MAGNUM Cava Miguel Pons Brut Nature Gran Reserva 2018

1,5 l Magnum Cava Miguel Pons Brut Nature Gran Reserva
1,5 l Magnum Cava Miguel Pons Brut Nature Gran Reserva
92 bodů 4,1 Vivino
Cena
792 Kč s DPH

Výrobce

Kód produktu
S0050

Skladem
ks

Hledáte láhev na oslavu nebo jako dárek? Už ji máte.

Skvělá práce vinaře na vinohradu, ve sklepích a nakonec 55 měsíců zrání v lahvi. Rovněž 92 bodů ocenění (Peñín Guía) či 4,1 z Vivino je na šumivé víno velmi vysoké ohodnocení, které slibuje mimořádný zážitek.

To je Cava Gran Reserva ročníku 2018 z rodinného vinařství Miguel Pons v Magnum lahvi.

Vyzkoušejte dokonalý koncert vůní a chutí z použitých hroznů i dlouhého zrání a vyberte si mezi 1,5 l Magnum nebo klasickým 0,75 l balením. Více

Vlastnosti
Miguel Pons zpracovává Cavu velmi šetrně s ohledem na zachování typických odrůdových vlastností použitých hroznů.

Gran Reserva ročníku 2018 je tak dokonalý koncert vůní a chutí z použitých hroznů i dlouhého zrání. 

Zlatá světlá barva vína ve sklenici. Bohaté bublinky jsou jemné a malé a neustále se tvoří nové.

Aromaticky je tato cava komplexní díky rovnováze letitých tónů zrání a ovocných tónů z hroznů. Můžete si tak vychutnat vůni smetany, opečené a mléčné tóny, lehké koření i vůni pečiva. Z ovocných tónů pak zaujmou vůně zralých stromů, lehký nádech citrusů, a bílého ovoce.

V ústech potěší příjemné bublinky i krémová a hladká chuť. Na patře zaujme elegance dlouhého stárnutí, opravdu plné tělo a dlouhá dochuť vína. Zrání přináší chlebové tóny, aroma sušeného ovoce a další typické nunace. 

Velikost láhve
Je na Vás 1,5 l Magnum příliš velké? Vyzkoušejte stejné víno v klasické 0,75 l lahvi

Zrání
Gran Reserva ve vinařství Miguel Pons zraje v lahvích vždy nejméně 44 měsíců. 

Vinařství však provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání.

Tato Gran Reserva z roku 2018 proto zrála dokonce více než 55 měsíců. 

Výroba
Ručně sklizené a vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a vylisovány. 

Víno fermentuje v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař po celou dobu výroby velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství povoleného množství. 

Po fermentaci jsou vína filtrována neagresivním způsobem, aby byla zachována podstata hroznů. Následně je provedena kupáž a lahvování s přidáním tirážního likéru. Poté je víno ponecháno po dobu minimálně 44 měsíců v podzemních cavas (sklepech), kde prochází procesem tradičního druhotného kvašení v lahvích.

Degorzáž, neboli odkalení, Miguel Pons provádí bez zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.

Expediční likér vyrobený ze stejného vína přidal originální a typický buket z rodinného vinařství Pons. 

Víno a vinice
K výrobě této dlouho zrající Cavy se používají vybrané a ručně sbírané hrozny z toho nejlepšího ročníku.

Miguel Pons vždy využívá hrozny z vlastních vinic. Od roku 2019 až 2020 se 100% vína pěstuje v BIO (organické) kvalitě, nicméně v případě tohoto vína z roku 2018 byly použity hrozny ještě před dosažením BIO certifikace. 

Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách.

Ocenění
92 bodů průvodce Peñín Guía
4,1 Vivino
91 bodů Decanter World Wine Awards (Británie)
91 bodů Tim Atkin 2024
90 bodů James Suckling
9,73 bodů v průvodci Guia de Vins de Catalunya

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut Nature 

Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 povoleného množství siřičitanů. 

Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.

Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává. 

Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.

Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.

Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.

A zajímavý je i postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.

Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Ta například pro šumivé víno Cava certifikované v BIO (organické) kvalitě stanovuje max. množství siřičitanů 155 mg/l. A pro bílá a růžová vína se zbytkovým cukrem pod 2 g/l je pro certifikovaná BIO (organická) vína povoleno max. 150 mg/l siřičitanů. 

Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.

S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě. 

Parametry
Ocenění 92 bodů, 4,1 Vivino
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Gran Reserva
Značka Miguel Pons
Ročník 2020
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 1,5l Magnum
Odrůda 45% Macabeo a 55% Xarel·lo