Pico del Castro nabídne rozpoznatelný styl červených vín z oblasti Ribera del Duero s krémovou texturou a výraznější intenzitou.
Typický rukopis vinařství Vinicola La Calera současně doplňuje víno svěžejším a čistším ovocným projevem, kterému předcházejí jemné a dokonale integrované tóny ze sudu.
V chuti potěší ovocné nuance tmavých plodů borůvek, švestek a ostružin. Více
Vlastnosti vína
Barva vína je sytě karmínová s cihlovými odlesky na okrajích sklenky.
Intenzivní vůně čerstvého tmavého ovoce s převahou ostružin přechází do lehkých kouřových tónů a variací koření.
V ústech je víno plné a koncentrované doprovázené hedvábnými tříslovinami, osvěžující kyselinkou i lehkým závanem minerality z vápencového podloží vinic. Ovocné tóny švestek a borůvek doplní kořenité nuance dubu i dotek kakaa a vanilky.
Dostupnost
Vína bylo vyrobeno jen 2.554 lahví.
Zrání
Víno zrálo 6 měsíců v francouzských a amerických dubových sudech.
Vinařství se snaží produkovat vína s typickou svěžestí a ovocnými odstíny, které nepřekrývají tóny dubu. Proto se ke zrání využívají již použité sudy.
Výroba
Ruční sklizeň prováděná do malých 15 kg krabic začala 16. října. První výběr a třídění se dělá již na vinici. Po rychlé dopravě do vinařstí a drcení následuje první macerace po dobu cca 2 hodin ještě před lisováním hroznů.
Spontánní fermentace probíhá výhradně s přírodními kvasinkami v nerezové nádrži po dobu 10 dní při řízené teplotě cca 24°C. Během fermentace je víno 1x denně přečerpávání vína přes rmutový „klobouk“.
Následná malolaktická fermentace probíhá v 225 litrových dubových sudech v nichž víno následně také zraje. Což zvýrazní nejen ovocný chaakter vína, ale dodá vínu i krémovost a kulatost.
Sedimentace vína před lahvováním probíhá přirozeně díky chladu. Lahvování proběhlo v září 2023.
Víno a vinice
Víno je vyrobeno výhradně z hroznů vysázených v roce 1992 na pozemku s názvem „Pico del Castro“, což dalo název i samotnému vínu. Vinice se nechází ve výšce 770 m n. a půda je plná vápence.
Vinice jsou obhospodařovány udržitelně bez použití pesticidů, s minimem zálivky a s vysazováním krycích rostlin do řádků mezi keře k zabránění eroze i obohacení půdního profilu. Aktuálně probíhá proces certifikace vinic na BIO kvalitu.
Ročník 2022 byl mimořádně horký a suchý s pouze 163 mm srážek za celý rok. Keře i hrozny proto bylo nutné více prořezávat a ponechat pouze minimální zátěž, kterou rostlina zvládne dozrát i v tak extrémním roce. Pozitivní bylo období sklizně, které díky stabilitě počasí umožnilo sběr hroznů odstupňovat s výběrem ideální času pro každou část vinice a dosáhnout velmi příjemného výrazu plodů.
Teplota podávání
13°C
Obsah cukru
Suché
Alergeny
Obsahuje siřičitany
Vinařství
V srdci regionu Ribera del Duero u řeky Duero najdete v malebné vesničce Quintanilla de Arriba maličké vinařstí Vinicola la Calera.
Základy projektu sahají do roku 2008, kdy dva profesionálové z vinařského oboru založili s investory malý podnik vyrábějící víno z kupovaných hroznů a v pronajatých prostorech.
Zájem obou nadšenců vyrábět řemeslně a kvalitně malé množství svěžích a výrazných vín v burgundském stylu se ale brzy rozešel se názory investorů.
Proto oba aktivní zakladatelé projektu Javier del Blanco a César Arranz založili dnešní vinařství Vinicola La Calera. Postupně koupili prostory pro výrobu vína i vlastní malé vinice.
Produkují jen minimální množství cca 5000 lahví. Zaměřují se na svěží vína plná ovocných tónů odrůdy Tempranillo, které nepřekrývají tóny dubu.
Na svých vinicích pracují udržitelně. Mj. nepoužívají žádné herbicidy, vysazují mezi řádky krycí trávy a byliny, aby bránili erozi a zlepšili půdní strukturu a snaží se snížit zavlažování révy. Aktuálně jsou v procesu na BIO certifikaci.
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Ribera del Duero |
Klasifikace | DO Ribera del Duero |
Kategorie | Joven Roble |
Značka | Vinicola La Calera |
Ročník | 2022 |
Obsah alkoholu | 14,8% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |
Ocenění | TIP Wines4U |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Ribera del Duero |
Klasifikace | DO Ribera del Duero |
Kategorie | Joven Roble |
Značka | Vinicola La Calera |
Ročník | 2022 |
Obsah alkoholu | 14,8% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Tempranillo |