Viader Corpinnat Anhel Blanc de Noirs Brut Nature BIO 2021


Cena
583 Kč s DPH

Cena 6 a více lahví
553,85 Kč s DPH

Výrobce
Viader - Muscandia

Kód produktu
S0092

Skladem
ks

Viader Corpinnat Anhel Blanc de Noirs Brut Nature je nový špičkový Corpinnat v naší nabídce. Corpinnat Anhel nahrazuje víno Cava Anhel Blanc de Noirs Brut Nature Gran Reserva.

Rovněž v provedení Corpinnat je Anhel mimořádné víno, které je chutnější než mnohá šampaňská vyhlášených masových značek.

V ústech zaujme dokonalá strukturovaná a vyvážená chuť s dobrou kyselostí. Na patře je hladké, vyplňující ústa, dobře zaoblené a krémové.

A i přes tuto komplexnost a krémovost si Anhel stále zachovává skvělou svěžest. 

Vyrobeno jen 1.420 číslovaných lahví. Více

Vlastnosti
Anhel je skutečně špičkové šumivé víno, a to v případě výrazně „boutique“ vinaře jakým je Viader - Muscandia. 

Ve sklence Anhel zaujme světle zlatou barvou s intenzivními odlesky, které dodává odrůda Pinot Noir. Jemné bublinky vytváří přirozené řetízky a spojují se do typické korunky. 

Nosu víno nabídne především tóny červeného ovoce, jemné nuance pražených mandlí a dlouhé zrání přináší i máslové tóny.

Celkově mimořádně kvalitní a dobře strukturované šumivé víno s tělem a komplexností. 

Viader Corpinnat Anhel Blanc de Noirs Brut Nature BIO nahrazuje víno Cava Anhel Blanc de Noirs Brut Nature Gran Reserva BIO. 

Aktuálně ještě můžete oba produkty porovnat, ale Cavy Anhel zbývají již jen poslední jednotky lahví. 

Párování s jídlem
Dobře se hodí k jakýmkoli pokrmům z ryb a mořských plodů, italským těstovinovým pokrmům, sushi a sashimi a dalším japonským pokrmům, sýrům z kozího a ovčího mléka, bílému drůběžímu masu, typickému Jamón Ibérico či španělské paelle. 

A samozřejmě je to nádherné víno i jen tak na konzumaci "pro radost" či na oslavu. 

Dostupnost
Limitovaná edice pouze 1.420 lahví. Jednotlivé lahve jsou číslovány. 

Zrání
VIADER je specialista na dlouhé zrání. Současně je to jeden z mála vinařů, který proces setřásání (tzv. remuláž) a také odkalení (tedy degorzáž) provádí výhradně ručně.

S jistotou tak můžete vědět, že Vámi právě zakoupenou láhev měl majitel vinařství Eduard Viader již mnohokrát osobně v ruce. Vždyť jen proces setřásání s denním pootočením každé lahve trvá mezi 14 dny až 3 týdny. Takže i Vaší láhev musel Eduard držet minimálně 15x až 20x v rukou.  

Zajímavostí Anhelu je, že láhev při zrání je uzavřena klasickou korkovou zátkou. To se často nevidí. Téměř všechna vína vyráběná metodou zrání v lahvi (tedy typicky šampaňské, Cava, Crémant i Corpinnat) totiž leží a zrají ve sklepích uzavřená korunkovým uzávěrem, který jinak známe spíše z pivních lahví. 

Dále je typické, že finální degorzáž a uzavření hřibovitou korkovou zátkou provádí vinařství až po objednání, takže vína celou dobu dál ve sklepích zrají v lahvích na kalech. 

Což znamená, že Anhel ročníku 2021 zrál před objednáním a exportem do ČR více než 40 měsíců.  
Ruční odkalení ve vinařství Muscandia

Výroba
Hrozny pro Anhel jsou sklízeny výhradně ručně a ve vinařství jsou znovu pečlivě protříděny a šetrně zpracovány.

Anhel je Blanc de Noirs, takže k jeho výrobě se lisují celé hrozny bez macerace slupek. Používá se pouze tato první frakce bez barvy mimořádně jemná a elegantní.

Fermentace probíhá v nerezových nádobách s řízenou teplotou. 

Po lahvování je přidán tirážní likér a lahev je uzavřena korkovou zátkou, která se upevňuje zvláštní kovovou svorkou a nikoliv klasickým drátkem (agrafou), jak to známe z finálních zátek na distribuovaných lahvích. Pro extra dlouhé zrání je korek vhodnější.

Lahve se ručně uloží, aby odpočívaly v klidu sklepů. Po více než 40 měsících kontaktu s kaly se odklalení provádí ručně v tradičních stojanech (pupitres) a poté následuje rovněž ruční degoržáž. Díky tomu nedochází k zmrazení hrdla lahve, které je běžné u většiny vinařství a nechází proto k nežádoucímu teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína. 

Víno a vinice
Viader v souladu s pravidly pro Corpinnat využívá výhradně hrozny s BIO (organickou) certifikací. Hrozny pochází z farmy nacházející se v Sant Pau d'Ordal, ve východní části Alt Penedès. Jílovito-vápencové půdy vinic jsou mělké, ale s vysokou retencí vody, umožňují rostlině správnou fotosyntézu a tím dosažení ideální kyselosti pro dokonalý vývoj odrůdy Pinot Noir. 

Ročník 2021 byl prudkou změnou po roce 2020, který byl poznamenán chorobami způsobenými nadměrnou vlhkostí. Nicméně i přes sucho v roce 2021 podloží dokázalo vysokou schopnost jílů zadržovat vodu a tak vinice i v roce 2021 dodala hrozny Pinot Noir v bezvadném stavu, který je označován jako velmi dobrý až mimořádný ročník. 

Anhel je vyrobený 100% z modré odrůdy Pinot Noir. Jedná se tedy o tzv. Blanc de Noirs, tedy bílé víno vyrobené z modrých odrůd bez macerace slupek. 

Ocenění
Zlatá medaile Premis Vinari Catalunya
Ještě v provedení Cava měl Anhel 4,2 na Vivino. V provedení Corpinnat zatím nemá dostatek hodnocení. 

Teplota podávání
6°C až 8°C 

Obsah cukru
Brut Nature

Alergeny
Obsahuje siřitany

Vinařství
Maličké vinařství Muscandia založil Eduard Cayón Viader v roce 2009 ve věku pouhých 21 let. Původně začínali ve dvou s bratrem Albertem, který je starší jen o 6 let, takže jejich projekt byl v té době opravdu obrovským dobrodružstvím a svou činnost zahájili doslova jako garážová firma.

Od počátku se věnovali maximální kvalitě svých vín, což ještě podpořili klasickými postupy jako je ruční otáčení lahví při setřásání kalů či ruční proces odkalení. Výsledek se brzy dostavil v podobě prvních cen z velkých mezinárodních soutěží.

A tak dětské krůčky vinařství již dávno opustilo. Firma rostla a Eduard, který si vinařství po odchodu bratra do zahraničí 100% převzal, již kolem roku 2018 objevil a koupil nádherný, ale téměř rozpadlý statek Can Rossell de la Llena.

Romantické místo uprostřed vinic je tak novým sídlem vinařství. První rekonstrukce zajistila prostory pro výrobu a zrání vína, které do té doby zrálo ve starých sklepeních v hloubce až 13 metrů.

V rámci dalších úprav budou již brzy na statku la Llena dokončeny také reprezentační prostory na ochutnávky vín. V okolí pak Eduard vlastní také již 4 hektary vinic. Rodina se těší, že až dokončí rekonstrukci pracovní části vinařství, tak se pustí také do oprav obytné části a z krásného místa se stane jejich nový domov.

Vinařství je rovněž úzce spjato s udržitelností.

Získalo certifikaci pro výrobu vín s označením BIO (tedy organických vín). Takže s výjimkou mimořádné nejstarší Cavy Gran Reservy ročníku 2014 jsou všechna jejich vína v BIO kvalitě. Zmíněná Gran Reserva 2014 je mimochodem opravdová rarita. Zraje již déle než 100 měsíců a je k dispozici pouze v 1,5l Magnum lahvi. 

Vedle BIO produkce vinařství dokončilo rovněž instalaci solárních panelů na střechy statku la Llena, takže celý provoz je nyní odpojen od sítě a pracuje v „ostrovním“ energetickém režimu.

Protože Eduard od počátku produkuje mimořádná šumivá vína s dlouhým zráním, výhradně ruční prací a v BIO kvalitě, rozhodl se svou kvalitu ještě více podtrhnout přestupem z sdružení DO Cava do konkurenčního sdružení spičkových šumivých vín Corpinnat.

Od března 2025 proto nové produkty nabízí výhradně pod značkou VIADER - tedy svým jeho příjmením a jako Corpinnat, jehož se stal teprve čtrnáctým členem. 

Aktuálně proto najdete v naší nabídce ještě část vín pod značkou Muscandia a nová již pod značkou Viader. 

Stále malý projekt s produkcí kolem 80 tisíc lahví vína ročně Eduard provozuje s obrovským nasazením, zápalem a vášní.

My jej za to doslova obdivujeme a rádi jej podpoříme.

Přidejte se k nám a vyzkoušejte vína z vinařství Viader - Muscandia.

Parametry
Ocenění 4,2 Vivino, Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Penedés
Kategorie Corpinnat
Značka Muscandia - Viader
Ročník 2021
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Pinot Noir
BIO certifikace Ano
Ocenění 4,2 Vivino, Medaile a ocenění
Země Španělsko
Oblast Penedés
Klasifikace DO Penedés
Kategorie Corpinnat
Značka Muscandia - Viader
Ročník 2021
Obsah alkoholu 11,5%
Objem 0,75l
Odrůda 100% Pinot Noir
BIO certifikace Ano