Dokonalá práce vinaře na vinohradu, ve sklepích a nakonec 50 měsíců zrání v lahvi. Rovněž 92 bodů ocenění (Peñín Guía) či 4,1 z Vivino je na šumivé víno velmi vysoké ohodnocení, které slibuje mimořádný zážitek.
To je Cava Gran Reserva ročníku 2019 z rodinného vinařství Miguel Pons. Navíc dokonce s BIO certifikací.
Vyzkoušejte dokonalý koncert vůní a chutí z použitých hroznů i dlouhého zrání. K dispozici rovněž v 1,5 l Magnum. Více
Vlastnosti
Miguel Pons zpracovává Cavu velmi šetrně s ohledem na zachování typických odrůdových vlastností použitých hroznů.
Gran Reserva ročníku 2019 je dokonalý koncert vůní a chutí z použitých hroznů i dlouhého zrání.
Zlatá světlá barva vína ve sklenici. Bohaté bublinky jsou jemné a malé a neustále se tvoří nové.
Aromaticky je Cava Gran Reserva komplexní díky rovnováze letitých tónů zrání a ovocných tónů z hroznů. Můžete si vychutnat vůni smetany, opečené a mléčné tóny, lehké koření i vůni pečiva. Z ovocných tónů zaujmou vůně zralých stromů, lehký nádech citrusů, a bílého ovoce.
V ústech potěší příjemné bublinky i krémová a hladká chuť. Na patře zaujme elegance dlouhého stárnutí, opravdu plné tělo a dlouhá dochuť vína. Zrání přináší chlebové tóny, aroma sušeného ovoce a další typické nunace.
Velikost láhve
Slavíte? Chcete originální dárek? Pak můžete využít také stejné víno v 1,5 l Magnum velikosti.
Zrání
Gran Reserva ve vinařství Miguel Pons zraje v lahvích vždy nejméně 44 měsíců.
Vinařství však provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání.
Tato Gran Reserva z roku 2019 proto zrála dokonce více než 50 měsíců.
Výroba
Ručně sklizené a vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a vylisovány.
Víno fermentuje v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař po celou dobu výroby velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství povoleného množství.
Po fermentaci jsou vína filtrována neagresivním způsobem, aby byla zachována podstata hroznů. Následně je provedena kupáž a lahvování s přidáním tirážního likéru. Poté je víno ponecháno po dobu minimálně 44 měsíců v podzemních cavas (sklepech), kde prochází procesem tradičního druhotného kvašení v lahvích.
Degorzáž, neboli odkalení, Miguel Pons provádí bez zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Expediční likér vyrobený ze stejného vína přidal originální a typický buket z rodinného vinařství Pons.
Víno a vinice
K výrobě dlouho zrající Cavy Gran Reserva se používají vybrané a ručně sbírané hrozny z nejlepších vinic a ročníků.
Miguel Pons vždy využívá hrozny z vlastních vinic. Od roku 2019 až 2020 se 100% vína pěstuje v BIO (organické) kvalitě. Proto například tato Cava Gran Reserva ještě z hroznů ročníku 2018, který je již vyprodaný, nebyla v BIO kvalitě. Ale aktuální ročník 2019 již použivá výhradně hrozny s BIO certifikací a víno je proto BIO.
Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách.
Ocenění
92 bodů průvodce Peñín Guía
4,1 Vivino
91 bodů Decanter World Wine Awards (Británie)
91 bodů Tim Atkin 2024
90 bodů James Suckling
9,73 bodů v průvodci Guia de Vins de Catalunya
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut Nature
Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 povoleného množství siřičitanů.
Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.
Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává.
Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.
Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.
Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.
A zajímavý je i postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Takže například pro šumivé víno Cava certifikované v BIO (organické) kvalitě je stanoveno max. povolené množství siřičitanů 155 mg/l. Ale Cavy od Miguela Ponse mají ve většině případů jen 40 až 50 mg/l SO2 a i ty s nejvíce siřičitany jsou pod zmíněnou 1/2 BIO normy.
Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.
S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě.
Ocenění | 92 bodů, 4,1 Vivino |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Gran Reserva |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2019 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 45% Macabeo a 55% Xarel·lo |
BIO certifikace | Ano |
Ocenění | 92 bodů, 4,1 Vivino |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Gran Reserva |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2019 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 45% Macabeo a 55% Xarel·lo |
BIO certifikace | Ano |