Reserva je nový Corpinnat v naší nabídce. Špičkové šumivé v provedení Corpinnat nahrazuje víno Cava Muscandia Extra Brut Reserva BIO.
Hedvábné a osvěžující šumivé víno nabídne dokonale integrované bublinky, vůni světlého ovoce a citrusové kůry. 18 měsíců zrání přidalo pražené a pekařské tóny.
Eduard Viader prostě umí a přechod k špičkovému sdružení Corpinnat kvalitu jeho vín ještě více podpořil. Více
Vlastnosti
Corpinnat z typických místních odrůd Xarel-lo a Macabeo poznáte již ve sklence díky krásné světle zlatavé barvě s jemnými a velmi dobře integrovanými bublinkami.
Základní vůně světlého ovoce a citrusové kůry je zráním v délce 18 měsíců příjemně doplněna o nuance pražených a pekařských tónů, které odkazují na dlouhý kontakt s kaly při tradičním zrání v lahvi.
V ústech je víno hedvábné a velmi osvěžující s ušlechtilým charakterem.
Viader Corpinnat Les Eretes Reserva nahrazuje víno Cava Muscandia Extra Brut Reserva BIO.
Zrání
VIADER je specialista na dlouhé zrání. Současně je to jeden z mála vinařů, který proces setřásání (tzv. remuláž) a také odkalení (tedy degorzáž) provádí výhradně ručně.
S jistotou tak můžete vědět, že Vámi právě zakoupenou láhev měl majitel vinařství Eduard Viader již mnohokrát osobně v ruce. Vždyť jen proces setřásání s denním pootočením každé lahve trvá mezi 14 dny až 3 týdny. Takže i Vaší láhev musel Eduard držet minimálně 15x až 20x v rukou.
Dále je typické, že finální degorzáž a uzavření hřibovitou korkovou zátkou provádí vinařství až po objednání, takže vína celou dobu dál ve sklepích zrají v lahvích na kalech.
Což znamená, že Corpinnat Les Eretes ročníku 2023 zrál před objednáním a exportem do ČR nejméně 18 měsíců.
Výroba
V souladu s pravidly pro Corpinnat jsou hrozny sklízeny výhradně ručně.
Po přesunu do vinařství následuje další protřídění. Pouze nejkvalitnější hrozny jsou dále lisovány.
Alkoholická fermentace probíhá v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Výsledná kupáž je nalahvována s přidáním tirážního likéru a lahve zrají na kalech po dobu minimálně 18 měsíců.
Setřásání probíhá ručně v klasických pupitres v nichž se lahve postupně otáčí.
Rovněž degorzáž se provádí ručně, a proto nedochází k zmrazení hrdla lahve, které je běžné u většiny vinařství a které může díky nežádoucímu teplotnímu šoku ovlivnit chuť vína.
Víno a vinice
Ačkoliv se část vinic nachází v těsném sousedství domovského statku Can Rossell de la Llena, tak celkově Eduard nemá dostatek vlastních vinic, aby z nich mohl zvládnout výrobu Corpinnatu Les Eretes.
Víno je proto vlastně poděkováním všem vinařům z okolí, které Eduardovi dali svou důvěru, aby jejich hrozny, které si od nich kupuje, mohl využít k výrobě tohoto produktu. Všichni jsou blízko Espiells (viz obrázek).
V severovýchodní oblasti Penedès je krajina mozaikou vinic, lesů, potoků a olivových hájů. Půdy jsou zde jílovito-vápencové, mělké a s nižšími výnosy než v centrální oblasti Penedès.
To dává vínům komplexní a velmi vyváženou strukturu s nízkým pH, které velmi vhodné pro šumivá vína.
Ročníky 2022 a 2023 byly obtížné kvůli suchu a vlnám veder. Vína se snažila podat ze sebe to nejlepší a ačkoli produkce byla nižší než v jiných ročnících, sklizeň byla vysoce kvalitní, což vedlo k velmi výrazným vínům s velmi dobrou kyselostí.
Ocenění
stříbrná medaile z Premis Vinari Catalunya
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut Nature
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Maličké vinařství Viader - Muscandia založil Eduard Cayón Viader v roce 2009 ve věku pouhých 21 let. Původně začínali ve dvou s bratrem Albertem, který je starší jen o 6 let, takže jejich projekt byl v té době opravdu obrovským dobrodružstvím a svou činnost zahájili doslova jako garážová firma.
Od počátku se věnovali maximální kvalitě svých vín, což ještě podpořili klasickými postupy jako je ruční otáčení lahví při setřásání kalů či ruční proces odkalení. Výsledek se brzy dostavil v podobě prvních cen z velkých mezinárodních soutěží.
A tak dětské krůčky vinařství již dávno opustilo. Firma rostla a Eduard, který si vinařství po odchodu bratra do zahraničí 100% převzal, již kolem roku 2018 objevil a koupil nádherný, ale téměř rozpadlý statek Can Rossell de la Llena.
Romantické místo uprostřed vinic je tak novým sídlem vinařství. První rekonstrukce zajistila prostory pro výrobu a zrání vína, které do té doby zrálo ve starých sklepeních v hloubce až 13 metrů.
V rámci dalších úprav budou již brzy na statku la Llena dokončeny také reprezentační prostory na ochutnávky vín. V okolí pak Eduard vlastní také již 4 hektary vinic. Rodina se těší, že až dokončí rekonstrukci pracovní části vinařství, tak se pustí také do oprav obytné části a z krásného místa se stane jejich nový domov.
Vinařství je rovněž úzce spjato s udržitelností.
Získalo certifikaci pro výrobu vín s označením BIO (tedy organických vín). Takže s výjimkou mimořádné nejstarší Cavy Gran Reservy ročníku 2014 jsou všechna jejich vína v BIO kvalitě. Zmíněná Gran Reserva 2014 je mimochodem opravdová rarita. Zraje již déle než 100 měsíců a je k dispozici pouze v 1,5l Magnum lahvi.
Vedle BIO produkce vinařství dokončilo rovněž instalaci solárních panelů na střechy statku la Llena, takže celý provoz je nyní odpojen od sítě a pracuje v „ostrovním“ energetickém režimu.
Protože Eduard od počátku produkuje mimořádná šumivá vína s dlouhým zráním, výhradně ruční prací a v BIO kvalitě, rozhodl se svou kvalitu ještě více podtrhnout přestupem z sdružení DO Cava do konkurenčního sdružení spičkových šumivých vín Corpinnat.
Od března 2025 proto nové produkty nabízí výhradně pod značkou VIADER - tedy svým jeho příjmením a jako Corpinnat, jehož se stal teprve čtrnáctým členem.
Aktuálně proto najdete v naší nabídce ještě část vín pod značkou Muscandia a nová již pod značkou Viader.
Stále malý projekt s produkcí kolem 80 tisíc lahví vína ročně Eduard provozuje s obrovským nasazením, zápalem a vášní.
My jej za to doslova obdivujeme a rádi jej podpoříme.
Přidejte se k nám a vyzkoušejte vína z vinařství Muscandia.
Ocenění | Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Penedés |
Kategorie | Corpinnat |
Značka | Muscandia - Viader |
Ročník | 2023 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Xarel-lo a Macabeo |
BIO certifikace | Ano |
Ocenění | Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Penedés |
Kategorie | Corpinnat |
Značka | Muscandia - Viader |
Ročník | 2023 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | Xarel-lo a Macabeo |
BIO certifikace | Ano |

Šumivé víno Cava v detailu
Šumivé víno Cava je u nás pořád málo známé.
Občas o něm uslyšíte, že je to "něco jako španělské Prosecco". To je ale velký omyl. Cava má mnohem blíže k šampaňskému. A to nejen stejnou metodou výroby, ale také kvalitou či senzorickou bohatostí.
Podívejte se tedy v tomto příspěvku na podrobnosti o šumivém víně Cava.

Proč šumivé víno Cava?
Hledáte skvělé šumivé víno, ale nechce se vám investovat do šampaňského?
Pak neváhejte a vyzkoušejte šumivé víno Cava.
Tento španělský klenot se vyrábí stejnou tradiční metodou jako zmíněné šampaňské a nabídne tak mnohem bohatší a zajímavější chuťě a vůně než vína vyráběná v tanku, tedy například běžné tuzemské sekty nebo oblíbené Prosecco.
A to vše za zlomek ceny vín z Champagne a často dokonce i za lepší cenu než jiná zmíněná šumivá vína.

Šumivé víno a tradiční metoda výroby
Co znamená „tradiční metoda“ nebo „Méthode Champenoise“ případně „Méthode Traditionnelle“?
A co přesně chtěl autor říci, když používá termíny typu „sekundární fermentace v lahvi“ nebo „zrání v lahvi na kalech“?