Brut Nature a Extra Brut
Šumivá vína v kategoriích Brut Nature či Extra Brut představují absolutní špičku šumivých vín. Dokonale v nich vyniká chuť a vůně hroznů a v případě tradiční metody také nuance dlouhého zrání.
Brut Nature
V případě Brut Nature činí povolené maximum zbytkového cukru jen 3 g/l a do vína se při finálním lahvování již nesmí přidávat žádný další cukr.
Typická je kategorie Brut Nature pro některá mimořádná a špičková šumivá vína vznikající tradiční metodou při níž cukr přidaný do lahve pro započetí sekundární fermentace byl zcela spotřebován kvasinkami z tirážního likéru. Detailní popis tradiční metody neboli Méthode Champenoise viz zde.
Mezi šumivými víny s označením Brut Nature najdete mnoho vín, kde se zbytkový cukru pohybuje pod hranicí 1 g/l a dokonalou chuť vína tak cukr opravdu neruší.
Extra Brut
Kategorie Brut Extra již případné malé přidání cukru povoluje, ale s maximální hranicí zbytkového cukru 6 g/l.
Rovněž v provedení Extra Brut jsou proto produkována jen ta nejlepší šumivá vína, která dají vyniknout dokonalosti hroznů i procesu jejich zpracování.
A protože mezi víny kategorie Extra Brut převažují sumivá vína vyráběná tradiční metodou zrání v lahvích, tak Extra Brut dává možnost vyniknout i úžastným tónům (oříšky, mandle, máslové tóny, apod.) vzniklým zráním.
Pokud jste fanoušek šumivého vína, tak neváhejte a ochutnejte dokonalost.