Hned v úvodu zaujme krásná vůně ostružin a bohatá výrazně ovocná a příjemně plná chuť. Lehké tóny dřeva a koření.
Roble – tedy mladší víno kategorie Joven, které zrálo 6 měsíců v dubových sudech u ValSotillo umí výborně, o čemž svědčí i vysoké hodnocení 91 bodů od Tima Atkina a další dvě 90 bodová hodnocení znalců.
Více
Vlastnosti vína
Roble z 100% Tempranilla, které zrálo 6 měsíců v sudech z amerického dubu má čistou a jasnou tmavě červenou barvu. Vůně je výrazně ovocná s převahou ostružin, ale ucítíte i maliny, nuance dřeva a pečené kořeněné tóny.
Víno je bohaté a chutné v ústech, příjemně ovocné s tóny zahradního ovoce (třešně a švestky) a dobře vyvážené, a to včetně sladkých tříslovin.
A určitě doporučujeme víno porovnat s ValSotillo Finca Buenavista, což je také roble zrající 6M v sudech. To je ještě více ovocné a pocitově sladší s méně tříslovinou. Které vám více zachutná?
Zrání
Víno zrálo 6 měsíců v sudech z amerického dubu a dále dozrává do prodeje v lahvích.
Výroba
Sklizeň probíhala od 4. do 7 října. Hrozny se sbíraly ručně do malých nádob a byly rychle dopraveny do vinařství k zpracování.
Fermentace proběhla při kontrolované teplotě v nerezových tancích a to výhradně s přírodními kvasinkami. Rovněž následnou malolaktickou fermentaci (neboli jablečno-mléčné kvašení) ponechává vinařství probíhat přirozeně bez pomocného doplnění bakterií, které se obvykle přidávají pro nastartování malolaktické fermentace.
Víno a vinice
Réva pochází z vinic nacházejících se v nadmořské výšce 850 metrů v Sotillo de la Ribera.
Vinice jsou obhospodařovány udržitelně bez umělých hnojiv a chemických přípravků.
Převažuje jílovito-vápenaté uspořádání, které podporuje strukturu a charakter vína s přirozenými kousky vápence, který pomáhá dosáhnout elegance a komplexity. Místy vinice přechází až do písčité půdy.
Keře révy jsou již desítky let stříhány do tzv. tvaru Goblet. Tento „pohárový“ typ tvarování znamená, že s poměrně nízkého kmene vede do všech stran několik (obvykle 3 až 4) ramen. Keř révy proto připomíná pohár na stopce nebo na špičku obrácený kužel. Jedná se o tvar, který je ideální do velmi suchých oblastí díky rychlé cirkulaci mízy do větví i dobrému větrání hroznů. Nevýhodou je nižší výnos a především nemožnost použití mechanizace, takže vinice musí být obhospodařovány kompletně ručně.
Ocenění
91 bodů Tim Atkin a současně ocenění za vynikající hodnotu vzhledem k ceně
90 bodů James Suckling
90 bodů Peñín Guide a současně ocenění za vynikající hodnotu vzhledem k ceně
Teplota podávání
13 - 15°C
Obsah cukru
Suché
Alergeny
Obsahuje siřičitany
Vinařství
Vinařství ValSotillo, neboli Bodegas Ismael Arroyo se nachází v severovýchodní části oblasti Ribera del Duero.
Malebné údolí v okolí vesničky Sotillo de la Ribera skrývá nejen vlastní vinařství a cca 25 hektarů vlastních vinic, ale v kopci u vinařství najdete i unikátní systém podzemních štol vyrubaných do skály.
Přibližně 1200 metrů čtverečních pochází již z 16. století a potvrzuje, že v rodina Ismaela Arroya se vinařství věnuje nejméně 400 let. Dalších cca 800 čtverečních metrů rodinné vinařství přidalo koncem 20 stolení (v roce 1992). Díky tomu je dnes celý systém chodeb propojen přímo s vinařstvím a stovky nových dubových sudů i již naplněných lahví zrají v dokonalém tmavém a klidném prostředí s konstantní teplotou kolem 11 až 12°C.
Vinařství hospodaří udržitelně bez kapkové závlahy a chemických hnojiv a řez keřů se provádí pouze ručně bez použití mechanizace.
Unikátní je rovněž proces fermentace, který u ValSotillo začíná výhradně spontánně, tj. díky přirozeným přírodním kvasinkám obsaženým ve slupce hroznů.
Ocenění | 91 bodů |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Ribera del Duero |
Klasifikace | DO Ribera del Duero |
Kategorie | Joven Roble |
Značka | ValSotillo |
Ročník | 2021 |
Obsah alkoholu | 14,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |
Ocenění | 91 bodů |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Ribera del Duero |
Klasifikace | DO Ribera del Duero |
Kategorie | Joven Roble |
Značka | ValSotillo |
Ročník | 2021 |
Obsah alkoholu | 14,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |