Champagne Gaspard-Crépaux Reserve Grand Cru

Champagne Gaspard-Crépaux Reserve Grand Cru
Champagne Gaspard-Crépaux Reserve Grand Cru
Novinka 90 bodů Medaile a ocenění
Cena
919 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
873,05 Kč s DPH


Kód produktu
F0013

Skladem
ks

Champagne Gaspard-Crépaux Réserve je úžasné šampaňské v klasifikaci Grand Cru. Jedná se tzv. Blanc de Blancs, tedy šampaňské vyrobené z 100% odrůdy Chardonnay.

Pochází z malého rodinného vinařství Gaspard-Crépaux, které má vinice v nejvíce ceněné oblasti celé Champagne, tedy v Côte des Blancs.

Chardonnay z křídového podloží nabídne elegantní šampaňské plné jemnosti s kulatějšími a trvalejšími tóny v nosu i chutí v ústech. 

Vinařství pro Réserve využívá výhradně hrozny z vlastních vinic. Po lahvování v roce 2018 šampaňské zrálo 6 let ve sklepích, než bylo odkaleno (degoržováno).
Více

Vlastnosti
Vynikající Blanc de Blancs Cuvée je klasifikované jako Grand Cru.

Již to zaručuje mimořádný zážitek, protože ze všech 320 apelací v oblasti Champagne se jich pouze 17 může pochlubit zařazením do Grand Cru kategorie. 

Cuvée Réserve se světlě žlutým odstínem plným zlatých odlesků křižují jemné vláčky bublinek.

Vůně vína je velmi celkově vzdušná a jemná. Snoubí se v ní citrusové tóny mandarinek s nádechem bílého ovoce (broskví) a nuancemi bílých květů, jako je akácie.

Chuť je plná kulatosti a dobře vyvážená krásnou živostí. Jedná se bohatý a výrazný Blanc-de-Blancs s krásným napětím. Dlouhé zrání dodalo sílu a plnost a chuť sušeného ovoce a oříšků. 

Prostě další výborné víno z rodinnho vinařství Gaspard-Crépaux s jemnou typickou šampaňskou kyselostí a příjemným profilem. 

Réserve oceníte jako aperitiv a bude se také dokonale hodit např. k rybím pokrmům. 

Zrání
Lahvována a připravena k sekundární femrentaci byla Réserve v roce 2018. Obsahuje z 60% víno ze sklizně 2017 a z 40% rezervní víno z sklizní 2016 a 2015. Takže se jedná o kupáž nikoli z hlediska odrůd, ale z hlediska ročníků, což je postup, který se v šampaňské oblasti běžně využívá, aby bylo dosaženo optimální chutě a kvality výsledného vína.

Následně vinařství Gaspard-Crépaux nechává svá vína zrát v lahvích na kalech podstatně déle než to požadují pravidla oblasti Champagne. 

V případě svého Champagne Reserve Brut je to 6 let zrání v lahvích než bylo víno degoržováno. 

Výroba
Výroba samozřejmě začíná ruční sklizní dokonalých hroznů z vlastních vinic. Po odstopkování probíhá lisování na pneumatickém membránovém lisu.

Následuje přidání kvasinek (saccharomyces cerevisiae) a primární fermentace. Vzniklé tiché víno pak prochází ještě malolaktickou fermentací za účelem přeměny kyseliny jablečné na jemnější kyselinu mléčnou. 

Po těchto fermentacích víno leží přibližně 6 měsíců v nerezových tancích a po kupáži ze staršími ročníky pro zajištění konzistentní chuti a kvality je do lahví stáčeno cca dubnu. Přidaný tirážní likér na bázi třtinového cukru a kvasinek pak v zavřené lahvi nastartují poces druhotné fermentace. Ta má za následek nejen výšení množství alkoholu přibližně o 1% z původních 11%, ale především vzniklý CO2 vytvoří ve víně ony potřebné a chtěné bublinky.

Po 6 letech ležení na kalech, které dodává typické chutě dlouhého zrání v lahvi, se provede střásání kalů pomocí gyropalet. Pak se hrdlo lahví zmrazí v roztoku solanky a otevřením dočasné zátky se provede odkalení. 

Přidá se expediční likér a doladí konečné množství cukru pro kategorii Brut. V případě Reserve Grand Cru je to 9 g/l. 

Víno a vinice
Veškeré šampaňské rodina produkuje z vlastních vinic, které s nachází v Grand Cru apelacích okolo vinařství. Jednak podlíž samotného sídla v městečku Cramant, ale také v blízkém okolí poblíž vesniček Avize, Oger či Oiry.

Na svých přibližně 7 hektarech vinic hospodaří s ohledem na co nejvyšší kvalitu vín a také současně se snahou o udržitelné vinařství.

Vyhlášené vinice v oblasti Côte des Blancs jsou založeny na křídovém podloží, což jim vyneslo název "Champagne Crayeuse". Což lze přeložit jako křídové šampaňské. Křídové podloží umožňuje vinici těžit z dobré vlhkosti, dobře regulované na úrovni kořenů a tím lépe odolávat suchu uprostřed léta. Křída totiž funguje jako savý papír, který absorbuje vodu a následně ji uvolňuje.

Na vlastní produkci rodina využívá jen asi 30% hroznů té nejlepší kvality a zbylé hrozny prodává. 

Ocenění
90 bodů v průvodci vín Le Guide des Vins

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany

Vinařství
Champagne GASPARD-CREPAUX je malé rodinné vinařství z Champagne.

Vinařství se nachází v městečku Cramant uprostřed krásných vinic v oblasti Côte des Blancs, která je vyhlášená především dokonalým Chardonnay.

Místo samo je důležité, protože 70% z vlastních vinic vinařství se nachází v blízkém okolí na některé z apelací patřících do nejvyšších klasifikace apelací, tedy do Grand Cru.

Zbylých 30% apelací se pak nachází mezi městy Epernay a Grauves.

Rodina hospodaří na celkem 7 hektarech vlastních vinic s velkým ohledem na kvalitu vín i na udržitelnost a ekologii.

Pro malou produkci asi 20 tisíc lahví ročně používá vinařství cca 30% z svých hroznů a zbylé hrozny prodává.

Vedle faktu, že se vinařství pyšní vínem v klasifikaci Grand Cru, tak je hrdé také na označení „Récoltants Manipulant (RM)“, poukazující na skutečnost, že šampaňské vyrábí jen z hroznů sklizených na vlastní vinici.

Tím se liší od kategorie Négociant Manipulant (na etiketě obvykle označeno zkratkou "NM") na níž narazíte asi nejčastěji, protože do ní patří všechny velké šampaňské domy. Označuje fyzickou nebo právnickou osobu, která nakupuje hrozny nebo hroznový mošt za účelem výroby šampaňského ve vlastních prostorách a prodává je následně pod vlastní značkou.

Parametry
Ocenění 90 bodů, Medaile a ocenění
Země Francie
Oblast Champagne
Klasifikace AOC Champagne
Kategorie Champagne Grand Cru
Značka GASPARD-CREPAUX
Ročník Neuvedeno
Obsah alkoholu 12%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Chardonnay