Lahodná BIO Cava s hlubokým zlatým odstínem a drobnými bublinkami. Navíc v provedení Gran Reserva a s neobvykle vysokým podílem 80% odrůdy Xarel-lo.
Chuť a eleganci dodala také fermentace a zrání v nových francouzských dubových sudech.
Cava Montagrull Xarel Lo Brut Nature Gran Reserva se může pochlubit mimo jiné 92 body od Tima Atkina, 90 body z Decanteru či s hodnocením 4,0 na Vivino, což je na šumivé víno velmi vysoká hodnota.
Více
Vlastnosti
Speciální BIO Cava v kategorii Gran Reserva s neobvykle vysokým podílem 80% odrůdy Xarel-lo, která Cavy z oblasti Penedés odlišuje od jiných šumivých vín. Zdánlivě slabší citrusové a jablečné ovocné aroma této odrůdy výborně svědčí blendům a zrání.
V tomto případě navíc 20% Xarel-lo fermentuje a zraje v nových francouzských dubových sudech. To vínu dodává aromatickou komplexnost.
V nose naleznete zralé ovoce, mandle a kouřové jemné dubové tóny. Zaujme i vůně chleba, žlutého jablka a smetany.
Bublinky jsou malé a v ústech velmi krémové. Víno má plné tělo a spoustu chutí. Zralé bílé ovoce (jablko, hrušky), dále mandle, karamel, vanilka a také kouřové stopy v důsledku fermentace a zrání v sudu.
Doba zrání dává této Cavě mnoho komplexnosti a symfonie jemných vůní.
Opět se potvrzuje, že rodinné vinařství Miguel Pons zpracovává Cavu velmi šetrně s ohledem na zachování typických odrůdových vlastností použitých hroznů.
Zrání
Vinařství nechává Cavy zrát vždy déle než požadují pravidla DO Cava. Kromě toho provádí finální degorzáž (neboli odkalení) a uzavření hřibovitou korkovou zátkou až po objednání.
V tomto případě navíc byla láhev při zrání uzavena klasickou korkovou zátkou. To je velmi nebvyklé, protože 99% vín vyráběný metodou zrání v lahvi "ala" šampaňské leží a zraje ve sklepích uzavřené korunkovým uzávěrem.
Gran Reserva z mimořádných hroznů odrůdy Xarel-lo ročníku 2020 byla odkalena a připravena na finální distribuci až po objednání v září 2023. V lahvích proto zrála celkem 32 měsíců.
Výroba
Ručně sklizené a vytříděné hrozny jsou šetrně zpracovány, odstopkovány a vylisovány.
20% část odrůdy Xarel-lo fermenutje a zraje v nových francouzských dubových sudech. Zbytek vína fermentuje klasicky v nerezových nádobách s řízenou teplotou. Vinař po celou dobu výroby velmi pečlivě hlídá minimální množství síry s cílem dosáhnout méně než 1/2 množství, které mu umožňuje organická (BIO) certifikace.
Po fermentaci jsou vína filtrována neagresivním způsobem, aby byla zachována podstata hroznů. Následně je provedena kupáž a lahvování s přidáním tirážního likéru. Poté je víno ponecháno po dobu minimálně 32 měsíců v podzemních cavas (sklepech), kde prochází procesem tradičního druhotného kvašení v lahvích.
Degorzáž, neboli odkalení, Miguel Pons provádí bez zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Expediční likér vyrobený ze stejného vína přidal originální a typický buket z rodinného vinařství Pons.
Víno a vinice
Miguel Pons využívá hrozny z vlastních vinic na nichž dnes již 100% vína pěstuje v BIO (organické) kvalitě.
Vinice se rozkládají v širším okolí vinařství, což umožňuje využít různorodost hroznů, které se pěstují na různých typech půdy a v rozdílných nadmořských výškách.
Ocenění
92 bodů Tim Atkin 2024
90 bodů Decanter World Wine Awards (Británie)
zlatá medaile Concours Mondial de Bruxelles (Belgie)
4,0 Vivino
Teplota podávání
6°C až 8°C
Obsah cukru
Brut nature
Alergeny
Obsahuje siřitany*
* Miguel Pons používá standardně méně než 1/2 množství siřičitanů povoleného pro BIO (organická) vína.
Vinařství
Rodinné vinařství Miquel Pons sídlí ve městě La Granada del Penedès a vínem se zabývá vínem již řadu generací po dobu přibližně 250 let.
Vína Miquel Pons jsou tak výsledkem moudrého spojení techniky a tradice. Použité odrůdy jsou klasické v oblasti Penedès, ale výroba se provádí podle nejmodernějších enologických kritérií, aby se získala intenzivní a komplexní vína, jak to dnešní spotřebitel požaduje a očekává.
Vinařství produkuje samozřejmě vynikající šumivé víno Cava, které je pro oblast Penedés tak typické, ale nabízí i řadu tichých vín.
Nabízená vína těží z mnoha faktorů. Jedním z nich je rozdílnost vinic, které vinařství v rámci svých přibližně 80 hektarů obhospodařuje. Nacházejí se v odlišných lokalitách s rozdílnou půdou i nadmořskou výškou, což zpestřuje výsledná vína.
Dalšími typickými zásadami vinařství je například dlouhé zrání Cavy v lahvích, které výrazně přesahuje stanovená pravidla. Navíc vína pokračují v zrání až do objednání, protože Miguel Pons provádí degoržování Cavy prakticky denně.
A zajímavý je i postup samotného odkalení, protože ve vinařství se nepožívá zmrazení hrdla lahve, aby nedošlo k teplotnímu šoku, který by ovlivnil chuť vína.
Vinařství také používá minimum siřičitanů, a to konkrétně méně než 1/2 množsví, které je pro jednotlivá organická (BIO) vína stanoveno legislativou EU. Takže například pro šumivé víno Cava certifikované v BIO (organické) kvalitě je stanoveno max. povolené množství siřičitanů 155 mg/l. Ale Cavy od Miguela Ponse mají ve většině případů jen 40 až 50 mg/l SO2 a i ty s nejvíce siřičitany jsou pod zmíněnou 1/2 BIO normy.
Neméně důležitý je i ekologický přístup vinařství. Miguel Pons je výhradně organické vinařství a hrozny pěstuje bez chemických hnojiv, syntetických pesticidů a herbicidů.
S výjimkou některých nejstarších ročníků, kdy ještě produkce nebyla ze 100% BIO, jsou vína od Miguela Ponse produkována v certifikované BIO kvalitě.
Ocenění | 92 bodů, 4,0 Vivino, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Gran Reserva |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2020 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 20% Macabeo a 80% Xarel·lo |
BIO certifikace | Ano |
Ocenění | 92 bodů, 4,0 Vivino, Medaile a ocenění |
---|---|
Země | Španělsko |
Oblast | Penedés |
Klasifikace | DO Cava |
Kategorie | Cava Gran Reserva |
Značka | Miguel Pons |
Ročník | 2020 |
Obsah alkoholu | 11,5% |
Objem | 0,75l |
Odrůda | 20% Macabeo a 80% Xarel·lo |
BIO certifikace | Ano |