Cava Muscandia Brut Nature Gran Reserva BIO 2018

Cava Muscàndia Brut Nature Gran Reserva BIO
Cava Muscàndia Brut Nature Gran Reserva BIO

Cena
509 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
483,55 Kč s DPH

Výrobce
Muscandia

Kód produktu
S0057

Skladem
ks

Začíná to u mnoha ocenění z nichž nejcennější je 2x zlatá medaile v soutěži International Champagne and Sparkling Wines World Championship.

Dále k tomu přidejte BIO certifikaci a tradiční odrůdy. Výrazně pomáhá také 61 měsíců zrání v lahvích. Stejně jako říkají Američané o svých silných autech: „objem ničím nenahradíš“, tak lze u tohoto vína konstatovat: “čas ničím nenahradíš“.

Díky provedení Brut Nature Cava neobsahuje žádný expediční likér a zachovala si tak svou perfektní strukturovanost s dobrou kyselostí.

Navíc Muscandia dodržuje ty nejtradičnější možné postupy, takže víno zraje s korkovou zátkou a je kompletně ručně zpracováno, včetně otáčení při setřásání sedliny (tedy remuláže) i následné degorzáže. Více

Vlastnosti
Světlá zlatavá barva, slámové odlesky a bohaté bublinky.

Velmi svěží vůně, která překvapí s ohledem na dlouhých 61 měsíců zrání. Z tradičních tónů typických pro použité odrůdy cítíme citrusové plody a lehkou slanost. Zrání pak přináší vůni toastů, droždí a másla.

Suché, ovocné a jemné na chuti, ale přitom hned zaujme správně sestavenými tóny dlouhého zrání. Typická chuť briošky, lískový ořech či máslová sušenka. Z ovocných tónů překvapí méně obvyklý fenykl. Krásně modulovaný CO2 přináší příjemné bublinky.

Celkově má Cava Gran Reserva fenomenálně vyváženou strukturu, kterou lze dosáhnout pouze dlouhým časem.

Párování s jídlem
Perfektní těstovinám a pokrmům z mořských plodů. Vhodné i k světlému drůběžímu masu, pečeným a grilovaný rybám či méně až středně vyzrálým sýrům. 

Současně je to skvělé víno i na samostatnou konzumaci. 

Zrání
Vinařství Muscandia je specialista na dlouhé zrání. Současně je to jeden z mála vinařů, který proces setřásání (tzv. remuláž) a také odkalení (tedy degorzáž) provádí výhradně ručně. S jistotou tak můžete vědět, že Vámi právě zakoupenou láhev měl majitel vinařství Eduard Viader již mnohokrát osobně v ruce. Vždyť jen proces setřásání trvá mezi 14 dny až 3 týdny. Takže i Vaší láhev musel Eduard každý den ručně pootočit. 
Ruční odkalení ve vinařství Muscandia

Dále je typické, že finální degorzáž a uzavření hřibovitou korkovou zátkou provádí vinařství až po objednání, takže vína celou dobu dál ve sklepích zrají v lahvích na kalech. 

Což znamená, že Gran Reserva z roku 2018 zrála před objednáním a exportem do ČR více než 61 měsíců.  

Zajímavostí tohoto vína je také, že láhev při zrání uzavena klasickou korkovou zátkou. To se často nevidí. Téměř všechna vína vyráběná metodou zrání v lahvi (tedy typicky šampaňské, Cava i Crémant) totiž leží a zrají ve sklepích uzavřená korunkovým uzávěrem, který jinak známe spíše z pivních lahví. 

Výroba
Hrozny jsou sklízeny výhradně ručně. Po přesunu do vinařství jsou znovu pečlivě protříděny a šetrně zpracovány. Fermentace probíhá v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Následně je provedena kupáž, kdy vinař pečlivě zvažuje % jednotlivých odrůd i poměry vína z různých vinic, aby dosáhl očekávaných vlastností výsledné směsi. 

Po lahvování je přidán tirážní likér a víno je uzavřeno korkovou zátkou, která se upevňuje zvláštní kovovou svorkou a nikoliv klasickým drátkem, který známe z finálních zátek na distribuovaných lahvích. Pro extra dlouhé zrání je korek vhodnější, protože lépe těsní než korunkový uzávěr a zabraňuje tedy oxidaci vyzrávaného vína. 
Lahev uzavřená při zrání korkovou zátkou

Při krátké sekundární fermentaci vyvolané reakcí kvasnic vznikne v láhvích požadovaný tlak a především naše vytoužené bublinky. Pak je Cava ponechána k zrání na kalech a v lahvích leží déle než 50 měsíců (v tomto případě přes 61 měsíců).  

Jak je již řečeno výše, tak degorzáž se provádí ručně. Díky tomu nedochází k zmrazení hrdla lahve, které je běžné u většiny vinařství a nechází tak k nežádoucímu teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína. 

Do vína nebyl přidán expediční likér a jedná se o kategorii Brut Nature se zbytkovým cukrem pod 1 g/l.

Víno a vinice
Muscandia využívá výhradně hrozny s BIO (organickou) certifikací. Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství. 

Gran Reserva je kupáž 80% odrůdy Xarel-lo, 10% Macabeo a 10% Parellada. Ve všech případech se jedná o typické odrůdy, které se v oblasti Penedés pěstují již stovky let a které vytváří tradiční charakter zdejší Cavy. 

Ocenění
2x zlatá medaile (naposledy v roce 2022) na International Champagne and Sparkling Wines World Championship
stříbrná medaile Concours Mondial de Bruxelles
3x stříbrná medaile Premis Vinari Catalunya

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut Nature a zbytkový cukr pod 1 g/l

Alergeny
Obsahuje siřitany

Vinařství
Maličké vinařství Muscandia založil Eduard Cayón Viader v roce 2009 ve věku pouhých 21 let. Původně začínali ve dvou s bratrem Albertem, který je starší jen o 6 let, takže jejich projekt byl v té době opravdu obrovským dobrodružstvím a svou činnost zahájili doslova jako garážová firma.

Od počátku se věnovali maximální kvalitě svých vín, což ještě podpořili klasickými postupy jako je ruční otáčení lahví při setřásání kalů či ruční proces odkalení. Výsledek se brzy dostavil v podobě prvních cen z velkých mezinárodních soutěží.

A tak dětské krůčky Muscandia již dávno opustila. Firma rostla a Eduard, který si vinařství po odchodu bratra do zahraničí 100% převzal, již kolem roku 2018 objevil a koupil nádherný, ale téměř rozpadlý statek Can Rossell de la Llena.

Romantické místo uprostřed vinic je tak novým sídlem vinařství. První rekonstrukce zajistila prostory pro výrobu a zrání vína, které do té doby zrálo ve starých sklepeních v hloubce až 13 metrů.

V rámci dalších úprav budou již brzy na statku la Llena dokončeny také reprezentační prostory na ochutnávky vín. V okolí pak Eduard vlastní také již 4 hektary vinic. Rodina se těší, že až dokončí rekonstrukci pracovní části vinařství, tak se pustí také do oprav obytné části a z krásného místa se stane jejich nový domov.

Vinařství je rovněž úzce spjato s udržitelností.

Získalo certifikaci pro výrobu vín s označením BIO (tedy organických vín). Takže s výjimkou mimořádné nejstarší Gran Reservy ročníku 2014 jsou všechna jejich vína v BIO kvalitě. Zmíněná Gran Reserva 2014 je mimochodem opravdová rarita. Zraje již déle než 100 měsíců a je k dispozici pouze v 1,5l Magnum lahvi. 

Vedle BIO produkce nedávno vinařství dokončilo rovněž instalaci solárních panelů na střechy statku la Llena, takže celý provoz je nyní odpojen od sítě a pracuje v „ostrovním“ energetickém režimu.

Stále malý projekt s produkcí kolem 50 tisíc lahví vína ročně Eduard provozuje s obrovským nasazením, zápalem a vášní.

My jej za to doslova obdivujeme a rádi jej podpoříme.

Přidejte se k nám a vyzkoušejte vína z vinařství Muscandia.

Parametry
Ocenění Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Gran Reserva
Značka Muscandia
Ročník 2018
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 80% Xarel-lo, 10% Macabeo a 10% Parellada
BIO certifikace Ano
Ocenění Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Cava
Kategorie Cava Gran Reserva
Značka Muscandia
Ročník 2018
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 80% Xarel-lo, 10% Macabeo a 10% Parellada
BIO certifikace Ano