Každé víno značky POLUS je jiné.
U POLUS Maceracion Carbonica rozdíl začíná netradiční kombinací 88% Tempranilla a 12% bílé odrůdy Viura. Hrozny pochází z relativně mladých vinic s přibližně 20 letou révou.
Ale zásadní rozdíl spočívá v technologii karbonické macerace. Výsledkem je šťavnatější víno, které je silné, ale lehké a vyniká ovocností a lehkou svěží kyselinkou.
Více
Vlastnosti vína
Víno je vyrobeno technologií takzvané karbonické macerace, která dává vyniknout ovocné chuti vína a jeho přirozené barvě.
Při této metodě se se hrozny na začátku nelisují. Do nádob se vloží celé bobule a ty bez absence kyslíku začínají kvasit zevnitř. Ze slupky hroznů se přitom do dužiny dostávají taniny a další látky, které ovlivní konečnou chuť vína. Pro bližší informace o této technologii se podívejte na článek Karbonická Macerace v našich Aktualitách.
Výsledkem karbanické macerace bývají šťavnatější a spíše ovocná vína s jasnou kyselinkou a nízkým obsahem tříslovin, které chutnají svěže a mají se pít mladá.
Tomu také odpovídá i POLUS Maceracion Carbonica. Jeho barva je tmavě červená až fialová s jasnými okraji. V příjemné vůni cítíte červené ovoce a vysokou intenzitu použitých hroznů. V chuti je toto víno silné ale lehké, velmi dobře vyvážené s ovocnými tóny a lehkou svěží kyselinkou.
Chuti pomáhá i přidání 11% až 12% bílé odrůdy Viura. Je to receptura po prarodičích, která pomáhá zvýšit kyselinky, svěžest, hladkost a komplexnost vína.
Konzumace
Můžete si ho vychutnat ke grilovanému masu, rybám, těstovinám a lehkým jídlům, včetně sladkostí.
Náš tip: Grilovaná vepřová krkovice nebo kotleta. Skvělý bude i grilovaný tuňák.
Lehčí a svěží víno vhodné jako doplněk k „grilovačce“ nebo party s přáteli. A díky produkci jen 3000 lahví rozhodně stejné víno nikdo jiný nepřinese.
Dostupnost
Celkově bylo vína vyrobeno jen 3.000 lahví.
Výroba
Po ručním sběru a transportu do vinařství se hrozny nelisují, aby mohla proběhnout karbonické macerace. Při tomto procesu totiž celé bobule bez přístupu kyslíku kvasí zevnitř.
Kvasnice, které konzumují cukr a produkují alkohol tak na začátku „žijí“ jen uvnitř jednotlivých bobulí. Používají dostupný CO2 k rozkladu cukrů a kyseliny jablečné (jedna z hlavních kyselin v hroznech) a produkují alkohol spolu s řadou sloučenin, které ovlivňují konečnou chuť vína. Současně se ze slupky hroznů do dužiny dostávají taniny a další látky, které ovlivní konečnou chuť vína. Jakmile alkohol dosáhne hodnot kolem 2%, bobule prasknou a přirozeně uvolní šťávu. De-facto se tak hrozny rozdrtí samy pod tíhou alkoholu, který produkují.
Práci na výrobě vína pak již dokončí normální kvasná fermentace. Před koncem fermentace jsou hrozny lehce „šlapány“, aby se uvolnil všechen mošt.
Víno a vinice
Hrozny pro výrobu tohoto vína pocházejí z vinice vysázené v roce 1999 v oblasti Cuatro Encinas jižně od města Laguardia v oblasti Rioja Alavesa. Jejich sběr probíhá ručně v prvním týdnu října.
Vinici o rozloze celkem 4 hektarů tvoří pozemky koupené od čtyř bývalých majitelů, kteří ji využívali pro vinice a obilniny. Terén tvoří mírně klesající svah směrem k severozápadu. Nachází se v nadmořské výšce asi 500 m.n.m. Složení půdy je jílovito-vápenaté.
Poměrně mladá vinice se stářím révy jen mírně přesahující 20 let je vhodná pro výrobu tohoto svěžího vína formou karbonické macerace.
Celkem vinařství 20 hektarů vinic v oblasti Rioja Alavesa. Nacházejí se v nadmořských výškách od 360 do 430 metrů nad mořem a jsou charakteristické svou vysokou mineralitou. Typické jižně orientované terasovité vinice se svažují dolů směrem k řece Ebro a jsou chráněné před studenými severními větry pohořím Sierra de Cantabria.
Přibližně 40% plochy jejich vinice se se chlubí mimořádným stářím keřů révy, protože byly vysázeny již dědou dnešní majitelky (Loli) před 70 až téměř 80 lety. Dalších asi 40% plochy vinic vysázel zástupce druhé generace, tedy Luis Casado a jejich stáří se pohybuje mezi 35 až 45 lety. A nejnovějších přibližně 20% vinic nabízí révu vysázenou před 23 lety.
Nejvíce zastoupené odrůdy jsou Termpranillo, Viura a Graciano.
Podoblast
Rioja Alavesa
Teplota podávání
18°C
Obsah cukru
Suché
Alergeny
Obsahuje siřičitany
Vinařství
Bodegas Loli Casado je malé rodinné vinařství, kde dnešní vlastníci již v třetí generaci vytváří mimořádná vína. Nachází se v obci La Peubla de Labarca v oblasti Rioja Alavesa.
Většina vinic se vyznačuje zdánlivě velmi špatnou jílovito – vápenatou půdou. Ale jejich půda ve skutečnosti vyniká mimořádnou mineralitou, která zásadně ovlivňuje chuť výsledných vín.
Současně je hned na první pohled vidět, že si dnešní vlastníci – Loli a Jesús s víny doslova hrají. Pečlivě pracují s charakterem každé vinice, ohleduplně používají minimum chemie na ošetření nemocí révy, detailně řeší datum sklizně po každé víno, velmi šetrně zpracovávají hrozny, atd. Přitom vybudovali moderní zázemí pro zpracování, zrání i uložení lahví. Tím nejen využívají moderní technologie, ale také výrazně omezují spotřebu vody a energií s ohledem na životní prostředí.
Jak sama říká Loli Casado (vnučka zakladatele): „Jsme zamilovaní do naší práce ve vinařství a na vinici, vždy ohleduplní k prostředí, ze kterého naše vína pocházejí. Vytváříme vína s šarmem, se sympatií, sladká a příjemná na patře a s jedinečnou osobností, na která jsme hrdí.“
Nás nadchlo nadšení majitelů a současně zaujala netradiční chuť a mimořádná mineralita jejich vín. A vy můžete ochutnat další z zajímavých vín, která lze v ČR koupit jen u nás.
Země | Španělsko |
---|---|
Oblast | Rioja |
Klasifikace | DOCa Rioja |
Kategorie | Joven |
Značka | POLUS |
Ročník | 2021 |
Obsah alkoholu | 14% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 88% Tempranillo, 12% Viura |
Země | Španělsko |
---|---|
Oblast | Rioja |
Klasifikace | DOCa Rioja |
Kategorie | Joven |
Značka | POLUS |
Ročník | 2021 |
Obsah alkoholu | 14% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 88% Tempranillo, 12% Viura |
Co je to karbonická macerace?
Karbonická macerace. Základní popis této technologie, rozdíl proti klasické fermentaci vína a chuťové parametry vín vyráběných za využití karbonické macerace.