Degustace bublinkový speciál 
V listopadu jsme opět zavítali do podzemí kavárny Ty Kávo a připravili tam ochutnávku šumivých vín. 

Jednalo se o 10 krásných vzorků vína vyráběného výhradně tradiční metodou, tedy zráním vína v lahvích na kalech. Koho zajímá víc, může si detaily přečíst v našem článku

Co jsme ochutnávali? 
Nejvíce vzorků pocházelo z Španělska, kde se báječné šumivé víno Cava smí vyrábět v několika DO Cava oblastech, ale ve skutečnosti ho více než 95% vzniká v okolí Barcelony. Více o víně Cava najdete zde

Začali jsme od jednodušších kousků v kategorii Cava de Guarda.

Hned na začátku velmi zaujaly první dva vzorky a účastníci degustace se krásně rozdělili. Prvním více chutnala zdánlivě sladší Cava Miguel Pons Brut BIO 2021 s typickými tóny medu a mandlí. A druhá skupina preferovala zdánlivě kyselejší Cava Rabetllat i Vidal Brut, která v chuti více připomíná příjemně nakyslé šampaňské. Přitom první víno má jen 3 g/l zbytkového cukru a druhý zdánlivě kyselejší vzorek 6,5 g/l zbytkového cukru. Krásný příklad toho jak jiná skladba hroznů a zpracování ovlivní senzorické vlastnosti vína. 

Následně jsme pokračovali přes báječné růžové vzorky až po 3 různé Cavy v špičkovém povedení Gran Reserva

Rovněž francouzské vinařství se nenechalo zahanbit a pochlubilo se během večera nejen úžasným Crémant Blanc de Blanc, což je mimochodem celkově nejvíce prodávané šumivé víno z naší nabídky, ale také šampaňským v Grand Cru kvalitě. 

A kdy příště?  
S ohledem na vánoční večírky jsme na prosinec již neplánovali žádné ochutnávky a pak v první polovině ledna budeme mimo ČR. Takže další termín našich pravidelných degustací bude až 25.1.2024 a ochutnáte na něm další várku vín z oblasti Rioja.

Detaily k degustaci Rioja III. dne 25.1.2024 včetně skladby vín najdete zde

Těšíme se na Vás