Degustace Rioja III dne 25.1.2024
Po vánoční pauze jsme v lednu opět začali se seriálem našich pravidelných ochutnávek.

S ohledem na studené počasí jsme si řekli, že po několika bublinkových a odlehčených večerech opět nastal čas především pro červené. Takže jsme sáhli po klasice z oblasti Rioja.

Co jsme ochutnávali? 
Začali jsme zlehka jedním bílým vínem a jedním zajímavým růžovým.

Růžové Larchago vzniklo metodou známou jako „Bleeding“ (ve francouzštině „Saignée“), což je výraz označující „krvácení“. Ač se jedná o mladé víno z sklizně roku 2022, tak již má 90 bodů z Wine Enthusiast 2023 a zlatou medaili z Bruselu (Concours Mondial Bruxelles). Přitom ho koupíte i v kusové ceně za pouhých 201 Kč. 

Potom již nastoupilo červené. První červený vzorek byl vyrobený opět netradiční metodou podobně jako zmíněné předchozí růžové víno. Tentokrát se ovšem jednalo o techniku karbonické macerace, která vínům dodává neobvyklou svěžest a ovocnost. 

Následovalo další víno s neuvěřitelným poměrem cena/výkon. Mladé a levné (za pouhých 209 Kč), ale přitom již výborné a několik měsíců zrající v sudu. Pro většinu účastníků degustace bylo toto Lachago Tempranillo s ohledem na cenu zdaleka největším pozitivním překvapením.

Sudy dělají červené!
Dokonalé hrozny a mnoho let zrání v sudech jsou pro červené víno přece jen tou nejlepší vizitkou. Proto od vzorku č. 5 začala kategorie Crianza. Tedy víno, které v sudech (v případě červeného z Riojy) muselo zrát nejméně 12 měsíců. 

Po dvou Crianzách jsme ovšem přešli do vyšší kategorie Reserva v níž jsme ochutnávali tři mimořádné vzorky a vrátili se v čase až k ročníku 2015 u Reservy Heras Cordon

Nejvíc náš ovšem potěšil velký úspěch Reservy Marques del Hueco 2016, kterou návštěvníci našeho eshopu (ke své škodě:-) často přehlížejí. Přitom jde o báječnou kupáž 90% Tempranilla s 5% Mazuela a 5% Graciana, která má za sebou 18 měsíců zrání v sudech a 18 v lahvích před prvním uvedením na trh. Ovšem od vstupu na trh víno v lahvích dozrává již další 4 roky a na úžasné chuti je to znát. A mimochodem je to víno jen za 333 Kč základní ceny. 

Závěr večera patřil báječné Gran Reservě z roku 2006. Sladké, zralé a vyvážené třísloviny, jemná kyselinka, ovocné tóny višní a celkově dokonalá harmonie. To vše a mnohé jiné najdete v každé číslované lahvi Izabre Gran Reserva 2006

Chutnalo? 
Zjevně ano. Už dlouho jsme nejeli z ochutnávky bez jakýchkoliv zbytků a "nedopitků", ale tentokrát ano. Všech 20 připravených lahví zmizelo. Účast byla nakonec 19 osob, takže věříme, že nikdo nelitoval investovaných 349 Kč do vstupenky. 

Navíc nás účastníci téměř 100% odlehčili i od krabic s vínem, které jsme vzali s sebou a ještě jsme si odvezli spoustu objednávek. 

Takže očividně chutnalo ...

Děkujeme všem účastníkům a těšíme se opět brzy na shledanou