Další malé vinařství, které se s vínem doslova mazlí.
Dokonalé hrozny z nejstarší révy rodinného statku Finca Baldús a přes 52 měsíců zrání. To je Cava Baldús Gran Reserva ročníku 2018 z vinařství Jané Santacana.
Svěží a chutné víno s ovocnými základy, jemnou kyselostí a současně perfektně integrovanými tóny dlouhého zrání v lahvích.
Takže je jasné, že vysoké 95 bodové ocenění či 4,1 z Vivino není žádná náhoda. Více
Vlastnosti
Nejlevnější Cava Gran Reserva v naší nabídce a přitom doslova klenot v lahvích. O tom ostatně svědčí i 95 bodů ocenění, medaile či hodnocení 4,1 z Vivino.
Cava Baldús z rodinného vinařství Jané Santacana v provedení Brut Nature zaujme již na pohled jasně zlatou slámovou barvu s drobnými a integrovanými bublinami, které vytváří jemnou korunu.
Je to ušlechtilá a sofistikovaná Cava. Plné tělo, ovocné nunace broskví i sušeného ovoce a jemná kyselost činí víno jedinečným a nezapomenutelným.
Dlouhé sekundární zrání v lahvích výrazně přes 50 měsíců přináší typické tóny oříšků, mandlí a toastů.
Na závěr si vychutnáme briošku a lehce máslovou dochuť s chlebovými nuancemi.
Prostě koncert chutí i vůní.
Párování s jídlem
Ideální Cava pro nejnáročnější konzumenty, která přímo vybízí, abyste si vychutnali svá oblíbená jídla. Ryby a mořské plody, kořeněná a lehce ostřejší jídla, těstoviny (zejména smetanové) a předkrmy.
Perfektní rovněž k samostatnému popíjení i oslavám.
Zrání
Cava Baldús Gran Reserva zraje v lahvích co nejdéle, protože vinařství provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání.
Gran Reserva z roku 2018 proto zrála dokonce více než 52 měsíců.
Výroba
Pečlivá ruční sklizeň, výběr jen těch nejlepších hroznů z nejstarších vinic statku Baldús a pečlivé třídění. Následně jsou hozny jemně zpracovány. Používá se pouze volně vytékající mošt z prvního lisování, který je základem pro tichá a šumivá vína z vinařství Jané Santacana. Mošt fermentujeme při nízké teplotě pod 16°C, aby zůstala zachována všechna aroma použitých odrůd.
Jakmile je komplexní proces výroby vína dokončen vytvoří se „kupáže“ z různých odrůd a vinic. Víno se nalahvuje a do každé lahve se přidá tirážní likér s cukrem a kvasinkami a lahev se uzavře. Tím se nastartuje druhotné kvašení, čímž se vínu dodají naše vytoužené bublinky.
Cava je pak uložena k zrání na kalech na dobu nejméně 36 měsíců. Právě období stárnutí neboli „criança“ dá vínu jeho charakter.
Po skončení zrání se lahve odkalí (proces setřásání sedliny a následné degoržování), znovu zazátkují, opatří vinětou a vše je připraveno k uvedení na trh.
Víno a vinice
Gran Reservu vinařství produkuje jen když se urodí výjimečné ročníky. A i v těchto letech využívá pouze nejkvalitnější a nejstarší révu, kterou lze nalézt na 50 hektarech rodinného statku Finca Baldus. Jedná se vinice s nízkou produkcí hroznů vynikající chuti.
Složení půdy a mírně se svažující svahy v nadmořské výšce od 210 do 240 metrů jsou vynikající především pro původní a typické odrůdy jako je Xarel-lo, Macabeo a Parellada.
Všechny odrůdy se sklízejí od konce srpna do konce září v ideálním termínu pro každou vinici podle nejlepší zkušenosti vinařství předávané po generace.
Ocenění
95 bodů v La Guía Premium de los Vinos de España 2023
zlatá medaile International Wine & Spirits Awards z roku 2023
4,1 Vivino
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut Nature
Alergeny
Obsahuje siřitany
Vinařství
Své víno rodina Santacana produkuje v tradičním katalánském statku Masía Baldús, okolo něhož se rozkládají krásné vlastní vinice vinařství.
Odtud také pochází kombinace názvů, které můžeme u vinařství a jeho produktů nalézt. Ve Španělsku totiž využívá pro vína značku vinařství - tedy rodinné jméno Jané Santacana. Ale do zahraniční vyváží pod značkou Baldús odkazující na statek Finca Baldús, kde se pěstují hrozny a víno vyrábí.
Rodinná farma i krásný statek pochází ze 17. století. Kdysi farma na všech všech 50 hektarech půdy pěstovala výhradně hospodářské plodiny. Samozřejmě jako každý v této oblasti měli v malém množství také vinnou révu, ale víno produkovali jen pro vlastní potřebu.
Ovšem poloha v samém srdci rodiště Cavy – tedy regionu Penedès, kde se produkuje 95% veškerého španělského vína Cava i složení půdy zvlášť vhodné vinnou révu, vedlo ke změně.
Proto se kolem roku 1970 rodina začala věnoval pouze pěstování vína a svým vinicím a následně uvedla na trh vlastní značku. Dodnes ovšem vinařství Jané Santacana z vinic statku Baldús produkuje jen menší množství asi 150 tisíc lahví ročně a zbylé hrozny prodává.
Ocenění | 95 bodů, 4,1 Vivino, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Gran Reserva |
Značka | Baldús |
Ročník | 2018 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 60% Xarel-lo, 30% Macabeo a 10% Parellada |
Ocenění | 95 bodů, 4,1 Vivino, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Gran Reserva |
Značka | Baldús |
Ročník | 2018 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 60% Xarel-lo, 30% Macabeo a 10% Parellada |