Zjednodušeně řečeno jsou tak označena některá mimořádná vína, která nelze zařadit dle běžného systému kategorizace vín. 

Označení a kategorie vín
V každé vinařské zemi i oblasti existuje nějaký definovaný systém označení vín. Obvykle velmi složitý a často i odlišný pro různé oblasti. 

Na podrobnosti se zaměříme v některém z dalších článků, ale kdo má rád víno obvykle ví, že například ve Španělsku je typické označení dle doby zrání vína v sudech a lahvích. Tedy známé Crianzy, Reservy, apod. Dále se španělská vína označují dle místa původu - tedy podle jedné z 50 vinařských oblastí. Ty se dělí na Denominación de Origen (ve zkratce DO) či dokonce Denominación de Origen a Calificada“ (neboli DOCa), přičemž vyššího DOCa ocenění dosáhly jen dvě oblasti. Jednou z nich je samozřejmě naše oblíbená španělská oblast DOCa Rioja vyhlášená především skvělým červeným vínem.

Nebo známé francouzské oblasti s označením AOC (Appellation d’Origine Contrôlée). Těch najdeme ve Francii celkem 363. Pavidla pro práci s vínem tam určují jakým způsobem jsou pěstovány hrozny, jaké odrůdy, atd. V rámci AOC pak najdeme další členění na sub-regiony (typicky např. Médoc v oblasti Bordeaux), města či vesnice a tím asi nejznámějším prvkem je tzv. speciální klasifikace. V jejím rámci jsou označena vína z přesně specifikovaných vinic či malých oblastí s vysokou kvalitou – tedy například vynikající Grand Cru či dokonce Premier Grand Cru Classé.

Např. v Alsasku tak najdeme hned tři oblasti: 

  • AOC d'Alsace, které zahrnuje celou oblast, kde převažuje produkce typického alsaského bílého vína, ale nabízí se i růžové a červené víno. 
  • AOC Alsace Grand Cru nabízí v rámci regionu 51 špičkových lokalit  
  • AOC Crémant d'Alsace je jednou z 8 francouzských lokalit, kde se vyrábí šumivé víno Crémant

Proč je tedy potřeba jiné označení?  
Bohužel do výše zmíněné kategorizace nejde zařadit každé víno.

A označovat opravdu špičková vína (z nichž řada je doslova vlajkovou lodí příslušného vinařství) kategorií typu „neuvedeno“, která může evokovat něco jako běžné stolní víno, by byla velká škoda.

Proto jsou u nás na Wines4U některá vína uvedena pod pojmem Authors Wine. Jedná se o vína, která byla personalizována vinařem a jsou mimořádná a vysoce kvalitní a ceněná, ale nesplňují příslušná kritéria pro formální označení.

Příklad napoví víc …
Typickým příkladem je špičkové víno Finca El Ribazo.

To pochází z jedné části vinice El Ribazo a splňuje nová kritéria platná v oblasti Rioja od roku 2017 pro onačení dle původu vína jako Viñedo Singular. Nicméně administrativa s tím spojená je natolik složitá, že vinařstí de la Marquesa požádalo o toto zařazení až nedávno a bude tak smět termínem Viñedo Singular onačit až ročník 2023.

My ale nyní prodáváme Finca El Ribazo ročníku 2017, takže jsme víno po dohodě s producentem označili jako Authors Wine.