Je ve víně hodně cukru nebo není? 
Jak to tak bývá, tak jen málo odpovědí je jednoduchých. 

Ale chcete-li zjednodušený pohled, tak ve zkratce lze říci, že v kvalitním suchém tichém víně či v šumivém víně do kategorie Brut (včetně) je cukru jen minimum.

Například suché tiché víno může mít maximálně 4 g zbytkového cukru na 1 litr vína (dále jen g/l). Mimochodem stejné 4 g cukru obsahuje standardní sáček s cukrem, který dostanete ke každé kávě.

V případě vína zmíněné max. 4 g/l pro suché víno znamenají max. 3 g na standardní 0,75 l lahev vína. Což odpovídá jen 0,6 g na 1,5 dcl sklenku. Přesně zvážených 0,6 g cukru na čajové lžičce vidíte níže na obrázku a je to opravdu jen minimální množství.

Nebo chcete-li jiný údaj, tak u suchého vína s maximálním povoleným množstvím cukru 4 g/l byste museli vypít 1,66 lahve vína na jednu klasickou kostku cukru. 

Zmíněné množství je navíc opravdu maximální povolené množství zbytkového cukru v suchém víně, ale obvykle vinaři ponechávají mnohem menší množství. 

Například v naší nabídce má kolem deseti vín zbytkový cukr dokonce pod 1 g/l, takže ve sklence 1,5 dcl takového vína budete mít maximálně jen 0,15 g cukru. A pokud byste chtěli vypít množství odpovídající jedné kostce cukru (cca 5 g), tak na to budete potřebovat několik dní a více než 6,6 vypitých lahví vína.

Dalších téměř třicet vín z naší nabídky našeho eshopu má zbytkový cukr jen mezi 1 až 2 g/l, takže opět výrazně pod hranicí 4 g/l, atd. 

Rovněž v případě opravdu kvalitních šumivých vín bude množství cukrů na sklenku minimální, protože kvalitní bublinky se vyrábí většinou jen do kategorie Brut.  

Třeba naše nabídka šumivých vín má v průměru zbytkový cukr jen 4,45 g/l, takže se opět pohybujeme na podobném množství cukru jako u výše zmíněného suchého tichého vína. A můžete ochutnat i šumivá vína, která mají méně než 1 g/l cukru. 

Takže potud mohou i dietáři a dámy hlídající si linii zůstat zcela klidní. 
Ilustrativní obrázek

Ale pozor, neplatí to vždy!
Jiné to ovšem bude u polosladkých a sladkých vín (detail rozdělení tichého vína dle zbytkového cukru viz dále). Tam najednou každá 1,5 dcl sklenka polosladkého vína může obsahovat i více než 1 kostku cukru (přesně až 6,7 g cukru). A ještě více to bude u vín sladkých. 

Stejně je potřeba si dávat pozor u tolik oblíbeného Prosecca. To se totiž z více než 2/3 vyrábí v provedení, které má matoucí název "zvláště suché" neboli v angličtině "extra dry". Ač to evokuje málo cukru, tak opak je pravdou, protože tato kategorie znamená 12 až 17 g/l zbytkového cukru. Tedy jinak řečeno v 1,5 dcl sklence to může být až 2,55 g cukru a každé dvě podobné sklenky představují celou kostku cukru.  

Ještě více dietologicky "vražedná" je česká Bohemka v nejvíce oblíbeném provedení Demi Sec (tabulka níže ukazuje, že Demi Sec znamená cukr od 32 do 50 g/l). Sektu Bohemia Demi Sec se ročně vyprodukuje cca 7 milionů lahví s 40 g/l cukru. A tak v každé 1,5 dcl sklence tohoto šumivého nápoje vypijete 6 g cukru. To je 1,5 klasického kávového sáčku s cukrem na sklenku. Nebo také 12% denní dávky cukru dle doporučení WHO.

A mimochodem celkem ve Starém Plzenci jen na těchto 7 mil. lahví Demi Sec spotřebují pěkných 210 tun cukru ročně. Což je pořádná hromada (foto zpracování cukru ve skladu níže je pouze ilustrativní). 
Zpracování cukru - ilustrační foto

Rozdělení tichého vína 
Termíny jako suché, či polosuché víno zní pro laika možná zvláštně, protože neoznačují jak je víno "mokré", ale jak je sladké. Přesněji řečeno, jaké má množství zbytkového cukru, který ve víně zůstal po ukončení fermentace. 

Pravidla pro označení tichých vín dle obsahu zbytkového cukru jsou jednotná pro celou EU a řídí se Nařízením komise 2019/33, Příloha III. Rozlišujeme podle nich následující kategorie: 

  • Suché víno:
    - max. 4 g/l zbytkového cukru
    - nebo max. 9 g/l, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin (přepočtený na kyselinu vinnou) je 2 g nebo méně.

  • Polosuché víno:
    - mezi 4 až 12 g/l zbytkového cukru
    - nebo max. 18 g/l, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin (přepočtený na kyselinu vinnou) je 10 g nebo méně.

  • Polosladké víno: mezi 12 až 45 g/l zbytkového cukru

  • Sladké víno: nad 45 g/l zbytkového cukru

        Ilustrativní obrázek

Rozdělení šumivého vína
Rovněž v případě šumivého vína má EU jednotná pravidla označení dle obsahu cukru.

V tomto případě se ale nejedná o zbytkový cukr po primární fermentaci vína, ale o cukr přidaný do lahve (či do tanku před lahvováním) po sekundární fermentaci, při níž vznikaly ve víně bublinky. Více o metodě výroby šumivých vín najdete např. zde

U šumivých vín s ohledem na různé jazykové mutace nejlepší přehled poskytne tabulka. Do kategorie Brut (včetně) totiž mají nejběžnější evropské názvy logiku. Ale v sladších kategoriích se najednou objevují matoucí výrazy jako Extra Dry, Dry, apod., ačkoliv se jedná o značně sladká vína. Proto je níže v tabulce uveden kompletní přehled z příslušného nařízení EU:  
Přehled označení šumivého vína v EU

Kde se bere "zbytkový cukr"? 
Cukr z hroznů je samozřejmě základem výroby vína. Při fermentaci je totiž nutné, aby kvasinky měly co pojídat. A spotřebují toho opravdu hodně, protože na 1% alkoholu v litru vína je potřeba asi 17 g cukru. Jinak řečeno, na běžné 13% víno bylo v procesu fermentace spotřebováno kolem 220 g hroznového cukru.  

Takže čím více je cukru v bobuli vína, tím má kvasinka víc potravy.

A když se kvasný procesu zastaví, tak ve víně zůstane zbytkový cukr, který doposud nebyl spotřebován kvasinkami.

O zastavení kvašení rozhoduje většinou vinař, protože chce obvykle dosáhnout určitého obsahu zbylého cukru a tím požadovaných vlastností vína. Někdy ale musí fermentaci zastavit dříve, aby udržel povolené maximální % alkoholu ve víně. To nastává v případě opravdu velmi cukernatých hroznů. A občas se proces zastaví také samovolně z mnoha různých technologických důvodů, ale to je již téma na jiný článek.