Viader Corpinnat Tres Viles Rosat Reserva Brut Nature BIO je nový špičkový Corpinnat v naší nabídce. Nahrazuje víno Cava Muscandia Extra Brut Reserva Pinot Noir Rose BIO.
Suché růžové má svěží chuť s dokonale vyváženou rovnováhou mezi ovocnými tóny a lehkou počáteční příjemnou nakyslostí.
Hodí se skvěle nejen na samostatné popíjení, ale také jako doplněk k jídlu.
Více
Vlastnosti
Skvělý růžový Corpinnat z odrůdy Pinot Noir je báječně pitelné šumivé víno, které potěší svůdnou růžovou barvou.
Tres Viles je osvěžující s drobnými a dobře integrovanými bublinkami.
Kromě typického červeného ovoce nabídne aroma grapefruitu, červeného pomeranče, mandarinky a borůvek s tóny pečiva a sušenek.
V ústech má velmi dobrou kyselost, je kulaté a má strukturované a komplexní tělo.
Viader Corpinnat Tres Viles Rosat Reserva Brut Nature BIO nahrazuje víno Cava Muscandia Extra Brut Reserva Pinot Noir Rose BIO.
Aktuálně ještě můžete oba produkty porovnat, ale Růžové Cavy Muscandia zbývají již jen poslední jednotky lahví.
Zrání
Vinařství Muscandia je jeden z mála vinařů, který proces setřásání (tzv. remuláž) a také odkalení (tedy degorzáž) provádí výhradně ručně.
S jistotou tak můžete vědět, že Vámi právě zakoupenou láhev měl majitel vinařství Eduard Viader již mnohokrát osobně v ruce. Vždyť jen proces setřásání s denním pootočením každé lahve trvá mezi 14 dny až 3 týdny. Takže i Vaší láhev musel Eduard držet minimálně 15x až 20x v rukou.
Dále je typické, že finální degorzáž a uzavření hřibovitou korkovou zátkou provádí vinařství až po objednání, takže vína celou dobu dál ve sklepích zrají v lahvích na kalech.
Což znamená, že Corpinnat Rosé z roku 2022 zrál před objednáním a exportem do ČR více než 26 měsíců.
Výroba
Růžový Corpinnat je vyráben čistě řemeslným způsobem. Vše začíná výhradně ruční sklizní hroznů. Po přesunu do vinařství jsou znovu hrozny pečlivě protříděny a šetrně zpracovány. Po jemném pneumatickém lisování byl mošt po dobu několika hodin ponechán ve styku s rmutem pro dosažení aroma a světlě růžové barvy.
Fermentace probíhá v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Pak je víno lahvováno, do každé lahve je přidán tirážní likér a víno je uzavřeno přírodním korkem a uloženo do sklepů k pocesu zrání. První fází je sekundární fermentace vyvolaná reakcí kvasnic. Ta trvá pouze první 2 až 4 týdny. Při ní vznikne v láhvích požadovaný tlak a CO2. Následné zrání na kalech dále obohacuje senzorické vlastnosti vína.
Degorzáž se provádí ručně. Díky tomu nedochází k zmrazení hrdla lahve, které je běžné u většiny vinařství a nechází tak k nežádoucímu teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Víno a vinice
Růžové víno pochází ze tří různých pozemků, které se nacházejí ve třech různých městech v Penedès: Piera, Sant Sadurní d’Anoia a Subirats. Jasné rozdíly mezi jednotlivými půdami, od nejjílovitějších po nejkamenitější oblasti Penedès, činí z této směsi perfektní kombinaci, která z růžového Corpinnatu vína dělá strukturované a vysoce kvalitní šumivé víno.
Ročník 2022 byl v obtížný kvůli suchu a vlnám veder. Vinice se přesto snažily podat co nejlepší výkon a i když byla produkce nižší než v jiných ročnících, sklizeň byla vynikající kvality, což vedlo k velmi výrazným vínům s velmi dobrou kyselostí.
BIO Rose Reserva je vyrobena 100% z modré odrůdy Pinot Noir, tedy v překladu Rulandské modré. Pro dosažení růžové barvy je víno po vylisování krátce macerováno.
Pinot Noir dodal vínu své typické aroma červeného ovoce.
Ocenění
zlatá medaile z Premis Vinari Catalunya
z roku 2022 a stříbrná z roku 2023
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Extra Brut
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Maličké vinařství Muscandia založil Eduard Cayón Viader v roce 2009 ve věku pouhých 21 let. Původně začínali ve dvou s bratrem Albertem, který je starší jen o 6 let, takže jejich projekt byl v té době opravdu obrovským dobrodružstvím a svou činnost zahájili doslova jako garážová firma.
Od počátku se věnovali maximální kvalitě svých vín, což ještě podpořili klasickými postupy jako je ruční otáčení lahví při setřásání kalů či ruční proces odkalení. Výsledek se brzy dostavil v podobě prvních cen z velkých mezinárodních soutěží.
A tak dětské krůčky vinařství již dávno opustilo. Firma rostla a Eduard, který si vinařství po odchodu bratra do zahraničí 100% převzal, již kolem roku 2018 objevil a koupil nádherný, ale téměř rozpadlý statek Can Rossell de la Llena.
Romantické místo uprostřed vinic je tak novým sídlem vinařství. První rekonstrukce zajistila prostory pro výrobu a zrání vína, které do té doby zrálo ve starých sklepeních v hloubce až 13 metrů.
V rámci dalších úprav budou již brzy na statku la Llena dokončeny také reprezentační prostory na ochutnávky vín. V okolí pak Eduard vlastní také již 4 hektary vinic. Rodina se těší, že až dokončí rekonstrukci pracovní části vinařství, tak se pustí také do oprav obytné části a z krásného místa se stane jejich nový domov.
Vinařství je rovněž úzce spjato s udržitelností.
Získalo certifikaci pro výrobu vín s označením BIO (tedy organických vín). Takže s výjimkou mimořádné nejstarší Cavy Gran Reservy ročníku 2014 jsou všechna jejich vína v BIO kvalitě. Zmíněná Gran Reserva 2014 je mimochodem opravdová rarita. Zraje již déle než 100 měsíců a je k dispozici pouze v 1,5l Magnum lahvi.
Vedle BIO produkce vinařství dokončilo rovněž instalaci solárních panelů na střechy statku la Llena, takže celý provoz je nyní odpojen od sítě a pracuje v „ostrovním“ energetickém režimu.
Protože Eduard od počátku produkuje mimořádná šumivá vína s dlouhým zráním, výhradně ruční prací a v BIO kvalitě, rozhodl se svou kvalitu ještě více podtrhnout přestupem z sdružení DO Cava do konkurenčního sdružení spičkových šumivých vín Corpinnat.
Od března 2025 proto nové produkty nabízí výhradně pod značkou VIADER - tedy svým jeho příjmením a jako Corpinnat, jehož se stal teprve čtrnáctým členem.
Aktuálně proto najdete v naší nabídce ještě část vín pod značkou Muscandia a nová již pod značkou Viader.
Stále malý projekt s produkcí kolem 80 tisíc lahví vína ročně Eduard provozuje s obrovským nasazením, zápalem a vášní.
My jej za to doslova obdivujeme a rádi jej podpoříme.
Přidejte se k nám a vyzkoušejte vína z vinařství Viader - Muscandia.
Ocenění | TIP Wines4U, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Penedés |
Kategorie | Corpinnat |
Značka | Muscandia - Viader |
Ročník | 2022 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Pinot Noir |
Šumivé Rosé | Rosé |
BIO certifikace | Ano |
Ocenění | TIP Wines4U, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Penedés |
Kategorie | Corpinnat |
Značka | Muscandia - Viader |
Ročník | 2022 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Pinot Noir |
Šumivé Rosé | Rosé |
BIO certifikace | Ano |

Šumivé víno Cava v detailu
Šumivé víno Cava je u nás pořád málo známé.
Občas o něm uslyšíte, že je to "něco jako španělské Prosecco". To je ale velký omyl. Cava má mnohem blíže k šampaňskému. A to nejen stejnou metodou výroby, ale také kvalitou či senzorickou bohatostí.
Podívejte se tedy v tomto příspěvku na podrobnosti o šumivém víně Cava.

Proč šumivé víno Cava?
Hledáte skvělé šumivé víno, ale nechce se vám investovat do šampaňského?
Pak neváhejte a vyzkoušejte šumivé víno Cava.
Tento španělský klenot se vyrábí stejnou tradiční metodou jako zmíněné šampaňské a nabídne tak mnohem bohatší a zajímavější chuťě a vůně než vína vyráběná v tanku, tedy například běžné tuzemské sekty nebo oblíbené Prosecco.
A to vše za zlomek ceny vín z Champagne a často dokonce i za lepší cenu než jiná zmíněná šumivá vína.

Šumivé víno a tradiční metoda výroby
Co znamená „tradiční metoda“ nebo „Méthode Champenoise“ případně „Méthode Traditionnelle“?
A co přesně chtěl autor říci, když používá termíny typu „sekundární fermentace v lahvi“ nebo „zrání v lahvi na kalech“?