Champagne Gaspard-Crépaux Millesime Grand Cru 2018

Champagne Gaspard-Crépaux Millesime Grand Cru 2018
Champagne Gaspard-Crépaux Millesime Grand Cru 2018

Cena
1 099 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
1 044,05 Kč s DPH

Výrobce
Champagne GASPARD-CREPAUX

Kód produktu
F0028

Skladem
ks

Mimořádné ročníkové šampaňské z maličkého rodinného vinařství Gaspard-Crépaux zrálo v lahvích před degoržováním plných šest let.

Nabídne svěží profil s typickou příjemnou kyselostí a lehkostí, kterou se vyznačují špičková šampaňská. Příjemné pocity z komplexního a plného aroma doplní lahodné tóny pražených lískových oříšků.

Millesime pochází z vinic v klasifikaci Grand Cru z nejvíce ceněné oblasti celé Champagne, tedy v Côte des Blancs.

Exkluzivitu doplní skutečnost, že vinařství vyrobilo pouhé 4.000 lahví tohoto pokladu a jeho prodej jednotlivým partnerům limituje určitým maximálním množstvím za rok.
Více

Vlastnosti
Millesime pochází z nejcenějších a zároveň nejstarších vinic vinařství na jižních svazích poblíž sídla vinařství v vesničce Cramant. Kromě kvality se vinice chlubí i klasifikací Grand Cru a báječným křídovým podložím, které šampaňskému dodává  kulatost a svěžest.

Víno z dokonalých hroznů Chardonnay z 50 až 80 let starých keřů révy se na první pohled vyznačuje výraznou perlivostí s jemnými bublinkami a velmi perzistentní pěnou, která ladí s bledě jantarovou barvou ušlechtilého nápoje.

V nose vnímáme tóny kandovaného žlutého ovoce jako kdoule a příjemné nuance broskví a ovocné marmelády doplněné vůní mandlí.

Chuť, stále velmi živá a svěží, potvrzuje aroma žlutého ovoce, které je v ústech výraznější než ve vůni a to vše decentně podmalované grilovanými a praženými tóny z nichž vyniká pražený lískový oříšek. 

Dostupnost 
Millesime ročníku 2018 je mimořádné produkcí pouhých 4.000 lahví a současně omezeným prodejem ze strany vinařství.

Vyniká i neobvyklá prestižní lahev s prohnutou spodní částí a štíhlým krkem.  

Zrání
Millesime 2018 zrálo před degoržováním ve sklepích vinařstí 6 let.

Výroba
Výroba samozřejmě začíná ruční sklizní dokonalých hroznů z vlastních vinic. Po odstopkování probíhá lisování na pneumatickém membránovém lisu.

Následuje přidání kvasinek (saccharomyces cerevisiae) a primární fermentace. Vzniklé tiché víno pak prochází ještě malolaktickou fermentací za účelem přeměny kyseliny jablečné na jemnější kyselinu mléčnou. 

Po těchto fermentacích víno leží přibližně 6 měsíců v nerezových tancích a po kupáži ze staršími ročníky pro zajištění konzistentní chuti a kvality je do lahví stáčeno cca dubnu. Přidaný tirážní likér na bázi třtinového cukru a kvasinek pak v zavřené lahvi nastartují poces druhotné fermentace. Ta má za následek nejen výšení množství alkoholu přibližně o 1% z původních 11%, ale především vzniklý CO2 vytvoří ve víně ony potřebné a chtěné bublinky.

Po 6 letech ležení na kalech, které dodává typické chutě dlouhého zrání v lahvi, se provede střásání kalů pomocí gyropalet. Pak se hrdlo lahví zmrazí v roztoku solanky a otevřením dočasné zátky se provede odkalení. 

Přidá se expediční likér a doladí konečné množství cukru pro kategorii Brut. V případě Millesime Grand Cru je to 9 g/l. 

Víno a vinice
Veškeré šampaňské rodina produkuje z vlastních vinic, které s nachází v Grand Cru apelacích okolo vinařství. Jednak podlíž samotného sídla v městečku Cramant, ale také v blízkém okolí poblíž vesniček Avize, Oger či Oiry. 

Ročníkové víno (Millesime) pochází z nejcenějších a zároveň nejstarších vinic vinařství o stáří 50 až 80 let, které se rozkládají na exponovaných jižních svazích. 

Na svých přibližně 7 hektarech vinic hospodaří s ohledem na co nejvyšší kvalitu vín a také současně se snahou o udržitelné vinařství.

Vyhlášené vinice v oblasti Côte des Blancs jsou založeny na křídovém podloží, což jim vyneslo název "Champagne Crayeuse". Což lze přeložit jako křídové šampaňské. Křídové podloží umožňuje vinici těžit z dobré vlhkosti, dobře regulované na úrovni kořenů a tím lépe odolávat suchu uprostřed léta. Křída totiž funguje jako savý papír, který absorbuje vodu a následně ji uvolňuje.

Na vlastní produkci rodina využívá jen asi 30% hroznů té nejlepší kvality a zbylé hrozny prodává. 

Ocenění
Millesime je tak málo dostupné, že jej vinařstí neposílá na žádné soutěže.

Proto je k dispozici pouze ocenění uživatelů z Vivino v hodnotě 4,2. 

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut

Alergeny
Obsahuje siřitany

Vinařství
Champagne GASPARD-CREPAUX je malé rodinné vinařství z Champagne.

Vinařství se nachází v městečku Cramant uprostřed krásných vinic v oblasti Côte des Blancs, která je vyhlášená především dokonalým Chardonnay.

Místo samo je důležité, protože 70% z vlastních vinic vinařství se nachází v blízkém okolí na některé z apelací patřících do nejvyšších klasifikace apelací, tedy do Grand Cru.

Zbylých 30% apelací se pak nachází mezi městy Epernay a Grauves.

Rodina hospodaří na celkem 7 hektarech vlastních vinic s velkým ohledem na kvalitu vín i na udržitelnost a ekologii.

Pro malou produkci asi 20 tisíc lahví ročně používá vinařství cca 30% z svých hroznů a zbylé hrozny prodává.

Vedle faktu, že se vinařství pyšní vínem v klasifikaci Grand Cru, tak je hrdé také na označení „Récoltants Manipulant (RM)“, poukazující na skutečnost, že šampaňské vyrábí jen z hroznů sklizených na vlastní vinici.

Tím se liší od kategorie Négociant Manipulant (na etiketě obvykle označeno zkratkou "NM") na níž narazíte asi nejčastěji, protože do ní patří všechny velké šampaňské domy. Označuje fyzickou nebo právnickou osobu, která nakupuje hrozny nebo hroznový mošt za účelem výroby šampaňského ve vlastních prostorách a prodává je následně pod vlastní značkou.

Parametry
Ocenění TIP Wines4U, 4,2 Vivino
Země Francie
Oblast Champagne
Klasifikace AOC Champagne
Kategorie Champagne Grand Cru
Značka GASPARD-CREPAUX
Ročník Neuvedeno
Obsah alkoholu 12%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Chardonnay
Ocenění TIP Wines4U, 4,2 Vivino
Země Francie
Oblast Champagne
Klasifikace AOC Champagne
Kategorie Champagne Grand Cru
Značka GASPARD-CREPAUX
Ročník Neuvedeno
Obsah alkoholu 12%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Chardonnay