Úvod
Šampaňské je pojem, který samozřejmě každý zná. Dokonce až tak moc, že se jako označení často používá (a to nesprávně) pro šumivá vína obecně.

Ve skutečnosti ovšem šampaňské může být pouze šumivé víno z vinařské oblasti Champagne.

Oblast ostatně také dala světu pojmenování metody výroby šumivých vín. Tzv. tradiční metoda zrání v lahvi, jíž se kromě šampaňského vyrábí také španělská Cava a francouzský Crémant se jinak nazývá „Méthode champenoise“.

Champagne se nachází přibližně dvě hodiny jízdy od Paříže na severovýchodě Francie.

Na víno tam vládne spíše vlhké studené klima, které nedovolí hroznům příliš vyzrát. To by se mohlo zdát jako nevýhoda, ale opak je pravdou. Víno má pak více kyselin, a to je při výrobě šumivého vína velkou předností.

Výsledkem jsou typické příjemně nakyslé tóny, díky kterým si šampaňské zamiloval celý svět.

Regulace plochy. Dobrý záměr, ale cenový zabiják 
V oblasti je velmi přísně regulována výsadba vinic, takže se jejich plocha již mnoho let drží na přibližně stejné úrovni kolem 34 tisíc hektarů. Což je mimochodem jen zlomek zemědělské půdy v oblasti.

Ročně se tak vyprodukuje kolem 320 milionů lahví (např v roce 2022 to bylo 325 mil.) slavného vína a toto číslo se nemění a s ohledem na stabilní plochu vinic ani nemůže.

Na jedné straně se tak zamezuje přílišné produkci, ale současně stoupající poptávka dramaticky žene ceny vzhůru.

Například cena hroznů prodávaných vinaři na výrobu šampaňského se pohybuje v neuvěřitelných 6 až 8 Euro / kg (údaj ze sklizně roku 2023). Takže náklad jen na nezpracované hrozny činí až 10 Euro na láhev. Teprve k tomu se začne přičítat cena práce, lahví a dalšího materiálu, spousty let zrání a nakonec ještě zisk.

Těžko se pak lze divit výsledné ceně.

Odrůdy v oblasti Champagne
Větina vín je v oblasti produkována jako kupáž, a to nejen z různých odrůd, ale také často z různých ročníků, aby bylo dosaženo ideálních vlastností. 

Pěstují se zde tři hlavní odrůdy, které tvoří hodně přes 99% všech hroznů. Produkce ostatních odrůd je prakticky zanedbatelná.

Jsou to:
Chardonnay s podílem asi 30,8%. Přináší úžasnou svěžest a dává jemně vonící vína s květinovými, citrusovými a někdy minerálními tóny. Ideální na zrání v lahvi. 
Chardonnay z oblasti Champagne

Pinot Noir s 38,2%, který dodává vínům a kupážím tělo, sílu a strukturu. Nabízí výrazné aroma červeného ovoce a květin (růže, fialka). 
Pinot Noir z oblasti Champagne

Pinot Meunier (v nás nazývaný Mlynářka) s 30,6% podílem. Vínům dodává kulatost. Produkuje vláčná, ovocná vína s výrazným aroma žlutých plodů a má tendenci stárnout rychleji než vína z ostatních dvou odrůd.
Pinot Meunier z oblasti Champagne

Výše uvedená skladba hlavních odrůd v oblasti je mimochodem velmi zajímavá, protože téměř 70% tvoří modré odrůdy hroznů. Přitom šampaňské je, s výjimkou malého podílu růžového, vždy bílé.

Proto tu také často najdete vína označená jako Blanc de Noirs, tedy bílé víno vyrobené z odrůdy tmavých hroznů. Další označení s nímž se můžeme potkat bývá víno označené jako Blanc de Blancs, tedy doslova "bílé z bílých". Kupáž bílých a modrých odrůd žádné další specifické označení nemá. 

Rozdělení oblasti 
Champagne se dělí na čtyři části z nichž každá je něčím typická.

Montagne de Reims je nejsevernější část v okolí města Remeš, která z plochy asi 8.000 hektarů převážně křídové půdy nabídne silná a ušlechtilá šampaňská vína. Nejvíce je tam zastoupena odrůda Pinot Noir a najdeme tam 94 z apelací v oblasti Champagne.

Valée de la Marne, kde jsou vinice v údolí podél řeky Marny umístěny převážně na jílovito vápenitých půdách. Šampaňská z Valée de la Marne mají více ovocnou chuť. Na přibližně 12.140 hektarech najdeme nejčastěji (z cca 59%) odrůdu Pinot Meunier. Je tam také nejvíc „šampaňských“ apelací, a to 103, ze všech čtyř oblastí. 

Côte des Blancs (a Côte des Sézanne) je vyhlášená díky svému Chardonnay, které na 6.300 hektarech tvoří skoro 85% vysázených odrůd. Díky kombinaci odrůdy a lehké křídové půdy jsou šampaňská z Côte des Blancs typicky lehká, jemná a elegantní. Tato oblast je asi nejvíce ceněná a nachází se tam přitom jen 58 apelací.

Côte des Bar je naopak nejjižnějším regionem, kde téměř 84% z 7.900 hektarů zabírá odrůda Pinot Noir. Produkuje lehká vína s komplexním aromatem. Najdeme tam 64 apelací.

Další zajímavosti z Champagne
Celkem se v oblasti Champagne vyskytuje 320 apelací, které se tam oproti jiným francouzským regionům označují podle vesnic původu. Z toho jen 17 apelací patří do nejvyšší klasifikace, tedy Grand Cru. Dalších 43 pak do také velmi ceněné Premier Cru.

Jinou zajímavostí Champagne je počet neuvěřitelných 16.000 pěstitelů. Takže tam najedete mnoho rodin, které vlastní jen jeden či dva hektary.

Ovšem pozor. Z ekonomického hlediska je i hektar vinic v Champagne oblasti určitě zajímavý, protože při průměrné produkci 11 tun (z hektaru) lze za hrozny z pouhého hektaru získat ročně 60 až 90 tisíc Euro dle lokace a kvality. A to ani nemluvě o prodejní ceně samotné vinice, které se dle místních realitních kanceláří pohybuje kolem 1 mil. Euro za hektar. Těžko asi najdete na světe jiné místo, kde by metr čtvereční zemědělské půdy měl cenu kolem 2.400 Kč.

Co ochutnant? 
Aktuálně nabízíme jen jedno šampaňské, ale je to dokonce víno v kategorii Grand Cru z oblasti Côte des Blancs. Krásně svěží, lehké a s typickou příjemnou kyselostí a s velmi příznivou cenou.