Finca El Ribazo 2017


Cena
619 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
588,05 Kč s DPH

Výrobce
Vinedos y Bodegas de la Marquesa

Kód produktu
S0023

Skladem
ks

Jeden z nejvíce "vymazlených" produktů vinařství de la Marquesa. Víno je hluboké a silné, zároveň svěží a elegantní, ovocné, kulaté a správně zkrocené zráním.

Mnohé napoví i výborná hodnocení vína z nichž je nejvyšší hodnotou zlatá medaile a neuvěřitelných 96 bodů z soutěže CWWSC (Catavinum World Wine&Spirits Competition 2023). A hodně slibuje také třeba 95 bodů v průvodci Decanter, 94 bodů od Tima Atkina či 94 bodů v Proensa Guide, atd.
Více

Vlastnosti vína 
Víno Finca El Ribazo je výjimečný produkt z 32 let staré rodinné vinice EL Ribazo. Stáří révy, orientace vinice směrem na západ, chránění pozemku z severu i z jihu terénem a složení půdy dodávají vínu charakteristický charakter a činí jej ideálním pro získávání ročníků té nejvyšší kvality.

Barva tohoto vína je intenzivní černo-třešňová s čirými a až namodralými odlesky na okraji sklenice. Při nehybné sklenici vůně nabízí nuance lesních plodů, jako jsou borůvky, ostružiny a červený rybíz. Při kroužení se objeví vůně krabičky doutníků a náznaky inkoustu, cedru a připomínky hřebíčku a pepře.

V ústech má víno silný a šťavnatý nádech s příchutí ostružin. Celkově se vinařství povedla velmi dobrá rovnováha mezi tříslovinami a kyselinkou. V chuti se rovněž objeví připomínka praženého dubu. A na závěr se s vámi víno rozloučí v podobě dlouhé, krémová dochuti.

Víno tak odráží hlavní vlastnosti vinice, po níž je pojmenováno: hluboké a silné, zároveň svěží a elegantní dlouhá chuť, ovocné, kulaté a správně zkrocené zráním.

Prostě víno připravené k pití a vychutnání radosti z vynikajícího nápoje.

Dostupnost
Celkově bylo tohoto vína vyrobeno jen 10.000 lahví.

Konzumace
Mimořádný charakter vína Finca El Ribazo si zaslouží kombinaci s kvalitním masem. Vhodné bude hovězí – například vysoký roštěnec nebo vepřová panenka.

Náš tip: Grilovaný špíz z vepřové panenky marinovaný v povidlové marinádě.  

Zrání
Víno zraje částečně v 5000 litrových dubových kádích a také ve špičkových francouzských a amerických dubových sudech a následně minimálně jeden rok v láhvi před uvedením do prodeje.

Výroba
Po ruční sklizni je mimořádným hroznům pro Finco El Ribazo ve vinařství věnována stejná péče a pozornost jako ve vinici.

Napřed proběhne odstopkování hroznů, ale nedochází k jejich drcení. Následuje pomalá fermentace v malých nerezových kádích, při nízké teplotě a s pečlivým přečerpáváním a macerací pro extrakci požadované barvy a struktury bez ztráty aroma a typičnosti hroznů. 

Obecně se v vinařství Bodegas de la Marquesa k fermentaci nejčastěji používají převážně malé nerezové kádě s automatickou regulací teploty o objemu 8 až 30 tisíc litrů nebo alternativně dubové kádě a sudy.

Cílem vinařstí je, aby různé odrůdy hroznů byly zpracovány odděleně a v ideálních podmínkách dle jejich druhu. A přihlíží se vždy také k tomu z jakého pozemku a v jaké kvalitě hrozny jsou.

Víno a vinice
El Ribazo je 11 hektarová vinice, která se táhne údolím a je dobře chráněna před větry od severu i jihu několika velkými břehy nebo „ribazos“, podle kterých je místo pojmenováno, a které vytvářejí malé místní mikroklima. Nachází se velmi blízko centra vesnice Villabuena na krásném, mírně se svažujícím svahu. Historie pozemku je zdokumentována až do roku 1886, kdy lze nalézt první zmínky o množství dodávek z této vinice. 

Tvoří jej několik přilehlých pozemků, které byly osázeny v letech 1985 až 1988 různými odrůdami. Pro víno Finco El Ribazo vinařství využívá pouze pozemek o rozloze 5,05 hektaru, který byl osázen jako první a je složený z 95% odrůdy Tempranillo a 5% odrůdy Viura a který rok co rok zaručuje nejvyšší kvalitu hroznů.

Složení půdy je křídovo-jílovité s dobrou hloubkou a chudé na živiny a hodně vystavené dešťům. Orientace, půda a stáří révy přes 32 let dodávají vínu charakteristický charakter a činí jej ideálním pro získávání ročníků té nejvyšší kvality.

Produkce je prořezáváním a probírkou hoznů omezena tak, aby nepřesáhla 5 000 kg na hektar a na půdě vinice jsou využívána pouze přírodní organická hnojiva. 

Vinice El Ribazo tak zachovává typický styl vína Tempranillo z Villabueny – hluboký a silný, ale zároveň svěží a elegantní. Proto v de la Marquesa vybrali název vinice současně jako název tohoto vína.

Obecně se vlastní vinice vinařství de la Marquesa nachází v oblasti Rioja Alavesa. Většina z nich pak leží přímo v okolí sídla vinařství, tedy města Villabuena de Álava. Jak samo vinařství poeticky říká jedná se o „sluncem políbené svahy“, které se stáčí jižním směrem k řece Ebro. Ze severu vinice chrání pohoří Sierra de Cantabria.

Průměrné stáří vinic je přes 30 let, a proto jsou vína z Bodegas de la Marquesa tak chuťově zajímavá a dosahují tolika významných ocenění.

Ocenění
Ročník 2017 (tedy ročník v naší nabídce): 
96 bodů a zlatá medaile z soutěže CWWSC (Catavinum World Wine&Spirits Competition 2023)
95 bodů Decanter 2023
94 bodů Tim Atkin (94 bodů od Tima Atkina obdržel rovněž novější ročník 2018)
94 bodů Vivir el Vino Guide
94 bodů Proensa Guide
90 bodů Peñin Guide
Great Gold Medal Tempranillo World Competition 
4,2 z Vivino

Pro představu o stabilní kvalitě těchto vín uvádíme rovněž ocenění předchozího ročníku 2016:
94 bodů Tim Atkin
92 bodů Proensa Guide
92 bodů Intervinos Guide
92 bodů ADN Verema Guide
90 bodů Peñin Guide
90 bodů Decanter
Great Gold medal Catavinum WWSC

Podoblast
Rioja Alavesa

Teplota podávání
14 až 16°C

Obsah cukru
Suché

Alergeny
Obsahuje siřičitany

Vinařství
Další poklad mezi vinařstvími, které jsme pro Vás objevili a poprvé přivezli do ČR je rodinné vinařství Viñedos y Bodegas de la Marquesa.

Vinařství i jeho vinice leží v oblasti Rioja Alavesa a používá tak označení Denominación de Origen Calificada (DOCa).

Většina z vinic vlastněných rodinou se ovšem nachází přímo v okolí sídla vinařství, tedy města Villabuena de Álava (někdy také v baskičtině nazýváno Eskuernaga). Rodina tak dále udržuje tradici tzv. „Vino de Pago“ označující lokalizovanější označení původu. Jedná se klasifikaci vína aplikovanou na jednotlivé vinice nebo vinařské usedlosti, na rozdíl od známých DOP nebo DOCa, které se vztahují na celou vinařskou oblast.,

Ročně vinařství de la Marquesa vyrobí kolem 300.000 litrů červeného vína z různých odrůd a 30.000 litrů bílého vína převážně z odrůdy Viura.

Z odrůd je samozřejmě u červených vín základem Tempranillo, sloužící ostatně jako základ i pro všechna dobrá vína v oblasti Rioja. Poskytuje dobrý obsah alkoholu, dodává barvu, ovocnost a kulatost.

Se záměrem dodat vínům jiné dimenze a chuti červeným vínům pěstuje vinařství i významné procento jiných odrůd, které jsou v oblasti Rioja méně obvyklé. Jedná se např. o Mazuelo, Garnacha či Graciano. To pomáhá dosáhnout různých zajímavých kupáží u vín jako je Crianza, Reserva nebo Gran Reserva.

A když jsou vynikající ročníky sklizně, jsou tyto méně obvyklé odrůdy v vinařství de la Marquesa lahvovány jako "100% Single Variety" vína.

Díky tomu Vám u nás na Wines4U přinášíme i velmi neobvyklá odrůdová vína jako 100% aromatické Mazuelo a 100% Graciano ročníku 2019, které dál dokonale dozrává v lahvi. 

Parametry
Ocenění TIP Wines4U, 96 bodů, Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Rioja
Klasifikace DOCa Rioja
Kategorie Authors Wine
Značka Finca El Ribazo
Ročník 2017
Obsah alkoholu 14,5%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo
Ocenění TIP Wines4U, 96 bodů, Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Rioja
Klasifikace DOCa Rioja
Kategorie Authors Wine
Značka Finca El Ribazo
Ročník 2017
Obsah alkoholu 14,5%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Tempranillo