Víte jaké červené víno pije papež?  
Možná Vás to překvapí, ale pije stejné víno, které můžete u nás v ČR ochutnat i vy. 

Jak je to možné? 
Vinařství Heras Cordón z oblasti Rioja totiž již papež Jan Pavel II. v roce 2001 udělil certifikaci, která označuje oficiální dodavatele Vatikánu.

Takže vynikající Crianza Vendimia Seleccionada dostala speciální vinětu s jménem a erbem papeže a citátem z 89. žalmu z bible "Misericordias Domini in aeternum cantabo" (Věčně budu zpívat milosrdenství Páně). 

Toto privilegium zachoval rovněž papež Benedikt XVI. a posléze jej obnovil i papež František. Takže již od 2001 každý rok putuje 2000 lahví červeného vína z malé vesničky Fuenmayor do Vatikánu. Jediné, co se za ta léta změnilo, je zmíněná speciální papežká viněta, která vždy obsahuje jméno a erb aktuálního papeže. Viz fotografie třech lahví s třemi erby papežů. 

O jaké se jedná víno?
Papežké víno se samozřejmě prodávat nesmí, ale vinařství jej vyrábí společně s vynikající Heras Cordón Crianza Vendimia Seleccionada, které lze u nás na Wines4U.cz zakoupit. A to dokonce ve stejné lahvi s typickým lisovaným erbem vinařství. Kromě běžné 0,75 lahve si můžete vybrat stejné víno i v Magnum 1,5 l lahvi

Crianza je kupáž odrůd Temranillo, Mazuelo a Graciano, která zrála v dubových sudech 13 měsíců plus dalších minimálně 12 měsíců před prvním uvedením na trh.

Kromě odrůd Heras Cordón pro toto červené víno kombinuje také hrozny z vinic v obou hlavních podoblastech regionu - tedy z Rioja Alta a z Rioja Alavesa, aby využil předností obou míst. Kvalitu zajišťuje i pečlivá práce a prořezávání vinic, které redukuje hrozny, tak aby produkce pro Crianzu nepřesáhla 4.000 kg z hektaru.

Víno zjevně chutná nejen ve Vatikánu, protože jej známý hodnotitel Tim Atkin ocenil vysokou známkou 94 bodů a současně označil za "nejlepší Crianzu z oblasti Rioja". 

Víno a Vatikán v číslech
Abychom byli spravedliví, tak je třeba přiznat, že zmíněná Crianza není jediným vínem, které na papežském dvorci konzumují, ale pouze jediným vínem z oblasti Rioja. 

Vatikán totiž v některých světových žebříčcích spotřeby vína na osobu vede s více než 54 litry ročně. Až teprve daleko za tímto číslem jsou vinařské velmoci jako Itálie s cca 51 litry na hlavu za rok či Francie s jen asi 46 litry.

A někteří velcí producenti jsou na tom se spotřebou ještě hůř. Takové Španělsko, tedy 3. největší výrobce vína na světě s produkcí přes 4,5 miliardy lahví ročně, má na osobu a rok vlastní spotřebu jen na úrovni 24 litrů. Což se mimochodem hodně podobá spotřebě vína v ČR s přibližně 23 l / osoba / rok.

Myslím, že je načase do té statistiky trochu přispět ...