Magnum Cava Gran Reserva ročníku 2014, včetně originální dřevěné krabičky.
Tato Cava ve vinařství Muscandia zrála v lahvích neskutečných více než 105 měsíců. Navíc je k dispozici jen v 1,5l lahvi typu Magnum.
Proto nepřekvapí, že je to víno vhodné především jako naprosto unikátní dárek nebo mimořádný nápoj na oslavu.
S ohledem na opravdu starý ročník 2014 zbývá již jen několik posledních lahví. Proto neváhejte. Více
Dřevěná krabička
MAGNUM Cava Muscàndia Brut Nature Gran Reserva 2014 je k dispozici s originální dřevěnou krabičkou.
Pokud máte zájem pouze o samotné víno v 1,5 l lahvi Magnum, tak klikněte zde.
Vlastnosti
Eduard a jeho Muscandia je mezi vinaři takovým „boutique“. Přispívá k tomu malá produkce, 100% ruční práce při setřásání i odkalení šumivého vína, používání korkových zátek pro dlouho zrající Cavu a další zvláštnosti.
Ovšem i v tomto boutique je Cava ročníku 2014 a navíc pouze v 1,5l lahvi Magnum opravdovým zjevením. V tomto případě navíc "vylepšená" originální dřevěnou krabičkou.
Víno má fenomenálně vyváženou strukturu, jaké lze dosáhnout pouze časem. A toho za více než 100 měsíců (konkrétně 109) zrání na kalech měla Cava dostatek.
Barva je světlá zlatavá s třpytivými odlesky. Jemné mikrobubliny tvoří proudy, které vypadají jako drobný růženec nebo řetízek a na hladině se spojují do pravidelné koruny.
Vůně nabídne výrazné tóny zrání vína na kalech, jako je čerstvě upečené pečivo, kvasnicové tóny a hlubší pražené tóny oříšků a mandlí.
Na chuti Cava Gran Reserva vykazuje nádhernou komplexnost a krémovost, přičemž si stále zachovává svou svěžest.
Pokud chcete mimořádný dárek, tak neváhejte.
Dostupnost
S ohledem na ročník 2014 zbývá již jen několik posledních lahví.
Velikost láhve
Unikátní víno ročníku 2014 s více než 109 měsíci zrání a v lahvi 1,5 l Magnum je ideální dárek.
Ale pokud se vám zdá Magnum příliš velké, tak vykoušejte některou jinou Cavu. Ročník 2014 je sice k dispozici jen v Magnum provedení, ale z jiných vín kategorie Gran Reserva si z nabídky Muscandie můžete vybrat hned dvě šumivá vína s BIO certifikací v běžné 0,75 l lahvi:
- Cava Muscàndia Brut Nature Gran Reserva BIO 2018
- nebo Cava Anhel Blanc de Noirs Brut Nature Gran Reserva BIO 2018.
Zrání
Vinařství Muscandia je specialista na dlouhé zrání. Současně je to jeden z mála vinařů, který proces setřásání (tzv. remuláž) a také odkalení (tedy degorzáž) provádí výhradně ručně.
S jistotou tak můžete vědět, že Vámi právě zakoupenou láhev měl majitel vinařství Eduard Viader již mnohokrát osobně v ruce. Vždyť jen proces setřásání s denním pootočením každé lahve trvá mezi 14 dny až 3 týdny. Takže i Vaší láhev musel Eduard držet minimálně 20x v rukou.
Dále je typické, že finální degorzáž a uzavření hřibovitou korkovou zátkou provádí vinařství až po objednání, takže vína celou dobu dál ve sklepích zrají v lahvích na kalech.
Což znamená, že Magnum Gran Reserva z roku 2014 zrála před objednáním a exportem do ČR více než 109 měsíců.
Zajímavostí tohoto vína je také, že láhev při zrání uzavřena klasickou korkovou zátkou. To se často nevidí. Téměř všechna vína vyráběná metodou zrání v lahvi (tedy typicky šampaňské, Cava i Crémant) totiž leží a zrají ve sklepích uzavřená korunkovým uzávěrem, který jinak známe spíše z pivních lahví.
Výroba
Hrozny jsou sklízeny výhradně ručně. Po přesunu do vinařství jsou znovu pečlivě protříděny a šetrně zpracovány. Fermentace probíhá v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Následně je provedena kupáž, kdy vinař pečlivě zvažuje % jednotlivých odrůd i poměry vína z různých vinic, aby dosáhl očekávaných vlastností výsledné směsi.
Po lahvování je přidán tirážní likér a víno je uzavřeno korkovou zátkou, která se upevňuje zvláštní kovovou svorkou a nikoliv klasickým drátkem, který známe z finálních zátek na distribuovaných lahvích.
První fází je sekundární fermentace vyvolaná reakcí kvasnic. Ta trvá pouze první 2 až 4 týdny. Při ní vznikne v láhvích požadovaný tlak a především naše vytoužené bublinky. Pak je Cava dál ponechána k zrání na kalech.
Pro extra dlouhé zrání je zmíněná korková zátka vhodnější, protože lépe těsní než korunkový uzávěr a zabraňuje tedy oxidaci vyzrávaného vína.
Jak je již řečeno výše, tak degorzáž se provádí ručně. Díky tomu nedochází k zmrazení hrdla lahve, které je běžné u většiny vinařství a nechází tak k nežádoucímu teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Do vína nebyl přidán expediční likér a jedná se o kategorii Brut Nature se zbytkovým cukrem do 3 g/l.
Víno a vinice
Muscandia standadně využívá jen hrozny s BIO (organickou) certifikací. Nicméně Gran Reserva v Magnum velikosti lahve je ročník 2014, což bylo ještě před certifikací vinařství k BIO produkci. Proto tato unikátní Cava není BIO.
Gran Reserva je kupáž 70% odrůdy Xarel-lo a 30% Macabeo, které jsou obě vhodné pro dlouhé zrání. Navíc byl využit mimořádný ročník a pouze ty nejkvalitnější hrozny z nejlepších vinic.
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut Nature
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Maličké vinařství Muscandia založil Eduard Cayón Viader v roce 2009 ve věku pouhých 21 let. Původně začínali ve dvou s bratrem Albertem, který je starší jen o 6 let, takže jejich projekt byl v té době opravdu obrovským dobrodružstvím a svou činnost zahájili doslova jako garážová firma.
Od počátku se věnovali maximální kvalitě svých vín, což ještě podpořili klasickými postupy jako je ruční otáčení lahví při setřásání kalů či ruční proces odkalení. Výsledek se brzy dostavil v podobě prvních cen z velkých mezinárodních soutěží.
A tak dětské krůčky Muscandia již dávno opustila. Firma rostla a Eduard, který si vinařství po odchodu bratra do zahraničí 100% převzal, již kolem roku 2018 objevil a koupil nádherný, ale téměř rozpadlý statek Can Rossell de la Llena.
Romantické místo uprostřed vinic je tak novým sídlem vinařství. První rekonstrukce zajistila prostory pro výrobu a zrání vína, které do té doby zrálo ve starých sklepeních v hloubce až 13 metrů.
V rámci dalších úprav budou již brzy na statku la Llena dokončeny také reprezentační prostory na ochutnávky vín. V okolí pak Eduard vlastní také již 4 hektary vinic. Rodina se těší, že až dokončí rekonstrukci pracovní části vinařství, tak se pustí také do oprav obytné části a z krásného místa se stane jejich nový domov.
Vinařství je rovněž úzce spjato s udržitelností.
Získalo certifikaci pro výrobu vín s označením BIO (tedy organických vín). Takže s výjimkou mimořádné nejstarší Gran Reservy ročníku 2014 jsou všechna jejich vína v BIO kvalitě. Zmíněná Gran Reserva 2014 je mimochodem opravdová rarita. Zraje již déle než 100 měsíců a je k dispozici pouze v 1,5l Magnum lahvi.
Vedle BIO produkce nedávno vinařství dokončilo rovněž instalaci solárních panelů na střechy statku la Llena, takže celý provoz je nyní odpojen od sítě a pracuje v „ostrovním“ energetickém režimu.
Stále malý projekt s produkcí kolem 50 tisíc lahví vína ročně Eduard provozuje s obrovským nasazením, zápalem a vášní.
My jej za to doslova obdivujeme a rádi jej podpoříme.
Přidejte se k nám a vyzkoušejte vína z vinařství Muscandia.
Země | Španělsko |
---|---|
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Gran Reserva |
Značka | Muscandia |
Ročník | 2014 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 1,5l Magnum |
Odrůda | 70% Xarel-lo a 30% Macabeo |
Země | Španělsko |
---|---|
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Gran Reserva |
Značka | Muscandia |
Ročník | 2014 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 1,5l Magnum |
Odrůda | 70% Xarel-lo a 30% Macabeo |