Champagne Gaspard-Crépaux Tradition Grand Cru

Champagne Gaspard-Crépaux Tradition Grand Cru
Champagne Gaspard-Crépaux Tradition Grand Cru
4,1 Vivino Medaile a ocenění
Cena
859 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
816,05 Kč s DPH


Kód produktu
F0010

Skladem
ks

Klasifikace Grand Cru, nejvíce ceněná oblast Champagne, tedy Côte des Blancs a malé rodinné vinařství.

To je Champagne Gaspard-Crépaux Tradition, které vyrobeno jako Blanc de Blancs z 100% odrůdy Chardonnay.

Hrozny pochází z vlastních vinic vinařství. Víno se skládá z 60% z sklizně roku 2019 a 40% tvoří starší rezerva ze sklizní 2018 a 2017, takže se jedná o kupáž nikoliv z hlediska odrůd, ale z pohledu ročníků vína.

Po lahvování v roce 2020 šampaňské zrálo 3 roky ve sklepích, než bylo odkaleno.

Báječné šampaňské s příjemnou živostí, typickou lehkou kyselostí a krásnou vůni.
Více

Vlastnosti
Vynikající klasifikované Grand Cru šampaňské.

Odrůda Chardonnay z oblasti Côte des Blancs ukazuje, co dokáže s kvalitou hroznů křídové podloží vinic.

Gurmánský zážitek začíná u světle zlatého odstínu vína pokrytého stejně zlatavou pěnou.

Nádherná vůně s pikantními tóny a nuancí čerstvého žlutého ovoce (kdoule) se rozvíjí směrem k aroma sušených květin.

Ústa jsou v dokonalé harmonii s nosem. Získáme velmi plný pocit v ústech, lahodný se stejným žlutým ovocem. Vše je dokonale vyváženo s velkou svěžestí a typickou příjemnou kyselostí.

Dlouhý závěr a příjemná dochuť s lehce grapefruitovými tóny.

Velikost láhve
Hledáte skvělý dárek? Pak můžete mít stejné šampaňské také v 1,5 l Magnum lahvi

Zrání
Vinařství Gaspard-Crépaux nechává svá vína vždy zrát podstatně déle než to požadují pravidla oblasti Champagne. 

V případě svého Champagne Tradition Brut jsou to minimálně 3 roky zrání v lahvích. 

Výroba
Výroba samozřejmě začíná ruční sklizní dokonalých hroznů z vlastních vinic. Po odstopkování probíhá lisování na pneumatickém membránovém lisu.

Následuje přidání kvasinek (saccharomyces cerevisiae) a primární fermentace. Vzniklé tiché víno pak prochází ještě malolaktickou fermentací za účelem přeměny kyseliny jablečné na jemnější kyselinu mléčnou. 

Po těchto fermentacích víno leží přibližně 6 měsíců v nerezových tancích a stáčeno je až v dubnu. Přidaný tirážní likér na bázi třtinového cukru a kvasinek pak v zavřené lahvi nastartují poces druhotné fermentace. Ta má za následek nejen výšení množství alkoholu přibližně o 1% z původních 11%, ale především vzniklý CO2 vytvoří ve víně ony potřebné a chtěné bublinky.

Po 3 letech ležení na kalech, které dodává typické chutě dlouhého zrání v lahvi, se provede střásání kalů pomocí gyropalet. Pak se hrdlo lahví zmrazí v roztoku solanky a otevřením dočasné zátky se provede odkalení. 

Přidá se expediční likér a doladí konečné množství cukru pro kategorii Brut. V případě Traditional Grand Cru je to přibližně 11 g/l. 

Víno a vinice
Veškeré šampaňské rodina produkuje z vlastních vinic, které s nachází v Grand Cru apelacích okolo vinařství. Jednak podlíž samotného sídla v městečku Cramant, ale také v blízkém okolí poblíž vesniček Avize, Oger či Oiry.

Na svých přibližně 7 hektarech vinic hospodaří s ohledem na co nejvyšší kvalitu vín a také současně se snahou o udržitelné vinařství.

Vyhlášené vinice v oblasti Côte des Blancs jsou založeny na křídovém podloží, což jim vyneslo název "Champagne Crayeuse". Což lze přeložit jako křídové šampaňské. Křídové podloží umožňuje vinici těžit z dobré vlhkosti, dobře regulované na úrovni kořenů a tím lépe odolávat suchu uprostřed léta. Křída totiž funguje jako savý papír, který absorbuje vodu a následně ji uvolňuje.

Na vlastní produkci rodina využívá jen asi 30% hroznů nejlepší kvality a zbylé hrozny prodává. 

Ocenění
zlatá medaile z soutěže Terre des Vins
ocenění v průvodci Hachette Guide des Vins
4,1 z Vivino

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany

Vinařství
Champagne GASPARD-CREPAUX je malé rodinné vinařství z Champagne.

Vinařství se nachází v městečku Cramant uprostřed krásných vinic v oblasti Côte des Blancs, která je vyhlášená především dokonalým Chardonnay.

Místo samo je důležité, protože 70% z vlastních vinic vinařství se nachází v blízkém okolí na některé z apelací patřících do nejvyšších klasifikace apelací, tedy do Grand Cru.

Zbylých 30% apelací se pak nachází mezi městy Epernay a Grauves.

Rodina hospodaří na celkem 7 hektarech vlastních vinic s velkým ohledem na kvalitu vín i na udržitelnost a ekologii.

Pro malou produkci asi 20 tisíc lahví ročně používá vinařství cca 30% z svých hroznů a zbylé hrozny prodává.

Vedle faktu, že se vinařství pyšní vínem v klasifikaci Grand Cru, tak je hrdé také na označení „Récoltants Manipulant (RM)“, poukazující na skutečnost, že šampaňské vyrábí jen z hroznů sklizených na vlastní vinici.

Tím se liší od kategorie Négociant Manipulant (na etiketě obvykle označeno zkratkou "NM") na níž narazíte asi nejčastěji, protože do ní patří všechny velké šampaňské domy. Označuje fyzickou nebo právnickou osobu, která nakupuje hrozny nebo hroznový mošt za účelem výroby šampaňského ve vlastních prostorách a prodává je následně pod vlastní značkou.

Parametry
Ocenění 4,1 Vivino, Medaile a ocenění
Země Francie
Oblast Champagne
Klasifikace AOC Champagne
Kategorie Champagne Grand Cru
Značka GASPARD-CREPAUX
Ročník Neuvedeno
Obsah alkoholu 12%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Chardonnay