Anhel je mimořádná Cava Gran Reserva s BIO certifikací. Zrála v lahvích 56 měsíců. Výhradně ruční setřásání i odkalení.
Odrůda Pinot Noir a pojem Blanc de Noirs napovídá, že se jedná o bílé víno vyrobené z odrůdy tmavých hroznů.
Pinot Noir dodal své typické aroma červeného ovoce a dlouhé zrání přineslo nuance toustů či másla.
Strukturovaná chuť s dobrou kyselostí, vyvážená a komplexní.
Vyrobeno jen 2.789 číslovaných lahví. Víno uživatelům zjevně chutná, protože hodnota 4,2 z Vivino je na šumivé víno nebývale vysoká.
Více
Vlastnosti
Anhel je špičkové šumivé víno i v případě tak „boutique“ vinaře jakým je Muscandia.
Kombinace dlouhého zrání, BIO certifikace, použité odrůdy modrých hroznů Pinot Noir i technologie výroby s ruční prací jej činí mimořádným.
Barva je světle žlutá a ve sklenici vás čeká spousta malých a bublinek, které tvoří jemné proudy a spojují se do korunky.
Aromatická vůně potěší nos tóny červeného ovoce. Dlouhé zrání přináší i nuance toastu, čerstvého pečiva, droždí či typického másla.
V ústech dokonalá strukturovaná a vyvážená chuť s dobrou kyselostí. Na patře je extrémně hladké, vyplňující ústa, dobře zaoblené a krémové.
A i přes tuto komplexnost a krémovost si Anhel stále zachovává i svou svěžest.
Prostě Cava, která s přehledem „strčí do kapsy“ i většinu šampaňských.
Párování s jídlem
Dobře se hodí k jakýmkoli pokrmům z ryb a mořských plodů, italským těstovinovým pokrmům, sushi a sashimi a dalším japonským pokrmům, sýrům z kozího a ovčího mléka, bílému drůběžímu masu, typickému Jamón Ibérico či španělské paelle.
A samozřejmě je to nádherné víno i jen tak na konzumaci "pro radost" či na oslavu.
Dostupnost
Limitovaná edice 2.789 lahví. Jednotlivé lahve jsou číslovány.
Zrání
Vinařství Muscandia je specialista na dlouhé zrání. Současně je to jeden z mála vinařů, který proces setřásání (tzv. remuláž) a také odkalení (tedy degorzáž) provádí výhradně ručně.
S jistotou tak můžete vědět, že Vámi právě zakoupenou láhev měl majitel vinařství Eduard Viader již mnohokrát osobně v ruce. Vždyť jen proces setřásání s denním pootočením každé lahve trvá mezi 14 dny až 3 týdny. Takže i Vaší láhev musel Eduard držet minimálně 15x až 20x v rukou.
Dále je typické, že finální degorzáž a uzavření hřibovitou korkovou zátkou provádí vinařství až po objednání, takže vína celou dobu dál ve sklepích zrají v lahvích na kalech.
Anhel vyrobený z modrých hroznů odrůdy Pinot Noir a označený tedy jako Blanc de Noirs (doslova bílé z tmavých) tak zrál plných 56 měsíců.
Zajímavostí Gran Reservy je také, že láhev při zrání uzavřena klasickou korkovou zátkou. To se často nevidí. Téměř všechna vína vyráběná metodou zrání v lahvi (tedy typicky šampaňské, Cava i Crémant) totiž leží a zrají ve sklepích uzavřená korunkovým uzávěrem, který jinak známe spíše z pivních lahví.
Výroba
Hrozny jsou sklízeny výhradně ručně. Po přesunu do vinařství jsou znovu pečlivě protříděny a šetrně zpracovány. Fermentace probíhá v nerezových nádobách s řízenou teplotou.
Po lahvování je přidán tirážní likér a víno je uzavřeno korkovou zátkou, která se upevňuje zvláštní kovovou svorkou a nikoliv klasickým drátkem, který známe z finálních zátek na distribuovaných lahvích. Pro extra dlouhé zrání je korek vhodnější, protože lépe těsní než korunkový uzávěr a zabraňuje tedy oxidaci vyzrávaného vína.
Při krátké sekundární fermentaci vyvolané reakcí kvasnic vznikne v láhvích požadovaný tlak a především naše vytoužené bublinky. Pak je Cava ponechána k zrání na kalech a v lahvích leží déle než 50 měsíců.
Jak je již řečeno výše, tak degorzáž se provádí ručně. Díky tomu nedochází k zmrazení hrdla lahve, které je běžné u většiny vinařství a nechází tak k nežádoucímu teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Do vína nebyl přidán expediční likér a jedná se o kategorii Brut Nature se zbytkovým cukrem do 3 g/l.
Víno a vinice
Muscandia využívá výhradně hrozny s BIO (organickou) certifikací. Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství.
Anhel je vyrobený 100% z modré odrůdy Pinot Noir. Jedná se tedy o tzv. Blanc de Noirs, tedy bílé víno vyrobené z modrých odrůd bez macerace.
Ocenění
Zlatá medaile Premis Vinari Catalunya
4,2 Vivino
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut Nature
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Maličké vinařství Muscandia založil Eduard Cayón Viader v roce 2009 ve věku pouhých 21 let. Původně začínali ve dvou s bratrem Albertem, který je starší jen o 6 let, takže jejich projekt byl v té době opravdu obrovským dobrodružstvím a svou činnost zahájili doslova jako garážová firma.
Od počátku se věnovali maximální kvalitě svých vín, což ještě podpořili klasickými postupy jako je ruční otáčení lahví při setřásání kalů či ruční proces odkalení. Výsledek se brzy dostavil v podobě prvních cen z velkých mezinárodních soutěží.
A tak dětské krůčky Muscandia již dávno opustila. Firma rostla a Eduard, který si vinařství po odchodu bratra do zahraničí 100% převzal, již kolem roku 2018 objevil a koupil nádherný, ale téměř rozpadlý statek Can Rossell de la Llena.
Romantické místo uprostřed vinic je tak novým sídlem vinařství. První rekonstrukce zajistila prostory pro výrobu a zrání vína, které do té doby zrálo ve starých sklepeních v hloubce až 13 metrů.
V rámci dalších úprav budou již brzy na statku la Llena dokončeny také reprezentační prostory na ochutnávky vín. V okolí pak Eduard vlastní také již 4 hektary vinic. Rodina se těší, že až dokončí rekonstrukci pracovní části vinařství, tak se pustí také do oprav obytné části a z krásného místa se stane jejich nový domov.
Vinařství je rovněž úzce spjato s udržitelností.
Získalo certifikaci pro výrobu vín s označením BIO (tedy organických vín). Takže s výjimkou mimořádné nejstarší Gran Reservy ročníku 2014 jsou všechna jejich vína v BIO kvalitě. Zmíněná Gran Reserva 2014 je mimochodem opravdová rarita. Zraje již déle než 100 měsíců a je k dispozici pouze v 1,5l Magnum lahvi.
Vedle BIO produkce nedávno vinařství dokončilo rovněž instalaci solárních panelů na střechy statku la Llena, takže celý provoz je nyní odpojen od sítě a pracuje v „ostrovním“ energetickém režimu.
Stále malý projekt s produkcí kolem 50 tisíc lahví vína ročně Eduard provozuje s obrovským nasazením, zápalem a vášní.
My jej za to doslova obdivujeme a rádi jej podpoříme.
Přidejte se k nám a vyzkoušejte vína z vinařství Muscandia.
Ocenění | 4,2 Vivino, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Gran Reserva |
Značka | Muscandia |
Ročník | 2018 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Pinot Noir |
BIO certifikace | Ano |
Ocenění | 4,2 Vivino, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Gran Reserva |
Značka | Muscandia |
Ročník | 2018 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 100% Pinot Noir |
BIO certifikace | Ano |

Šumivé víno Cava v detailu
Šumivé víno Cava je u nás pořád málo známé.
Občas o něm uslyšíte, že je to "něco jako španělské Prosecco". To je ale velký omyl. Cava má mnohem blíže k šampaňskému. A to nejen stejnou metodou výroby, ale také kvalitou či senzorickou bohatostí.
Podívejte se tedy v tomto příspěvku na podrobnosti o šumivém víně Cava.

Proč šumivé víno Cava?
Hledáte skvělé šumivé víno, ale nechce se vám investovat do šampaňského?
Pak neváhejte a vyzkoušejte šumivé víno Cava.
Tento španělský klenot se vyrábí stejnou tradiční metodou jako zmíněné šampaňské a nabídne tak mnohem bohatší a zajímavější chuťě a vůně než vína vyráběná v tanku, tedy například běžné tuzemské sekty nebo oblíbené Prosecco.
A to vše za zlomek ceny vín z Champagne a často dokonce i za lepší cenu než jiná zmíněná šumivá vína.

Šumivé víno a tradiční metoda výroby
Co znamená „tradiční metoda“ nebo „Méthode Champenoise“ případně „Méthode Traditionnelle“?
A co přesně chtěl autor říci, když používá termíny typu „sekundární fermentace v lahvi“ nebo „zrání v lahvi na kalech“?